De week van…Jasper, uiteraard

Een paar weken geleden, 14 oktober om precies te zijn, schreef ik een verhaal met dezelfde titel. Toen was de lobby tegen Cillessen als keeper van het Nederlands elftal goed op gang aan het komen. Het leek vooral bedoeld om Ajax-keeper Pasveer tussen de palen van Oranje te lullen. Cillessen was een vervelend mannetje, volgens allerlei vervelende mannetjes. Dat zal wel meevallen, schreef ik een paar weken geleden dus al op.

Wel heeft de discussie die rond hem ontstond Cillessen geraakt. Hij gaf een tijdje geen interviews en toen hij dat wel weer deed was het verre van ontspannen. Nee, Cillessen is geen jongen die zichzelf in de media goed kan verkopen. Maar dat leek allemaal geen probleem, want onze huidige bondscoach is immers niemand minder dan Louis van Gaal, bij uitstek de man die altijd zijn eigen weg gaat.

Het is lastig om nu zomaar te stellen dat Van Gaal ze niet meer op een rijtje heeft. Er is dan ook best iets voor te zeggen dat de druk op Cillessen groot is omdat er nu eenmaal veel discussie over hem is. Daar komt dan potentieel gedoe over zijn buitenechtelijke kindje als extra risico bij. Heel toevallig, trouwens, dat dit net deze week naar buiten komt (en dat zegt iemand die echt geen complotdenker is). Maar het kan ook zijn dat Van Gaal zich neer heeft te leggen bij een realiteit waar hij zelf misschien niet zoveel invloed op heeft, namelijk, dat (een deel van) de belangrijke spelers Cillessen niet moet.

Foto: Rob Koppers

Dit soort dingen moet wel een rol spelen, want kijkend naar de kwaliteiten van Cillessen is het niet te verklaren dat hij niet meegaat. Die gedachte wordt alleen maar sterker als je de uitleg van Van Gaal hoort over het niet-selecteren van Cillessen: hij zou niet in vorm zijn! Nee, Pasveer, die is in vorm. Vreemd, vreemd.

En het wordt nog vreemder als je bedenkt dat er nu alleen maar keepers meegaan die nauwelijks interlandervaring hebben. En heeft Cillessen Van Gaal ooit in de steek gelaten? Van Gaal doet zijn naam als de Grote Eigengereide in ieder geval alle eer aan.

Het zegt misschien veel over de heersende cultuur in het Nederlands Elftal, dat zo’n brutaal gabbertje als Noa Lang wel meegaat. Een middelmatige voetballer met een gedragsstoornis, maar hij past kennelijk wel in ‘het plaatje’.

Het is vreselijk voor Cillessen, hoe verwerkt hij dit? Zeker omdat ook bij Cillessen het gevoel zal overheersen, dat het niet aan zijn prestaties ligt. Hoe zuur moet het voor hem zijn, dat die vogelverschrikker van Heerenveen wel bij de selectie zit? Cillessen zal zich gepiepeld voelen door randstedelijke krachten en heel gefrustreerd zijn.

En wat betekent het voor NEC, hopelijk heeft hij nu geen spijt van zijn overstap? Jasper keept al bijna het hele seizoen heel sterk, kan hij dit vasthouden met deze ellende op zijn nek? Dat zal voor aanstaande zondag nog best een uitdaging zijn, schat ik zo in. Na de winterstop (en na het WK) zorgt het hopelijk juist voor extra bewijsdrang, want over twee jaar is er een EK.

En dat WK, dat kan me gestolen worden. Moeten spelen in dat rotland, midden in het seizoen, was al erg genoeg en nu komt daar het beeld van de tevreden spinnende broertjes De Boer nog bij. Daar was Ronald al, die z’n Qatarese dollars nog maar eens telt, maar nu komt daar ook Frank nog bij die zichzelf wijsmaakt dat hij het twee jaar geleden al goed had gezien. Nee, ook voor ons supporters is het een rotdag.

Wichard

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.