Zo zagen wij het: NEC – RKC

Waar NEC een hele reeks van teleurstellende gelijkspelletjes en nederlagen bij elkaar bleef sprokkelen, was daar vorig weekend dan toch eindelijk die zo belangrijke overwinning, uit bij Cambuur. Vandaag moest daar thuis een goed vervolg aan gegeven worden om toch nog een beetje positief de vroege winterstop in te gaan. Dat moest dan gaan gebeuren tegen RKC, een ploeg die dit seizoen goed draait en een plekje boven ons staat met drie punten meer. Een echt 6-puntenduel dus, zoals dat dan heet. En NEC heeft in eigen huis nou bepaald geen goede reputatie…

Deze wedstrijd werd natuurlijk wel zwaar overschaduwd door de situatie rondom Jasper Cillessen. Meijer had onze eerste doelman aangeboden om een weekendje vrijaf te nemen, maar Jasper wilde daar niets van weten. En dus stond hij vandaag onder de lat, met de ogen van heel Nederland op hem gericht. Het NEC-publiek gaf hem in elk geval een steuntje in de rug met diverse spandoeken en luid applaus en gezang gedurende de wedstrijd. Jasper had zowaar zeer vroeg in de wedstrijd al een uitgelezen mogelijikheid om het ongelijk van Van Gaal te bewijzen en een lange neus te trekken naar de Nederlandse media toen we een pingel tegen kregen, maar helaas was de inzet van Van den Buijs prima en viel er niks te redden voor Cillessen.

Jasper bedankt de fans voor hun steun. Foto: Rob Koppers

Tactiek

NEC begon met dezelfde spelers als tegen Cambuur, dus wederom met Cissoko op links in de basis. Wat de oorspronkelijke tactiek ook was, binnen vijf minuten kon die eigenlijk al de prullenbak in omdat RKC een wat makkelijk gegeven penalty kreeg nadat Cissoko ongelukkig in botsing kwam met een tegenstander in het eigen strafschopgebied. Even later kreeg Bel Hassani rood voor een oerdomme koppende beweging in het gezicht van El Karouani bij een opstootje. Daarna trok RKC zich massaal terug achter de bal. NEC wist daar lange tijd helemaal niks tegenover te stellen. Mattsson toonde de afgelopen weken dat hij een prima aanvallende middenvelder is als hij ruimte heeft, maar hij verzuipt in de drukte. Cissoko was in de eerste helft ook matig, mogelijk toch wat aangeslagen door de penalty. Ondanks een zwaar veldoverzicht voor NEC wisten ze zo’n 40 minuten lang nauwelijks de RKC-doelman te testen. Gelukkig kon NEC nog voor rust de boel recht trekken door wederom een penalty, ditmaal vanwege (op het oog toch aangeschoten…) hands bij een sliding van Anita in het RKC-strafschopgebied, waardoor NEC in de tweede helft met een man meer opnieuw voor de winst mocht gaan.

Uitslag

Dat lukte ditmaal gelukkig wel. En hoe; RKC werd uiteindelijk met 6-1 (!) naar huis gestuurd. Een ongekend hoge uitslag in de Goffert, waar we doorgaans nuawelijks op doelpunten getrakteerd worden. Laat staan op overwinningen. En er zaten een paar beauties bij, te beginnen met de zeer belangrijke vroege 2-1 die door El Karouani heerlijk droog werd binnengeknald vanaf de rand van het strafschopgebied. De 3-1 van Mattsson was eveneens een fijne. Invaller Marques scoorde er zelfs zowaar twee, als een ware pinchhitter. Zijn twee goals werden onderbroeken door de 5-1 van Tavsan, die zo ook weer eens doelpunt meepikte. Een prima middag dus voor NEC, al speelde de rode kaart voor RKC een grote rol in dit resultaat.

Dimata scoort de 1-1 uit een goed genomen penalty. Foto: Rob Koppers

Scheids

Scheidsrechter Perez was niet best en had het er maar moeilijk mee vandaag. Beide penalties werden ietwat makkelijk gegeven na VAR-besluiten, terwijl ook de rode kaart voor RKC een VAR-ingreep nodig had. Aan NEC-zijde kreeg El Karouani geel vanwerge overdadig protest voorafgaand aan de pingel van NEC.

Publiek

Vandaag stond natuurlijk alles in het teken van Jasper. Onze nummer één doelman werd met hartstocht toegezongen en kreeg met menig spandoekje een hart onder de riem gestoken. In de rust was er wel frustratie over de matige vertoning van NEC, dat in een veel te laag tempo de ondertallige tegenstander on het eerste bedrijf geen moment pijn kon doen. Gelukkig werd dat in de tweede helft meer dan goed gemaakt.

Doekjes voor Jasper. Foto’s: Rob Koppers

Hoogtepunten

Uiteraard zijn de eerste competitieoverwinning thuis en de hoge uitslag absolute hoogtepunten. Maar boven alles moeten we toch de ondersteuning voor Cillessen vanaf de tribunes vermelden. Dit was het enige juiste antwoord en ook zeer mooi om te zien dat wij als NEC-publiek ons van onze beste kant laten zien op dit soort momenten. Het zou heel makkelijk geweest zijn om Van Gaal en Hoek uit te jouwen en negatief te doen, maar in plaats daarvan werd er juist onverwaardelijke steun aan Jasper uitgesproken en werden hij en de ploeg op een positieve manier ondersteund. Cillessen werd bovendien uitgeroepen tot Man of the Match, na een schitterende redding bij een 2-1 stand en een mooie voorassist bij de 5-1 van Tavsan.

Dieptepunten

Na de vroege tegentreffer en de rode kaart speelde NEC de rest van de eerste helft in een veel te laag tempo om RKC pijn te doen. Tuurlijk, RKC trok zich massaal terug op de eigen helft, maar NEC zette daar lange tijd ook werkelijk niks tegenover. Pas na ruim twintig minuten was de eerste (makkelijke) redding van de RKC-keeper te noteren. Dat kan natuurlijk niet.

Inzet

In de eerste helft was het matig, maar na de bevrijdende 2-1 begon het opeens weer te draaien. Mattsson kreeg in de tweede helft ook meer ruimte, waardoor hij beter in het spel kwam en dit zelfs bekroonde met een doelpunt. De ploeg kwam sowieso een stuk beter uit de kleedkamer en zette vanaf de aftrap vol aan. Met resultaat.

Mattsson viel tegen in de eerste helft, maar speelde een prima tweede bedrijf voordat hij werd gewisseld voor Bruijn. Foto: Rob Koppers

Conclusie

Eindelijk weer eens winnen thuis en eindelijk eens een wedstrijd in het slot gooien ruim voor tijd. Het is lang geleden dat we dat gezien hebben in de Goffert. We kunnen na een zorgelijke eerste seizoenshelft dus alsnog met een goed gevoel de winterstop in. Dat doen we dan zelfs als nummer 9 op de ranglijst, want door de ruime uitslag wippen ze zowaar over tegenstander RKC heen het linkerrijtje in. In principe kan de ploeg dus met een goed gevoel op trainingskamp naar Spanje, ware het niet dat er ongetwijfeld nog lange tijd donkere wolken zullen hangen boven Jasper. Voor de camera’s van ESPN deed hij na de wedstrijd voor het eerst zijn zegje en hij weerde zich kanig, maar de emotie droop er vanaf bij hem. Het siert de topsporter die hij is dat hij ondanks deze mokerslag zijn rug heeft gerecht en een prima wedstrijd aflevert. De Randstadsgezinde media mag hem hebben proberen kapot te maken de afgelopen tijd, in Nijmegen weten wij wel beter. Jasper is zonder twijfel de beste doelman van Nederland en iedereen die dat niet ziet is stekeblind.

We zullen ongetwijfeld nog nabeschouwen op deze eerste (korte) seizoenshelft in de komende weken, maar het moge duidelijk zijn dat ondanks de goal van Dimata (penalty) en de twee doelpunten van Marques er nog altijd veel zorgen zijn over onze voorhoede. Extra versterking op de flanken en centraal voorin is zeker geen sinecure als NEC daadwerkelijk in dat linkerrijtje wil blijven. En met Boekhoorn’s uitspraken tijdens de supportersavond in het achterhoofd en de komst van Aalbers kunnen we wellicht nog wel het een en ander verwachten deze winter. Maar tot die tijd gaat ‘Zo zagen wij het’ in de winterslaap en pakken we het in januari (!) pas weer op. Nu eerst nog maar even genieten van een heerlijke 6-1 overwinning!