De week van…Jasper, uiteraard

Omdat voetbal uiteindelijk maar bijzaak is, begin ik met het trieste nieuws dat Gitta is overleden. Deze trouwe NEC-supporter, zat bij uitwedstrijden altijd in de Bleumbus en was daar als een moeder. We zullen haar missen en wensen de nabestaanden veel sterkte.

Gitta
Tja, en dan weer over voetbal.

In ieder geval tot aan de start van het WK, zijn en blijven het de weken van: Jasper Cillessen.

Onze geweldige keeper blijft vooral de talking heads van het mediawereldje bezighouden. Volgens Raffie is het een ‘naar mannetje’, volgens Sneijdertje zei Jasper nooit zoveel in de kleedkamer, Wilfred Genee had dan weer gehoord dat Jasper ‘niet te genieten’ en ‘onhandelbaar’ zou zijn als tweede keeper, ‘dan moet je hem niet meenemen naar het WK’, wist Wimpie Kieft meteen en Valentijn Driessen, de onvermoeibare Ajax-kontenkusser van De Telegraaf, had gehoord dat Cillessen niet zo goed in de groep ligt en een Einzelgänger is.

Voor de duidelijkheid, het is natuurlijk legitiem om in een oordeel over een speler mee te nemen hoe iemand in de groep ligt.

Maar hoe zou dat oordeel verkeerd kunnen uitpakken voor een speler die jaren de onbetwiste eerste keeper van Ajax was en die jarenlang tweede keeper was bij FC Barcelona? De situatie bij Barcelona moet behoorlijk frustrerend zijn geweest voor Cillessen, maar als keeper van Oranje bleef hij in die jaren gewoon overeind, hij keepte bij Barca de bekerwedstrijden en deed dat goed en over een ‘onhandelbare’ Jasper bij Barcelona heb ik nooit iets gehoord. Nee, wat hij vooral heeft laten zien is dat hij mentaal ijzersterk is. Zo onbeholpen en defensief als hij kan zijn in interviews, zo stabiel en zelfverzekerd is hij in het veld. Dat hebben we inmiddels zelf van dichtbij in De Goffert kunnen constateren.

Foto: Rob Koppers

Bovendien, heel vreemd, zijn de plofkippen en quasi-journalisten van deze wereld vergeten hoe goed Cillessen keepte op het WK van 2014. Daar werden veel middelmatige spelers, gesmeed tot een sterk team, gewoon derde. Niet ondanks, maar mede dankzij Cillessen.

Ondertussen weet Ronald de Boer zeker dat hij als het WK nu zou beginnen, hij Pasveer als eerste keeper zou nemen. Ook Bijlow vindt hij erg goed. Over Cillessen heeft hij het niet eens. Natuurlijk mag De Boer deze meningen hebben, maar hoe kan het dat deze verdediger van de Qatarese mensenrechtenschenders überhaupt nog naar z’n mening wordt gevraagd? Over vervelende mannetjes gesproken. Voor een vorstelijke beloning is De Boer bereid alles wat krom is recht te lullen. Maar, hij kan zo lekker babbelen hè. Heel anders dan die wat nukkige Cillessen.

Ronald de Boer heeft een broer, Frank. Eens een fijne libero, maar als trainer een karakterloze mislukking met het charisma van een hooibaal. Toen Cillessen nog ruim voor het EK van 2021 corona kreeg, wist De Boer niet hoe snel hij Cillessen met een vaag verhaal aan de kant moest schuiven om het EK in te kunnen gaan met een toen al derderangs Ajax-doelman. Zo slap als de trainer was, zo slap speelde het team, met een roemloze exit tegen Tsjechië tot gevolg.

De Ajax-invloed en -lobby drukt soms zwaar op het Nederlandse voetbal. Pasveer en Bijlow zijn geen slechte keepers hè, maar het is niet voor niks dat in de discussie over de keeper van het Nederlands elftal, het bijna nooit gaat over de specifieke kwaliteiten van de verschillende kandidaten. Veiliger is het om die keeper uit de provincie met andere argumenten te bestrijden. Bovendien is het maar de vraag of het Ajax kliekje wel met enige diepgang over het keepersvak kan praten? Want hoe oppervlakkig is over het algemeen het Nederlandse voetbalgekwebbel? Als Raffi, Sneijdertje, en nepjournalist Valentijn, het over voetbal hebben vliegen de algemeenheden, open deuren, zeg maar het domme gelul, je om de oren. Hoe jaloersmakend was niet het optreden van Gregory Sedoc als analist bij het WK en EK atletiek, afgelopen zomer? Dat ging nog eens ergens over.

De situatie rond Jasper Cillessen roept herinneringen op aan de destijds met afstand beste keeper van Nederland, Jan van Beveren. Hij speelde zelfs nooit een eindtoernooi omdat hij in de clinch lag met de Ajaxkliek bij het Nederlands elftal. Ook PSV-icoon Willy van der Kuijlen, was om die reden nooit actief op een eindtoernooi.

Het lijkt nu alsof ik er eens lekker voor ben gaan zitten om Ajax af te branden. Niets is minder waar! Ajax betekent veel voor het Nederlandse voetbal. Zonder Ajax had het waarschijnlijk nooit veel voorgesteld. Maar dat betekent allemaal niet dat meningen van ex-Ajaxspelers of van journalisten die hun hoofd in elke Ajaxkont douwen die ze tegenkomen, er toe doen.

Gelukkig heet de bondscoach nu Louis van Gaal. Die raakt niet snel onder de indruk van welke lobby dan ook. Moeilijker moet het zijn voor Cillessen, hij weet dat de gieren boven elk stadion zweven waar hij de komende weken speelt. Tot nu toe lijdt zijn spel er niet onder. Daarmee bevestigt hij alleen maar hoe sterk hij is. Heel knap en zet ‘m op Jasper!

Wichard

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.