De week van…de oorlog

Het wijdverbreide gebruik van het woord ‘haat’ stuitte me tijdens de vorige derby al enorm tegen de borst. En haat was nog niet genoeg, het was zelfs Pure Haat. Het dook overal op. Bij de zogenaamd sfeervolle laatste training en uiteindelijk ook op twee grote spandoeken in het stadion zelf. Op die  spandoeken richtte een jager/scherpschutter in NEC kleuren zijn geweer op een jongetje met een Vitesse shirtje aan. Het is één van de walgelijkste dingen die ik ooit in een stadion heb gezien. Ik wist niet dat je er op de één of andere manier trots op kan zijn, dat er in naam van je favoriete club een weerloos kind wordt afgeknald.

Nog tijdens het tonen van de spandoeken heb ik Van Schaik een appje gestuurd dat ik me schaamde voor deze uitingen in De Goffert. Een reactie heb ik nooit gekregen, dat hoeft ook niet, de man kreeg die dag genoeg op z’n bord, maar ook zijn latere reacties in de media vond ik nogal halfbakken. Een smet op zijn blazoen, hij is verder prima bezig.

De totaal doorgeslagen rivaliteit, die met medewerking van NEC, tot het uiterste kon worden opgeklopt, ontaardde (geheel voorspelbaar) in een veldslag. We zijn inmiddels bij de volgende derby beland. Om nieuwe ellende te voorkomen mogen er geen uitsupporters naar de wedstrijd. Een nieuwe veldslag blijft hopelijk uit.

Misschien dat het door de gebeurtenissen in Oekraïne 🇺🇦 sommige mensen lukt, een begrip en gevoel als ‘haat’ een ander plek te geven in hun leven. Het haten van mensen omdat ze toevallig voor een andere club zijn (‘support your local club’, toch?) is te bizar voor woorden. Dingen roepen als ‘Arnhem dood’, zoals tijdens de laatste training weer gebeurde, is te bizar voor woorden. Haat, doodwensen, het zijn gevoelens die ik zou reserveren voor momenten in je leven waar je hopelijk nooit echt mee geconfronteerd wordt. Doe het als je huis in naam van een genadeloze dictator wordt bestookt met raketten, als je met je gezin moet vluchten, maar niet in naam van een voetbalclub en zeker niet in naam van NEC.

Door de gebeurtenissen, de afgelopen week, doet de Derby er voor mij minder toe, maar dankzij de sportieve rivaliteit blijft het een bijzondere wedstrijd. Meer dan tegen elke andere tegenstander hoop ik dat we deze wedstrijd winnen. Hup NEC!

Wichard

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.