Zo zagen wij het: NEC-RKC

Alle ingrediënten waren aanwezig voor een mooie pot voetbal. Een volle bak, Schup weer open en een duel tegen een ploeg die onder ons op de ranglijst staat. En hoewel de sfeer prima was, en het biertje weer prima smaakte, was het voetbal vandaag wederom niet best. Typerend was de 0-1, Marques vraagt de bal, Branderhorst speelt ‘m in, Marques loopt niet naar de bal, Van de Venne sluipt ertussen en hop de bal gaat in het net. Zo knullig allemaal. En er ging meer mis, met name het veelvuldige balverlies en het geschuif zonder idee, maakte dat het allemaal een lange en koude zit werd. In de tweede helft werd er anders gespeeld, daardoor was er meer druk naar voren, maar achterin oogde het soms erg kwetsbaar, want je mag van geluk spreken dat 3 megagrote kansen van RKC er niet in gingen. Toch was de 1-1 niet onverdiend, want NEC was de ploeg die het meeste energie in de wedstrijd gooide.

In de eerste helft waren de kansen op 1 hand te tellen. Bruijn’s creativiteit is toch echt een gemis, want ook Schone komt zonder hem minder uit de verf. RKC had aan 1 fout genoeg en NEC moest op zoek naar ruimte die er niet was. Het gevolg was veel geschuif, balletje breed, balletje terug, balletje breed, balletje kwijt. In de tweede helft was het allemaal wat offensiever neergezet. Je ziet dan wel dat Edgar het dan wat moelijker heeft. Zijn wissel was dan ook wel logisch. Voorin blijft het met lastig. Tavsan heeft nog wel een actie, maar het vervolg is er vaak niet op de bal op Okita in de 88e minuut na. Akman werkt wel, maar een aanspeelpunt is hij niet en Okita verspeelde een enorme kans door de bal te ver vooruit te spelen. Het was vaak allemaal net niet. In de omschakeling was RKC door alle ruimte heel gevaarlijk. Sommige kansen werden al bijna geteld op de tribune.

Uitslag: 1-1 en hoewel NEC veruit het meeste balbezit had en dus meer initiatief toonde, was het wel terecht.

Supporters: Fijn om weer een volle bak te zien. De sfeer was prima, maar toch was het ondanks de late gelijkmaker niet echt een uitgelaten sfeer na afloop. Uiteraard werd de selectie wel even gewezen op de volgende wedstrijd. Ook in het stadion waren er spandoeken te zien die te maken hadden met de dreiging van collectieve straffen en het kapot maken van de derbysfeer door de driehoek.

Foto Rob Koppers

Tactiek: De 5-2-3 opstelling in combinatie met de snelle tegentreffer zorgde ervoor dat NEC amper wat weg gaf in de eerste helft, maar zelf ook amper iets creëerde. In de tweede helft ging Guth eraf en kwam Akman erbij. Daardoor werden de ruimtes wat groter en werd de wedstrijd leuker. Gelukkig werd het 1-1, maar we hadden ook tegen een hele zure nederlaag aan kunnen lopen. De latere wissels (Proper, Vet en Verdonk) voegden best wat toe.

Scheids: Blank was soms wat pietluttig, maar we hebben slechtere scheidsrechters gehad.

Hoogtepunten: De goal van Okita op aangeven van Tavsan was prachtig natuurlijk, maar ook gewoon weer lekker kunnen gaan in een vol stadion was zeker een hoogtepunt.

Dieptepunten: Het af en toe erg slordige spel van NEC en de knullige tegengoal waren toch wel de dieptepunten. En ja, ook het weer was ruk. Koud en guur.

Inzet: Er werd vandaag hard gewerkt, niks van te zeggen. Jammer dat persoonlijke fouten ervoor zorgen dat er geen beloning kwam voor dat harde werken.

Conclusie: Je pakt een punt en hebt nog 1 overwinning nodig om je veilig te spelen. Verder zal deze wedstrijd niet de boeken in gaan als een van de meest gedenkwaardige wedstrijden.