Zo zagen wij het: vistas – NEC

Onder felle aanmoediging van het Nijmeegse publiek vertrok de spelersbus deze ochtend richting Mordor arnep, waar zonder uitpubliek vanmiddag de tweede Derby van dit seizoen afgewerkt werd.  Helaas moest dat dan wel gebeuren zonder Schöne en Bruijn. De eerste was blijkbaar even de tel kwijt van zijn eigen kaarten (beetje onprofessioneel, Lasse!) en de tweede is nog altijd geblesseerd. Proper mocht daarom in de basis beginnen naast Barreto. De gastheer had natuurlijk vertrouwen getankt na een doordeweekse overwinning in Europees verband, maar miste wel Bazoer en Wittek. Hoe zou deze editie van de mooiste Derby van Nederland verlopen?

Tactiek: Meijer koos om onverklaarbare redenen ervoor om te starten met een twee-mans middenveld met Proper en Barreto. Ver daarvoor werd Mattsson, die al weken geen pannenkoek raakt, in de spits geposteerd tussen Tavsan en Okita. Tegen de 5-3-2 opstelling van vistas kon een kind op voorhand dus al voorspellen dat ons middenveld volledig zou verzuipen en onze backs totaal geen ruimte zouden krijgen om op te komen. Dit werd dan ook bewaarheid. Proper liep de eerste helft voornamenlijk verdwaasd rond tussen een overtal van geel-zwartigheid, terwijl na een aardige eerste 10 minuten NEC alleen maar achterover in de touwen kon hangen en de lange bal naar de verdediging van vistas hanteren.

Wedstrijdverloop: De eerste helft was ronduit dramatisch, maar NEC wist wonder boven wonder ongeschonden de rust te bereiken. Meijer greep eindelijk in en haalde de wederom ondermaats spelende Mattsson naar de kant voor Duelund. Die stond koud in het veld of hij scoorde meteen de 0-1. Helaas wist vistas even later alweer in korte tijd tot twee keer toe via twee corners kinderlijk eenvoudig te scoren. Toch speelde NEC na deze wissel een stuk beter voetbal. Vet werd ingebracht voor Proper en in het laatste kwartier kwam Akman in de ploeg voor Odenthal, waarna NEC met een 4-3-3 opstelling op jacht ging naar de gelijkmaker. Het was echter wederom uit een stilstaande situatie (vrije trap) waar NEC na veel geklungel in de eigen 16 de derde tegentreffer incasseerde.

Uitslag: 4-1 zelfs nog. In de allerlaatste minuut van de extra tijd. Een uiterst geflatteerde stand, want vistas creëerde eigenlijk niks, terwijl NEC in de tweede helft een stuk beter voetbal toonde. Twee intens slecht verdedigde corners en een intens slecht verdedigde vrije trap deden ons echter de das om. In alle drie de gevallen zag Barreto er helaas niet best uit.

Publiek: Een kleine 14.000 arneppers, Ted van Leeuwen en Fred Rutten op de tribunes. Vanuit een leeg uitvak staarde ons een spandoek toe.

Scheids: Makkelie herpakte zich na een slecht begin, al had hij Okita wel een strafschop mogen geven nadat deze getorpedeerd werd door de vistas-keeper.

Hoogtepunten: De invalbeurt van Duelund was prima, met een mooie goal als kers op de taart. Wellicht tijd dat Mattsson maar een tijdje gaat banken ten faveure van zijn landgenoot.

Dieptepunten: Het tactisch plan van Meijer was vanaf het begin aan gedoemd en leidde tot een verkwiste eerste helft. Ook blijkt NEC dramatisch kwetsbaar uit stilstaande momenten, iets waar dus maar eens flink op getraind moet worden.

Inzet: Eerste helft drama (al zal dat ongetwijfeld voor een belangrijk deel door de onzinnige tactiek van Meijer komen). Tweede helft goed, maar vergooi je helemaal zelf de wedstrijd door vreselijk zwak verdedigen bij de corners. Pijnlijk slecht gewoon, niet te filmen.

Conclusie: Er was vandaag veel meer te halen geweest voor NEC, als Meijer in de eerste helft wat meer durf en vernuft getoond had en als NEC niet zo kinderlijk eenvoudig de goals had weggegeven. Op voorhand calculeer je een verlies uiteraard in, maar achteraf gezien is de 4-1 voor de arneppers veel en veel te veel loon naar werken. Wat wel duidelijk is, is hoe belangrijk Schöne is voor dit team. Ondanks zijn vedetteneigingen soms en zijn dramatische vrije trappen dit seizoen is hij de onbetwiste veldheer aan NEC-zijde. Zonder hem (en in mindere mate ook Bruijn) ontbreekt het vernuft en de rust in deze ploeg. Een genante vertoning waarbij de uitslag een totaal verkeerd beeld geeft van het wedstrijdverloop. De terugkeer op het hoogste niveau is mooi, maar voor de Derby is het bepaald geen feest geweest. Heel snel vergeten maar, deze wedstrijd. Gatverdamme. Kutzooi.