De week van…we gaan doorrrr

In een voor NEC voetbalvrije week is er altijd nog corona. Wat al een tijdje in het vat zat is nu zeker, we zitten in hetzelfde schuitje als het afgelopen voorjaar. Positieve uitzondering: het professionele voetbal gaat vooralsnog door. Zoals Rogier Meijer het vandaag in De Gelderlander zei: “…ik ben eigenlijk vooral blij dát we nog voetballen”. Zo’n lockdown, zeker in de herfst/winter, is vast een stuk draaglijker als we ons druk kunnen blijven maken over de prestaties van ons favoriete cluppie.

Onze directeur Wilco van Schaik kreeg uitgebreid het woord in De Telegraaf en luidde daarin maar weer eens de noodklok over de financiële problemen die de profclubs hebben en nog gaan krijgen. Van Schaik klaagt over een zwakke lobby van de clubs in Den Haag, hij wil extra financiële steun en ook zo snel mogelijk weer publiek in het stadion.

Het is volstrekt begrijpelijk dat Van Schaik opkomt voor de sector waarin hij werkzaam is en daarmee natuurlijk ook voor zijn NEC, maar ik denk niet dat we er op hoeven te rekenen dat er voor de winterstop nog publiek in de stadions wordt toegelaten. Het argument dat er in de stadions geen besmettingen plaatsvinden doet nauwelijks ter zake. Het gaat immers veel meer om het beperken van de verplaatsingen rond de wedstrijden. Ook de roep om extra financiële steun maakt weinig kans, dan kun je wel aan de gang blijven. Van Schaik wijst er terecht op dat bij veel clubs bepaald geen hoge salarissen worden betaald, maar dat is in een heleboel andere sectoren ook niet het geval. Mij is niet duidelijk welke uitzonderingspositie het betaald voetbal in deze crisis kan claimen.

Bovendien hebben de profclubs een bijzonder voordeel: zij hebben supporters en sponsors die bereid zijn te betalen voor ‘een product’ (zum kotzen) dat ze niet gaan krijgen. We hebben massaal een seizoenkaart gekocht zonder te weten of we wel naar het stadion kunnen. De clubs lijden door deze tweede lockdown ook niet direct extra financiële schade. de seizoenkaarten, sponsorbijdragen en business seats zijn betaald en losse kaarten mochten toch al niet verkocht worden. Op de langere termijn kan de situatie natuurlijk sterk verslechteren. Hoeveel seizoenkaarten worden er bij nog een corona-seizoen nog verkocht en hoeveel sponsors zullen afhaken? Maar zover is het nog niet.

Het profvoetbal doet er verstandig aan er voorlopig het beste van te maken en, net als de rest van de wereld, te hopen op een vaccin in het voorjaar.

Het voetbal gaat dus door met voor NEC de komende week twee wedstrijden tegen ‘Jong’ teams op het programma. Er liggen volgens mij echt kansen voor NEC. De uitslagen in de KK-divisie zijn weer lekker onvoorspelbaar en NEC kan een aardig team op de been brengen, mét de nodige ervaring inmiddels. Met Alblas, Van Eijden, Bruijn, Vet/Barreto, Okita/Ondaan en Janga, heb je zes al meer ervaren jongens in het basisteam staan. Plus een zwik talenten, plus een goede trainer = Succes!

Blijf gezond en hup NEC!

Wichard

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.