NEC redt het weer niet na verprutste eerste helft

Een voetbalcompetitie zonder spanning is niet veel aan, wat is er mooier dan een strijd op leven en dood tot aan laatste dag? Althans, zo luidt de theorie. Wij hebben het inmiddels wel een beetje gehad met de spanning zeker nu het er sterk op lijkt dat we na de 1-0 nederlaag tegen Jong Ajax rechtstreekse promotie wel op onze buik kunnen schrijven. Het is triest, treurig en ellendig, vooral omdat we tijdens Lijnders’ leerproces een ongelooflijke hoeveelheid punten hebben verspeeld tegen prutsploegen. Echt, je maag trekt er van samen.

Veel zin hebben we dan ook niet, maar er moet toch een verslagje komen van de veelbesproken herhaling van Jong Ajax tegen ons eigen NEC:

Lijnders verloor weer een uitwedstrijd. Foto: DTH.

Door de blessure van Sven Braken was er weer plaats voor aanvoerder Mart Dijkstra die in de voorgaande twee wedstrijden volgens Lijnders NIET gepasseerd was, maar rust kreeg. Na het uitvallen van Braken tegen Helmond Sport viel Dijkstra al in, schoof Kevin Jansen door naar de ’10’ en ging Achahbar weer de spits in. Daardoor leverde NEC in aan offensieve maar won het aan defensieve kracht. Als je de boel iets voorzichtiger wilde aanpakken dan in alle vorige uitwedstrijden waarin we werden weggecounterd, was dit geen slechte optie. Daarmee blijf je wel zitten met de hangend op rechts spelende Kadioglu, die steeds naar binnen trekt, niet zo fanatiek meeverdedigt en daardoor veel ruimte laat aan een opkomende back. Bovendien, zo zagen we, gaan de aanvallen hierdoor wel erg vaak over links, wat voorspelbaar is en slopend voor Groeneveld.

Door de besloten tactische training van afgelopen zondag was het dus even afwachten hoe Lijnders het vandaag wilde gaan aanpakken. Hij bleek nog wat anders te hebben bedacht. Langil startte inderdaad als rechtsbuiten maar Kadioglu verhuisde weer terug naar zijn positie achter de spits. Geen Jansen dus. Niet onlogisch allemaal, al zal een deel van de supporters liever hebben gezien dat Jansen had gespeeld in plaats van Dijkstra.

PSV liet gisteren zien hoe je die Amsterdamse balletjes het beste kunt aanpakken: gewoon platwalsen die hap. Met de juiste instelling kun je een heel eind komen in het leven en dat is in de Jupiler League niet anders. Erop kletsen en wat minder vol op het offensief, dat leek het recept voor vanavond.

Het lukte NEC nu inderdaad beter om de Jong Ajax van kansen af te houden. Eigenlijk kreeg het er in de hele wedstrijd maar een stuk of drie. Heel anders dan in de vorige editie. Het enige doelpunt van de wedstrijd viel in de 25e minuut dan ook niet door een tactische fout, maar doordat Golla en Heinloth allebei nogal knullig onder een kansloze voorzet van Nunnely door gingen. Johnsen nam het cadeautje in ontvangst en scoorde koelbloedig. Daar stond van NEC kant in de eerste helft werkelijk niets tegenover. NUL kansen, nada. Het ontbrak aan overtuiging, verbetenheid en al dat soort dingen.

In de tweede helft zagen we gelukkig een andere wedstrijd. Onder aanvoering van Golla en Dijkstra werd er een paar keer sub-reglementair en flink uitgedeeld waardoor NEC het heft in handen kreeg. In de 52e minuut had Groeneveld de 1-1 al moeten maken toen hij door Achahbar alleen voor de keeper werd gezet. Hij schoot echter hoog over. Ook in de minuten daarna waren er kansrijke situaties maar NEC slaagde er niet in echt door te drukken. In het laatste kwartier ging Golla als stormram mee naar voren (oh, wat misten we Braken als aanspeelpunt) zonder dat er nog grote kansen werden gecreëerd. Totdat, in de 87e minuut, de verder onzichtbare, Achahbar weer een speler alleen voor de keeper zette. Het is nu de ingevallen Schuurman die het mag proberen en…jammerlijk faalt. Het is de zoveelste megakans die hij dit seizoen verprutste. De beste jongen heeft echt het killerinstinct van een goudvis.

De wedstrijd is dan gespeeld. NEC verprutste de eerste helft volledig maar had op basis van de tweede helft wel een gelijk spelletje verdiend. Een overwinning zat er echt niet in. Natuurlijk zal er weer veel geroepen worden over instelling en opstelling, maar uiteindelijk verlies je vanavond ook door een gebrek aan kwaliteit: de verdedigingsfouten bij de 1-0 en het missen van twee opgelegde kansen.

Uitslag
De uitslag is zwaar klote.

Toeschouwers
Opnieuw zat het uitvak vol met 150 hoopvol gestemden.

Hoogtepunten
Verdedigend stond het beter. Mocht ook wel een keer!

Dieptepunten
-Die eerste helft…
-De teloorgang na de winterstop is echt niet alleen slecht verdedigen. We missen ook zóveel kansen.

Scheidsrechter
Edwin van de Graaf had twee keer rood moeten trekken. In de 16e minuut al voor Matusiwa na een keiharde overtreding op Verdonk en in de tweede helft voor Verdonk, die een doorgebroken speler neerhaalde. Hij had nog wel een paar foutjes. We geven eigenlijk nooit punten aan de scheidsrechter maar als we dat wel zouden doen hadden we hem een 4 gegeven.

Inzet
Eerste helft onder de maat, tweede helft voldoende.

Tactiek
Tactisch zat het beter in elkaar dan in de eerste editie, toen het over en weer een kansenregen was. Dat met Langil weer een echte rechtsbuiten speelde was zeker geen verslechtering. Kadioglu bakte er op zijn favoriete positie achter de spits dan weer weinig van vanavond. Heel wat kansrijke momenten werden in kiem gesmoord door zijn balverlies. Ook het gemis van aanspeelpunt Braken en de dubbele dekking voor Groeneveld zorgden ervoor dat NEC over het geheel genomen aanvallend vrij machteloos was.

Conclusie
Twee keer uit tegen Jong Ajax gespeeld, twee keer verloren, dan moet je maar gewoon toegeven: zij zijn beter. Een pijnlijke conclusie. Mocht je nog hoop hebben, dan leunt die volledig op twee andere van die Jong teams, Jong Fc Utrecht en Jong PSV, de laatste tegenstanders van Fortuna Sittard.