De week van…delen is vermenigvuldigen

We zijn weer begonnen. En hoe! De belangrijke uitwedstrijd tegen Willem II werd op geheel eigen wijze gewonnen. Zuchtend, steunend, knokkend en nimmer versagend. De tegenstander “kapot poweren” zoals Hyballa het noemt. Het is dan wachten op de paar momenten van brille waarmee de tegenstander gevloerd gaat worden. Drie punten in de zak en tot ziens.

We moesten het in Tilburg nog stellen zonder onze nieuwe aanwinsten. Alleen Larsson speelde even mee en liet zien een versterking te zijn. Hij is daarmee eigenlijk al de derde jeugdige versterking in de aanval dit seizoen. Want wie had nou gerekend op Kadioglu en Grot? Van de eerste hadden we nog nooit gehoord en de tweede had nog weinig indruk weten te maken. Maar hé, Grot mag dan een beer van een vent zijn, de Nederlandse Romelu Lukaku (ook 1,93m, maar Grot is nog in de groei), hij is pas 18 jaar! Hyballa heeft ‘m bij z’n nekvel gegrepen en hij laat nu fantastische dingen zien.

Door het snelle handelen van De Kruijff was het eigenlijk een hele rustige transferperiode, alleen rond Gregor Breinburg speelt er nog wat, maar zijn vertrek naar LA Galaxy lijkt van de baan. Jammer voor hem maar goed voor ons. Gezeik en gestress tot 1 februari blijft de selectie zo bespaard. Wij gaan de tweede seizoenshelft op volle sterkte in.

Het is een steeds leuker seizoen aan het worden. Als NEC zich dit seizoen handhaaft, de financiën verder op orde krijgt en het stadion in handen krijgt, is het maximale gepresteerd.

Je kan dan denken dat NEC even ‘af’ is. Maar helaas de wereld om ons heen staat niet stil. Net als we denken onze status van stabiele Eredivisieclub weer te kunnen opeisen, is het de vraag hoe lang de Eredivisie in zijn huidige vorm nog blijft bestaan. Elke clubbestuurder en –supporter zou met aandacht de discussies moeten volgen die er nationaal en internationaal gevoerd worden over nieuwe en anders op te zetten competities.

Er is de nieuwe opzet van de Champions League waarin de vier grootste voetballanden altijd hun eerste vier clubs mogen laten deelnemen en er wordt nagedacht over een Europese competitie tussen twintig topclubs waar de Nederlandse topclubs niet bij horen. Die schijnen daarom weer in gesprek te zijn met topclubs uit andere kleinere voetballanden voor het oprichten van een internationale competitie. De voorzitter van FC Kopenhagen ziet zijn club op termijn uit de Deense competitie stappen.

In Nederland wordt ondertussen druk nagedacht over een andere opzet van de Eredivisie. Het meeste gehoorde idee is het inkrimpen van de competitie naar zestien clubs en het spelen van playoffs om kampioenschap en degradatie, zeg maar het Belgische model. Het oude idee van een BeNeLiga smeult op de achtergrond. Hierin is plaats voor hooguit twaalf Nederlandse clubs.

Het is duidelijk dat al deze plannen bedreigend zijn voor de toekomst van de kleinere clubs. Zij hebben minder kans om op het hoogste niveau te spelen of krijgen te maken met een uitgeklede competitie omdat de grootste clubs niet meer meedoen.

Het is aan de leiding van NEC om de club voor te bereiden op deze nieuwe ontwikkelingen en waar mogelijk een actieve rol te spelen in de discussies die er over worden gevoerd. Ik geef graag een voorzet.

Als de topclubs ijveren voor een kleinere competitie met playoffs, om de gemiddelde weerstand in de wedstrijden te vergroten, moet vooral ook naar de verdeling van TV-gelden worden gekeken. Onze Top-3 heeft het zo geregeld dat ze elk jaar een enorme hap uit de gelden neemt. Nummer één Ajax pakt 5,3 keer meer dan nummer achttien Sparta, een kleine € 10 miljoen tegenover 1,8 miljoen. Deze verdeling is nog  schever dan in de Champions League. In de Engelse Premier League was de verdeling in het afgelopen seizoen heel anders, daar pakte de best verdienende club Arsenal slechts 1,5 keer het bedrag van de minst verdienende, Aston Villa.

Onze supporter en slimme zakenman Marcel Boekhoorn noemt het “delen is vermenigvuldigen”, als je anderen wat gunt worden we er uiteindelijk allemaal beter van. In tegenstelling tot de top van de Premier League, is deze wijsheid aan de Nederlandse Top-3 voorbij gegaan.

Dus, als er serieus gekeken wordt naar een andere opzet van de Eredivisie met als doel de competitie als geheel naar een hoger niveau te tillen, dan moet de verdeling van de TV-gelden echt anders.

Veel plezier morgen. #zinin.

Wichard

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.