NEC hervat competitie met zege in Tilburg

Na een Spaans trainingskamp waarin onze selectie geteisterd werd door een griepvirus en waar we enkele nieuwe spelers (Burnett, Messaoud, Larsson) mochten verwelkomen, begonnen bij NEC het eerste duel van 2017 alle nieuwkomers ofwel geblesseerd ofwel ziekjes op de bank. Breinburg, die interesse voor zich weet van het Amerikaanse LA Galaxy, begon wel gewoon weer in de basis als aanvoerder. Omdat Kadioglu zich ook nog wat ziekjes voelde, werd Breinburg op het middenveld vergezeld door Bikel en Von Haacke. Achterin begonnen we met Dyrestam en Fomitschow op de flanken en voorin moesten Grot, Rayhi en Mayi ons magere doelsaldo gaan oppoetsen. Dat is echter geen sinecure, want Willem II heeft buiten de top drie van de Eredivisie de minst gepasseerde defensie. Ze scoren echter ook bijna niet. Een gortdroge 0-0 leek dus op voorhand een veilige toto-gok.


De eerste helft gaf ook weinig reden om die opinie bij te stellen. NEC stichtte gevaar met wat schoten van afstand en een spaarzame uitbraak, maar kwam niet tot echt grote kansen. Willem II aan de overkant zag een verre lob van Haye op de paal spatten, maar verder had ook Delle in de eerste helft weinig te doen. De organisatie bij NEC stond goed; waar het zoals gebruikelijk aan schortte bij onze ploeg was de accuratie en het overzicht. We leden veel slordig balverlies en de meeste uitbraken bloedden al vroeg dood door gebrek aan inspiratie en gewiekstheid. Aangezien ook Willem II de nodige scherpte miste, werden de kleedkamers opgezocht met de brilstand op het bord.

In de tweede helft bracht Hyballa na een klein kwartier voetbal alsnog Kadioglu in het veld voor Bikel. Mayi ging er ook uit en Larsson, zoon van Feyenoord-legende Henrik Larsson, maakte zijn debuut voor NEC. De invallers zorgden voor een beetje meer vuur, maar Willem II en NEC hadden elkaar in een stevige houdgreep en wisten beiden van geen wijken. Toch ging NEC met nog een goed kwartier te gaan bijna met de winst aan de haal, nadat keeper Lamprou zich volledig verkeek op de bal en Rayhi de bal voor hem wegsnoepte. Helaas kreeg hij niet de tijd en de ruimte om de bal het vrije Willem II doel in te werken door goed verdedigend werk van de Willem II defensie. Even later was het echter alsnog raak, al was de aanleiding wat dubieus. Larsson leek hands te maken maar mocht door. Kadioglu ontving de bal en speelde door op Grot, die tussen drie man in het gaatje wist te vinden en prima raak schoot in de verre hoek. Een fijne goal in een wedstrijd die tot dat moment eigenlijk geen winnaar verdiende. Daarna probeerde Willem II het nog wel, maar met Dumic en Golla centraal achterin zetten de vele lange pompballen van Willem II in de zestien van NEC weinig zoden aan de dijk.

Uitslag
0-1 dus en daar is wel zo’n beetje alles mee gezegd. Lekker om de competitie meteen te kunnen hervatten met een overwinning. We klimmen zowaar naar plek tien en het gat van acht punten met de degradatieplekken geeft ons ook een beetje lucht. Prima dus.

Toeschouwers
Een lekker vol uitvakje, met dank aan een fijne korting mogelijk gemaakt door een hele rits personen en groepen die je op de site van NEC zelf kunt nalezen als je daar interesse in hebt. Een mooie actie waarvan we er dit seizoen graag nog meer zien.

Scheidsrechter
Floot nogal pietluttig, al leek het gebruik van handen en armen vandaag juist weinig problematisch te zijn voor de leidsman.

Hoogtepunten
Een lekkere overwinning om de tweede competitiehelft mee af te trappen. Kon natuurlijk niet beter vandaag.

Dieptepunten
De wedstrijd was voor de neutrale toeschouwer bepaald geen verwennerij. Maar wij zijn geen neutrale toeschouwer, dus dat zal ons worst wezen.

Tactiek
NEC is volgens Hyballa een van de meest fitte teams in de Eredivisie en het zal dan allicht ook geen verrassing zijn dat we vaak in latere fases van de wedstrijd op stoom komen. Het gebrek aan kwaliteit waar deze selectie nog steeds onder gebukt gaat wordt gecompenseerd door hard werken en stamina. Waar andere ploegen richting het einde beginnen te verslappen, daar blijven onze jongens door knokken en loeren op een kansje. Het inbrengen van Kadioglu en Larsson bracht bovendien een broodnodige kwaliteitsimpuls in de groep, waardoor we in de slotfase de wedstrijd naar ons toe konden trekken. En zodra NEC voor komt, dan weet je dat je met Dumic en Golla achterin een standvastig blok hebt om die voorsprong te verdedigen.

Inzet
Zoals gebruikelijk was daar niks mis mee. Beide ploegen werkten hard en hielden elkaar zeer lange tijd in evenwicht. Hyballa heeft van NEC een vechtmachine gemaakt en daar houden we in Nijmegen wel van.

Conclusie
Een prima start van de tweede competitiehelft, zeker aangezien iedereen om ons heen punten heeft gemorst. Nog steeds is het allemaal niet al te mooi en zijn de passing en de balvastheid nog steeds een flink probleem, maar de jongens werken keihard, de punten worden bij elkaar gesprokkeld en van de aankopen laat in elk geval Larsson alvast zien dat hij echt een toegevoegde waarde kan worden. Ook zijn we terug in categorie 2 en staan we comfortabel bovenaan het rechterrijtje. Slechts een vertrek van Breinburg kan nog een domper betekenen zo vroeg in het jaar, maar we gunnen Gregor wel deze hele mooie stap en zijn vervanger zit al in de wachtkamer. Al met al een prima start van 2017!

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.