De week van…winter is coming

Gelukkig gaan we weer voetballen! Net nu zich hier in Nijmegen een beetje winter aandient, is de winterstop voorbij. Hoewel het maar een paar graadjes gaat vriezen heeft NEC extern verwarminsgketels moeten huren om de veldverwarming op gang te houden. Weer een bewijs dat er snel een oplossing moet komen in het stadiondossier (zie hierna).

Op het moment van schrijven kan Trainer Faber zondag over dezelfde groep beschikken als voor de winterstop, maar of dat zo blijft? Dinamo Moskou is weer met NEC in onderhandeling over Rens van Eijden. Het moet wel gek lopen als Dinamo in tweede instantie geen bod neerlegt dat in de buurt komt van de verlangde vijf ton. In de media duiken al wat namen op voor zijn vervanging, waaronder een heel blik Scandinaviërs. Ook Santos zal wel vertrekken, voor hem heeft de halve wereld belangstelling.

UPDATE: Rens is vertrokken.

Sowieso loopt het transfer window nog tot en met 1 februari, een eeuwigheid.

Bij de gemeenteraad was de winterstop ook voorbij en stond voor de honderdduizendste keer het Goffertstadion op de agenda. De eerste plannen voor de herontwikkeling van het huidige stadion dateren al weer van 2007(!). Wie herinnert zich het “Teletubbie Stadion” nog?

Teletubbie Stadion

Zoals we allemaal weten gaat het nu al weer een tijdje over de verkoop van het stadion aan NEC, iets wat de gemeente en NEC heel graag willen regelen, maar niet voor elkaar krijgen. Het is echt niet alleen in Nijmegen zo dat er eindeloos gesteggeld wordt over een nieuw voetbalstadion. Denk maar eens aan Rotterdam, waar het ene na het andere plan in de prullenbak is verdwenen, aan Venlo waar het multifunctionele stadion er nooit kwam, aan Alkmaar en Almelo, waar het jarenlang duurde voordat er gebouwd kon worden.

Maar Nijmegen heeft de afgelopen jaren wel een aardig bestand aan mislukte projecten opgebouwd. Projecten waar jarenlang geld en energie in werd gestopt en die uiteindelijk niet door gingen. Het Topsport en InnovatiePark (TIP), het oorlogsmuseum in de Vasim en tien jaar na het referendum raakt de bouw van de Donjon steeds verder uit zicht. Van een iets andere orde maar misschien ook wel typerend is dat uitgerekend wij een 400 meter ijsbaan hebben die maar 333 meter lang is. Dat dit soort projecten mislukt kan aan de gemeente liggen maar het is ook wel erg moeilijk om Nijmeegse bedrijven en instellingen zo ver te krijgen dat ze eens hun nek uitsteken.

Terug naar de verkoop van het stadion. Behalve D66, houden alle partijen vast aan de geboden verkoopprijs van € 8,2 miljoen. Partijen willen niet lager, maar kunnen, door het verbod op staatssteun, waarschijnlijk ook niet lager. Dat laatste is een serieuze kwestie waar de gemeente moeilijk omheen kan. Het is mij niet duidelijk of ze dit bij NEC begrijpen. Zo ja, welke oplossing heeft NEC hiervoor bedacht? Of blijven ze eindeloos doornuilen over hoe onrechtvaardig de wereld in elkaar zit?

Het is tijd voor creatieve oplossingen. Een koop gedeeltelijk op afbetaling misschien? Of een heel ander plan waarbij de gemeente wel eigenaar blijft. Nog een andere invalshoek, ik weet het, het is een beetje kort door de bocht: als NEC door koop en verbouwing de omzet kan verhogen van tien naar vijftien miljoen euro, kost elk jaar uitstel vijf miljoen, terwijl er zo’n drie miljoen zit tussen vraag en aanbod. Met een snelle aankoop maak je dus twee miljoen euro winst!

De gemeente en NEC gaan binnenkort weer met elkaar in gesprek en dat is hard nodig. Voor meer achtergrond over het stadion kun je deze column van een maand geleden er nog eens op nalezen.

Gelukkig is er ook altijd weer iets positiefs te melden, zondag wordt het nieuwe supportershome onder de Goffert Tribune geopend, prachtig. Veel plezier zondag en hopelijk kunnen we er na de wedstrijd een biertje drinken op de overwinning.

Wichard

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.