De week van… (goede) zaken doen

De prima eerste seizoenshelft zorgt voor rust. Zelfs de transferperikelen en het mogelijke vertrek van een aantal dragende spelers zorgen amper voor stress. Nog drie keer winnen en dan is de doelstelling voor dit seizoen namelijk al gehaald.

Met deze feiten in het achterhoofd is het weliswaar jammer dat spelers als Santos, Van Eijden en Limbombe mogelijk vertrekken, maar de sportieve noodzaak om ze kostte wat het kost te behouden is er niet. En zonder die druk en mét een schuine blik gericht op de financiële situatie van de club, is de conclusie snel getrokken dat het zakelijke belang op dit moment groter is dan het sportieve belang. Met aflopende contracten is het beter om toch nog wat centen te vangen. Hoe jammer het vertrek van deze spelers ook is.

Het betekent wel dat het technisch hart (met name Futuralis) voor de derde keer flink aan de bak moet om opnieuw een compleet nieuwe selectie te bouwen. Dat zal een lastige klus worden. Met name de plek van Van Eijden zal moeilijk zijn, want goede Nederlandse centrale verdedigers zijn schaars. Als de geruchten juist zijn, dan zoekt NEC de vervanger ergens in Scandinavië. Daar zijn zulke spelers kennelijk nog betaalbaar. Het zal er wel voor zorgen dat het aantal Nederlands sprekende spelers verder zal afnemen. Na de degradatie was het beleid om met name in de as Nederlandstalige spelers te hebben, maar er is nu (noodgedwongen?) sprake van verandering van die koers.

Een mogelijk vertrek van Limbombe zal makkelijker op te vangen zijn. Niet zozeer qua dreiging en creativiteit van de speler in kwestie, want die ga je zeker missen, maar meer qua positie. Als mijn beperkte voetbaltechnische kennis mij niet in de steek laat, dan wordt op de training langzaam zichtbaar waar Faber met NEC naar toe wil qua spel. Het lijkt erop dat het traditionele 4-3-3 nu echt ingeruild gaat worden voor een soort van 4-4-2 met twee opkomende en twee controlerende middenvelders. Limbombe zou dat misschien ook wel goed in kunnen vullen (in de praktijk doet hij dat al regelmatig), maar ik zie in hem toch nog net iets meer een klassieke buitenspeler.

De prestaties van Santos vond ik opmerkelijk. Ik had niet verwacht dat hij ze ook in de eredivisie zo makkelijk in zou leggen. Een vertrek van hem is dus een aderlating. Toch denk ik dat NEC niet op zoek is naar een kopie van Santos, maar een heel ander type spits.

Morgen komt de selectie terug van een prima verlopen trainingskamp in Spanje. Er is lekker getraind en de 3-1 overwinning op PEC Zwolle geeft vertrouwen. Twee van de drie goals kwamen van reeds genoemde spelers waarvan we nog moeten afwachten of ze er over een paar weken nog zijn. De andere goal kwam van Breinburg. Als iemand het “doorselecteren” met vlag en wimpel heeft overleefd is hij het wel.

Daar waar de ene speler zijn plek duidelijk heeft opgeëist, daar valt een andere speler buiten de boot. Bart Buysse bijvoorbeeld. “Buysse wil weg bij NEC” was de kop in de krant. Het zorgde bij mij voor een diepe zucht, weer zo’n speler die alleen aan zichzelf denkt en met modder gaat gooien. Die eerste gedachte bleek onjuist. Hij was heel realistisch over zijn positie en juist zeer positief over de club. Kijk, zo kan het ook.

De eerste aankoop is ook al binnen. Een speler met premier league ervaring met de naam Jones, dat kan bijna niet mis gaan. En met de mentaliteit van Australiërs is zelden wat mis. Valt er dan helemaal niets te nuilen deze keer? Jawel… die winterstop duurt veel te lang! Nog een weekje afzien.

Bleum

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.