NEC doet goede zaken ondanks moeizaam duel

NEC trad vandaag in de eigen Goffert aan tegen het laaggeklasseerde Helmond Sport, waar oud-NEC’er Kazlauskas de aanvoerdersband draagt. Gezien de thuisvorm van onze ploeg dit seizoen en de stand op de ranglijst verwachtte niemand grote problemen, ook al moesten we het doen zonder de geblesseerde Breinburg op het middenveld. Toch werd het bij tijd en wijle nog best een beetje zweten, omdat NEC soms wat laconiek oogde en Helmond brutaal vol de strijd aan ging.

Uitslag
Uiteindelijk trokken wij aan het langste eind met een 3-1 zege, maar het duurde onnodig lang voordat NEC via Limbombe de wedstrijd definitief in het slot gooide. NEC had kansen genoeg gehad om het duel al in een veel eerder stadium te beslissen. Helmond Sport liet zich echter ook niet onbetuigd en kwam er met regelmaat gevaarlijk uit. Vooral de eerste twintig minuten liet NEC zich overrompelen door de enthousiaste Brabanders en had het in eigen huis mazzel dat het niet al vroeg op achterstand kwam. Een fraaie kopbal van Santos op een perfecte assist van Foor zette de thuisploeg binnen het half uur echter op voorsprong. Wie hoopte dat daarmee de wind uit de zeilen zou zijn genomen bij Helmond Sport kwam echter bedrogen uit. Vlak na de hervatting verdedigde Leiwakabessy slecht uit en veroorzaakte hij zelfs een totaal onnodige penalty, die dankbaar werd verzilverd door Hutten. NEC nam twee minuten later echter alweer de leiding. De net van de Azië cup teruggekeerde Jahanbakhsh scoorde met werkelijk een beauty van een omhaal, die u zeker niet mag missen in de samenvatting! Vooral Santos, maar ook Ars en Limbombe hadden nog een aantal dotten van kansen om de score uit te breiden, maar misten een beetje geluk en scherpte. Daardoor bleef Helmond Sport nog lange tijd in de race. Pas in blessuretijd maakte Limbombe aan alle twijfel een einde met de vierde treffer van de middag.


Toeschouwers
Er zaten deze middag zo’n 9800 supporters op de tribunes, waarvan een stuk of dertig uit Helmond.

Hoogtepuntjes
– Het grootste hoogtepunt kwam vandaag niet vanuit de Goffert maar uit Limburg, waar Roda met 3-1 onderuit ging tegen MVV. Onze op voorhand gedoodverfde concurrent voor de titel beleeft een dramatische periode in de competitie en ziet nu zelfs een gat ontstaan met plek 2. Is FC Eindhoven vanaf vandaag definitief onze nieuwe (en enige) echte concurrent? Je kunt bijna niet anders concluderen.
– Langzamerhand is de selectie weer op sterkte. Breinburg mag dan geblesseerd zijn, met Ali terug uit Australië en met Van Moorsel en Appiah weer fit ziet het er allemaal rooskleurig uit voor de resterende maanden.

Dieptepuntjes
– NEC maakte het zichzelf toch weer onnodig lastig vandaag. We lijken nog steeds verrast door de aanvalsdrang en de extra energie die andere ploegen in de Juup voor de dag toveren tegen de nummer één. Je zou denken dat de ploeg inmiddels gewend zou moeten zijn aan de favorietenrol, maar nog te vaak sluipt er gemakzucht en onzorgvuldigheid in het spel. De ploeg is het aan zichzelf verplicht om wedstrijden veel eerder te beslissen.
– Ars zit momenteel op een droogje. Waar de ballen er in de eerste seizoenshelft moeiteloos in vlogen, daar wil het de laatste weken allemaal maar niet lukken. Gelukkig heeft Santos (vanaf deze week officieel Venezuelaan!) zijn draai gevonden en heeft hij Ars (16 goals) zelfs al bijna achterhaald met zijn twaalfde doelpunt vandaag.

Scheids
Leidsman Edwin van de Graaf (u weet wel, die van het incident met de boze FC Oss-supporter en diens scootmobiel aanval) wilde vandaag duidelijk het mannetje zijn. Vooral in de eerste helft was elke vallende speler een vrije trap. Helemaal bont maakte hij het met het geven van een gele kaart na een op het oog prima tackle van Daemen. Gelukkig zag hij in de tweede helft bij 2-1 een mogelijke handsbal in het strafschopgebied van NEC over het hoofd.

Tactiek
Foor moest in een meer controlerende rol vandaag de lijnen uitzetten bij afwezigheid van Breinburg. En dat deed hij uitstekend. Het was zijn assist die de 1-0 inluidde en ook als controleur stond hij zijn mannetje. Nadat hij werd gewisseld voor Van Moorsel was er van een middenveld eigenlijk geen sprake meer, met een halve ploeg die verdedigde en de rest die vooruit rende. Verder blijft het achterin nog altijd wat wankel. Van Eijden doet het standaard naar behoren, maar de verdedigingslinie in zijn geheel is toch nog vaak onderhevig aan paniek en chaos. Smits toont zich wekelijks een goede ballenstopper, maar zijn spelhervattingen zijn zeker voor verbetering vatbaar. Ook blijft het gevoel beklijven dat we duels veelal winnen op individuele kwaliteiten in plaats van tactisch overwicht. Leuk voor de Juup, maar daar ga je het bij een promotie niet mee redden in de Eredivisie.

Inzet
Wederom geen grote klachten, de ploeg werkt hard. De gemakzucht blijft wel een bekend euvel.

Conclusie
Opnieuw geen hoogstaand duel. We hebben al enkele maanden eigenlijk geen overtuigende wedstrijd meer gezien van NEC. Maar als je tegelijkertijd ziet dat we nu al negen punten voor staan op plek 2 en zelfs twaalf (!!) op Roda JC, dan hebben we weinig reden tot klagen. Alles verloopt sportief gezien naar wens. Forza NEC!

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.