Clubtrouw voor twijfelaars

Je club is gedegradeerd, het wanbeleid bezorgt je nog steeds nachtmerries en van sommige mensen binnen de club krijg je spontaan uitslag. Hoe blijf je dan je club trouw?

Achter de schermen schijnt weliswaar druk gewerkt te worden aan een nieuw en beter NEC, maar voorlopig zien we alleen de vervelende nasleep van de degradatie: het ontslaan van trouwe medewerkers en het wegwerken van Janssen en Ophof. Bovendien moet het nieuwe NEC uit de koker komen van hetzelfde clubje lieden dat verantwoordelijk is voor onze afgang.

Desondanks hebben meer dan 3.000 mensen een seizoenskaart gekocht, maar hoeveel gaan er nog volgen? Voor de twijfelaars daarom wat nuttige informatie over clubtrouw.

De theorie achter de clubtrouw is gelukkig vrij eenvoudig, ik leg dat zo uit. En zo bijzonder is clubtrouw eigenlijk ook helemaal niet. Kijk maar eens naar wat voorbeelden in het buitenland.

In het seizoen 2011-2012 degradeerde 1. FC Köln uit de 1. Bundesliga. Dat seizoen kwamen er gemiddeld 47.719 toeschouwers naar het RheinEnergieStadion. Dit seizoen, het tweede seizoen na de degradatie dus, kwamen er 46.283.

FC St. Pauli degradeerde in het seizoen 2010-2011. Het laatste seizoen op het hoogste niveau kwamen er gemiddeld 24.350 mensen kijken. Afgelopen seizoen, nog steeds in de 2. Bundesliga waren het er maar liefst 28.369. St. Pauli vergrootte in 2013, in de 2. Bundesliga dus, doodleuk de capaciteit van het stadion met zo’n 4.500 plaatsen. En de fans kwamen.

En wat dacht je van Glasgow Rangers of de The Rangers FC, zoals de club tegenwoordig heet. Dat ging aan wanbeleid ten onder, werd in juni 2012 failliet verklaard en teruggezet naar de Scottish Football League Third Division (tegenwoordig Scottish League Two), het vierde niveau van Schotland. Dan ben je in de diepste krochten van het profvoetbal terecht gekomen.

Maar de fans lieten hun club niet vallen. Trokken de Rangers in het laatste Premier League seizoen 46.324 toeschouwers, in het volgende seizoen op dat vierde niveau waren het er een ‘mind blowing’ 45.750.

Hé, denk je nu, als het in Duitsland en Schotland kan, waarom dan niet hier, in Nijmegen? Tevreden met 4.000 seizoenkaarten? Dikke neus, De Goffert moet vol! Ik ga een seizoenskaart halen!

Oh, maar dan is er toch weer die twijfel. Het bestuur deugt niet, investeerders die zich overal en nergens mee bemoeien en welke koekenbakkers zullen zich komend seizoen nú weer technisch directeur, trainer of speler van NEC mogen noemen.

Om die twijfel weg te nemen heb je misschien iets aan de Theorie van de Clubtrouw*. Die zegt dat je als supporter niet trouw bent aan het bestuur, de TD, de trainer en zelfs niet aan de meeste spelers. Dat zijn allemaal voorbijgangers. Nee, de supporter is trouw aan de lange clubgeschiedenis en aan z’n persoonlijke clubherinneringen die soms generaties teruggaan. Omdat onze clubgeschiedenis en persoonlijke herinneringen onloochenbaar zijn, is de clubtrouw onontkoombaar. Ergo die seizoenskaart moet gehaald worden.

Graag gedaan en op naar een volle bak!

Wichard

*Met dank aan Diederik Stapel

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.