De Pers: NEC-Excelsior

Excelsior pakt drie punten tegen NEC
FC Update

NEC heeft tegen Excelsior verzuimd aansluiting te vinden met de middenmoot van de Eredivisie. Trainer Mario Been was met zijn ploeg aan een prima reeks bezig, maar stuitte zaterdagavond in stadion De Goffert op de overlevingsdrang van de Rotterdamse staartploeg: 0-1.

Spits Geert den Ouden besliste het spannende duel na rust met zijn twaalfde competitietreffer. Excelsior heeft nu de laatste plaats overgedaan aan Willem II, dat thuis met 0-1 van koploper PSV verloor.

Na zeges tegen FC Utrecht, Heracles Almelo en AZ had NEC geen rekening gehouden met puntenverlies tegen Excelsior. Al hebben dit seizoen al meer clubs averij opgelopen tegen de stugge Kralingers.

Ook kwam Excelsior na de zege tegen aartsrivaal Sparta met flink wat zelfvertrouwen naar Nijmegen. Bovendien hield doelman Ronald Graafland met enkele fraaie reddingen zijn ploeg overeind.

Het duel in Nijmegen begon met in de eerste minuut al een grote kans voor Robert Braber van Excelsior. De thuisploeg schrok even maar nam al snel het initiatief over. NEC kreeg een aantal kansen op rij, maar onder anderen Brett Holman stuitte op doelman Graafland.

Daarna hield Excelsior, met Kees Luijckx opnieuw als uitblinker op het middenveld, de Nijmegenaren redelijk ver van het eigen doel af. Toch had NEC in de slotfase nog twee mogelijkheden om het duel open te breken. Holman schoot op de paal en spits Jhonny van Beukering knalde in vrije positie tegen Graafland aan.

De doelman van Excelsior speelde kort na rust opnieuw een hoofdrol. Graafland hield met een uiterste krachtsinspanning Bas Sibum van de 1-0 af. Hij reageerde vervolgens weer alert op een inzet van Jeremain Lens.

Het leek wachten op de 1-0 van NEC, maar tegen de verhouding in nam Excelsior een voorsprong. Spits Den Ouden scoorde in de 71e minuut voor de Woudesteiners na een hoekschop van Luijckx. Daarna probeerde NEC het nog wel, maar Excelsior bleef verdedigend knap overeind.

Den Ouden de dief die voor Excelsior punten steelt
VI

Excelsior heeft de laatste plaats in de Eredivisie over gedaan aan Willem II. De Rotterdammers wonnen onterecht met 1-0 bij NEC, dat zich ineens ook weer degradatiezorgen moet maken.

Geert den Ouden was met zijn twaalfde seizoenstreffer de maker van de enige treffer in De Goffert. Het was lange tijd twijfelachtig of de clubtopscorer kon spelen. Eenmaal fit bevonden, bewees hij meteen weer zijn waarde. Den Ouden stond op de goede plaats om een mislukt schot van Leen van Steensel tot doelpunt te promovoren.

Het doelpunt van Excelsior was volkomen tegen de verhoudingen in. NEC was veel beter en kreeg veel kansen op een doelpunt. Zoals wel vaker dit seizoen ontbeerde de ploeg van coach Mario Been een afmaker.

Hoewel Den Ouden scoorde, was Ronald Graafland de Man van de Wedstrijd bij Excelsior. De doelman hield alle ballen tegen die binnen zijn bereik kwamen. Graafland leek verslagen te worden door een schot van Jeremain Lens, maar de pegel spatte uiteen op de kruising van paal en lat.

Excelsior is opgeklommen van de achttiende naar de vijftiende plaats. De Kralingers verkleinden de achterstand op NEC bovendien tot twee punten. De Nijmegenaren bezetten nog wel de dertiende plaats, maar de verschillen zijn dermate klein dat NEC weer in problemen is geraakt.

Enorme deceptie voor NEC: 0-1
Omroep Gelderland

NEC heeft thuis met 1-0 verloren van Excelsior.

De eerste helft begon met een enorme kans voor Excelsior, maar Braber stuitte op Babos. Daarna domineerde NEC, maar de Nijmegenaren kwamen niet verder dan de zestien. Alleen Holman was gevaarlijk, hij raakte de paal.

Na rust had NEC de beste kansen, maar doelman Graafland was de uitblinker. Hij redde tweemaal op inzetten van Sibum. Lens raakte de lat. Twintig minuten voor tijd gaf Davids onnodig een corner weg. Die sneed dwars door de NEC-defensie en Den Ouden scoorde en bezorgde NEC een enorme deceptie.