NEC krijgt lucht na heet avondje

NEC heeft het rampscenario van een naderende nacompetitie voorlopig afgewend. Door een 1 – 0 zege op RKC kreeg de ploeg weer lucht na een duel dat tijdelijk werd gestaakt wegens spreekkoren tegen arbiter Luinge.

NEC-RKC Waalwijk was zeventig minuten aaneen een dodelijk saaie vertoning die met goed voetbal weinig van doen had. Toch werd het gisteren nog een heet avondje in De Goffert. En dat had de Nijmeegse club vooral te wijten aan een deel van de eigen achterban. Die vond het – in deze sportief toch al donkere dagen – nodig om scheidsrechter Roelof Luinge uit te maken voor het aloude ‘hoerenjong’.

De arbiter, nooit te beroerd om het braafste jongetje van de klas te spelen, oordeelde al na één minuut van spreekkoren dat hij voldoende beledigd was en hield zich keurig aan de aangescherpte richtlijnen van de KNVB. Alle verwijzingen naar vrouwen van lichte zeden leiden in het betaalde voetbal anno 2005 nu eenmaal tot staking.

Oorzaak van alle opwinding was de rode kaart die Luinge na zeventig minuten voorhield aan Arjan Ebbinge. De NEC-verdediger, na tien minuten al trefzeker met een kopbal, maakte een opzichtige overtreding op Vasconcelos en kreeg daarvoor zijn tweede gele kaart. Iedereen begreep die sanctie, behalve het NEC-legioen dat de scheidsrechter direct uitriep tot zondebok.

Na twaalf minuten keerde Luinge onder een striemend fluitconcert terug en maakte De Goffert zich op voor een avond die nu toch echt eindelijk spannend beloofde te worden. Maar het was schrijnend om te zien hoe weinig zinvols RKC met de man-meersituatie deed. Tegen de tien NEC’ers kwam de middenmoter niet verder dan een krachteloze kopbal van Elmas en een schotje van Hoogendorp. Tot grote ergernis van coach Erwin Koeman.

“Ik geloof dat ik in die ingelaste rustperiode in het Turks tegen mijn spelers heb gesproken”, zo ontstak de trainer in woede. “Ze hebben niets gedaan met mijn instructies. Wat hebben wij nou voor een kansen gecreëerd? Dit was onze slechtste wedstrijd van het seizoen.”

De prestatie van NEC gaf gisteren evenmin reden tot overdreven optimisme, al was de thuisploeg tot het moment van staken wel voortdurend de bovenliggende partij. De Nijmeegse ploeg werkte hard, maar kwam nooit tot vermakelijk voetbal. Maar over dat laatste treurt inmiddels geen mens meer op De Goffert.

“Het enige dat telt zijn de punten”, zo sprak een opgeluchte Cees Lok na afloop. “We snakten naar een overwinning. Die is er nu en daar zijn we tevreden over. Verder is er op deze avond heel veel misgegaan, zowel in als buiten het veld”, aldus Lok die gisteravond opmerkelijk snel van zijn offensieve evangelie afstapte.

De coach preekte, sinds hij half december de ontslagen Johan Neeskens opvolgde, bij NEC aanvallend voetbal. Lok voerde het 4-3-3-systeem opnieuw in en wilde pogen om zo snel mogelijk het Nijmeegse publiek met aantrekkelijk voetbal voor zich te winnen. Wijs geworden door de afschmink-partij van vorige week tegen PSV gooide Lok gisteren het roer toch maar weer rigoureus om.

Het perspectief van een naderende nacompetitie bracht de NEC-coach tot het besluit om aanmerkelijk meer defensief ingestelde spelers de voorkeur te geven. En dus werden Arjan Ebbinge, Björn van der Doelen en Patrick Pothuizen – als middenvelder nog wel – verkozen boven het frivolere trio José Valencia, Edgar Barreto (geblesseerd) en Romano Denneboom.

Lok nam een enorm risico door zijn elftal door elkaar te husselen – ook aanvoerder Rob Wielaert werd van verdediger gebombardeerd tot middenvelder – maar bleek uiteindelijk toch de juiste keuzes te hebben gemaakt. NEC gaf in negentig minuten eigenlijk geen enkele kans weg. Af en toe waagde spits Hoogendorp van afstand een poging, maar al met al werd doelman Gentenaar niet eenmaal serieus op de proef gesteld. Aan de andere kant was dreiging eveneens schaars, al was in de eerste helft Andrzej Niedzielan een aantal maal gevaarlijk.

De 1-0 overwinning voor NEC was uiteindelijk terecht en cruciaal voor de formatie die tot gisteren slechts viermaal won. In Nijmegen werd de voorbije dagen voor het eerst sinds jaren weer hardop gefilosofeerd over nacompetitie en zelfs een eventuele degradatie, waarvan iedereen weet dat de club die financieel mogelijk niet zou overleven. Dat dramatische vooruitzicht is – althans voorlopig – verdwenen.

NEC – RKC Waalwijk 1-0 (1-0).
10. Ebbinge 1-0. Scheidsrechter: Luinge. Toeschouwers: 11.500. Rode kaart: 69. Ebbinge (NEC, 2x geel). Gele kaart: Molhoek (RKC).

Bijzonderheid: Luinge onderbrak het duel in de tweede helft voor 13 minuten wegens kwetsende spreekkoren.

NEC: Gentenaar; Nalbantoglu, Wisgerhof, Ebbinge en Leiwakabessy; Wielaert, Pothuizen (65. Tininho), Boutahar en Van der Doelen; Van den Eede (84. Denneboom) en Niedzielan (71. Valencia).

RKC: Sinouh; Van Diemen, Greene, Vermaelen en Rustenberg (75. Elmas); Krohn-Dehli (87. Van der Velden), Fuchs en Molhoek; Oost (53. Putter), Vasconcelos en Hoogendorp.


Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
Reageer op de DTH Facebook pagina