Zo zagen wij het: NEC – PEC Zwolle

Vanavond stond een wedstrijd op  het programma waar eigenlijk niemand bij NEC op zat te wachten, maar die wel cruciaal is voor de stand op de ranglijst. Ingesloten tussen de gewonnen Derby en die oh zo langverwachte bekerfinale moesten we laat op de zondagavond namelijk aantreden tegen PEC Zwolle. Echt zo’n wedstrijd waar je eigenlijk alleen maar kunt verliezen, tenzij je wint. En zelfs dan. U weet wel. Na de winst eerder op de dag van Ajax tegen Twente stond de druk er wel vol op, want plek 5 was weer even uit handen. Ook Utrecht begint ons nadrukkelijk in de nek te hijgen voor de zesde plek. Tegelijkertijd is natuurlijk een blessure oplopen het laatste wat onze spelers vanavond wilden. Want een blessure staat nu toch meteen garant voor een einde aan elke hoop op het spelen van de bekerfinale. Ook directe rode kaarten zouden het einde van finaleaspiraties betekenen. Het was dus hopen dat PEC er niet al te zwaar in zou kleunen en dat onze spelers het koppie erbij zouden houden, maar ondertussen deze wedstrijd nog altijd wel serieus nemen. Een zeer lastig koord om op te balanceren.

Proper was er weer bij vanavond. Foto: Rob Koppers

Tactiek

Proper was eindelijk weer fit en startte opmerkelijk genoeg ook meteen in de basis. Dat geeft de burger moed. Hansen kreeg na zijn prima invalbeurt tegen vitesse een basisplek op rechts, terwijl Sano door de terugkeer van Proper naar linksbuiten verhuisde. Achterin keerde Verdonk terug in de basis. Rober Gonzalez en Baas begonnen dus op de bank. Beide ploegen begonnen best aardig, met wat plaagstootjes over en weer. Toch was het al vroeg PEC Zwolle dat plotseling op voorsprong kwam. Na twaalf minuten besloot Lam tot een schot van afstand, dat er snoeihard in vloog. Scheidsrechter Higler probeerde uit de baan van het schot te komen en blokkeerde daarbij Chery, die wellicht anders nog een blok had kunnen zetten. Maar de goal bleef staan. Een vroege domper dus voor onze ploeg, die verder best aardig voetbalde. Na ruim een half uur ging Proper naar de kant – zeer begrijpelijk na zijn blessure – en voor hem in het veld kwam Rober Gonzalez. PEC begon er flink in te kleunen en had al meerdere gele kaarten verdiend voordat Higler er – rijkelijk laat – eindelijk eentje trok. Kort daarop volgde een tweede voor een snoeiharde tackle op Hansen, waar MacNulty met geel goed weg kwam. NEC probeerde de gelijkmaker te vinden, maar je kon je tegelijkertijd niet aan de indruk onttrekken dat er toch een beetje met de handrem erop gespeeld werd door onze ploeg. Sano had nog een prima kans op de 1-1, maar helaas ging de bal met wat mazzelkeeperswerk naast. Dus gingen we met 0-1 achter de rust in.

Gelukkig stelde NEC vroeg in de tweede helft orde op zaken. Sandler verzond een prachtige dieptepass op Rober, die na wat kappen en draaien de bal voor het doel kreeg. Koki Ogawa scoorde met een fraai geplaatst duikkopballetje de 1-1. Daarmee verbraken we en passant ook ons doelpuntenrecord in de Eredivisie. Even later hield Cillessen met een prima redding de stand in evenwicht. Vlak daarna kreeg NEC aan de andere kant een penalty, nadat Hansen werd gevloerd in het strafschopgebied. Ogawa ging achter de bal staan en schoot onberispelijk de 2-1 binnen. Na een goed uur voetbal leek de kramp erin te schieten bij Hansen en werd hij gewisseld voor Baas. Helaass kwam Zwolle in de 68e minuut weer langszij. Na een overdreven duikelpartij net buiten ons strafschopgebied kreeg Zwolle een vrije trap op een mooie plek. Via een prima ingestudeerde schijnactie vloog de bal onhoudbaar langs de muur en langs Cillessen. NEC ging vol op jacht naar een late winst en bracht daarvoor Sow in het veld voor Hoedemakers. Het werd een ware schiettent op het Zwolle-doel, maar de keeper van PEC Zwolle keepte een prima wedstrijd.

Ogawa scoort de 2-1 uit een penalty. Foto: Rob Koppers

Uitslag

Het bleef helaas bij 2-2, wat op basis van de hele wedstrijd wel een terechte uitslag was, maar op basis van de slotfase toch uiterst zuur. NEC gooide echt alles op de aanval in het laatste kwartier en was heer en meester, maar het mocht niet meer baten. Een regen aan kansen bleef ongebruikt.

Scheids

Higler wachtte zeer lang met het uitdelen van kaarten en toen hij de eerste trok was die uitgerekend voor Hoedemakers. Hierdoor kreeg PEC veel gelegenheid om er flink in te kleunen en de wedstrijd naar zich toe te trekken. Ook gaf hij op het oog onterecht een vrije trap waar de 2-2 uit viel.

Higler floot uiterst matig vanavond. Foto: Rob Koppers

Publiek

Er waren vooral veel bekerfinaleshirtjes te zien op de tribune. Het was in de eerste helft vooral zenuwen, maar na de 2-1 ging het flink los op de tribune. Vooral vitesse kreeg het flink te verduren.

Hoogtepunten

Een heerlijke kopgoal van Ogawa en een gepassioneerd laatste kwartier waarin NEC vol voor de winst ging. En het verbreken van ons Eredivisierecord aan doelpunten voor, wat waanzinnig is.

NEC viert een doelpunt. Foto: Rob Koppers

Dieptepunten

Vooral de eerste helft was slap, maar je kunt het onze ploeg eigenlijk niet kwalijk nemen gezien de belangen die er momenteel meespelen.

Inzet

Tja, die was vooral in de eerste helft matig. Maar dat was vantevoren ook al verwacht, want niemand aan NEC-zijde durfde er vol in te kleunen en bij elke NEC’er die naar de grond ging kon je het hele stadion al de adem horen inhouden. In de tweede helft deed NEC er echt alles aan om de overwinning binnen te slepen en had daar ook legio kansen toe, maar de bal wilde er niet meer in.

Conclusie

We morsen twee dure punten en verliezen daarmee weer de vijfde plek. Maar je kunt het onze ploeg niet echt kwalijk nemen. Ze deden er werkelijk alles aan in de slotfase om de winst te pakken, maar de keeper van Zwolle bleek een ware sta-in-de-weg. Gelukkig bleef de blessureschade beperkt en pakken we tenminste nog een punt. Een zuur gevoel beklijft echter, want wat had NEC in de slotfase een waanzinnige lading kansen om de volle winst alsnog binnen te slepen. Maar goed, het is gebeurt, nu kan ale focus vol op de bekerfinale. Dat blijft uiteraard altijd de korste weg naar Europees voetbal. Helaas zal het zeker geen sinecure worden om deze vijfde finale in de clubgeschiedenis in winst om te zetten, want uiteraard is Feyenoord huizenhoog favoriet. Een bekerfinale blijft echter altijd een wedstrijd op zich en dus is er altijd een kans. Vol erop, schrijf geschiedenis!