Zo zagen wij het: NEC – Heracles

Het was een enerverende wintertransfer. Het verlies van Magnus Mattsson is uiteraard een enorme aderlating voor de ambities van NEC. Daar tegenover staat het aantrekken van Chery en Sow, die de doelpuntenproductie zullen moeten overnemen van Mattsson. Aan Heracles-zijde konden we vanavond een oude bekenden verwelkomen; Jordy Bruijn kwam namelijk deze winter weer terug uit Libanon en streek in Almelo neer. In het uitduel was NEC eerder dit seizoen de betere ploeg maar trok Heracles met 2-1 aan het langste eind. De verhoudingen liggen nu echter anders en NEC is het aan haar stand verplicht om de punten in eigen huis te houden als het echt voor die play-offs wil gaan.

Chery zette vandaag de lijnen uit. Foto: Rob Koppers

Tactiek

Dat moest dan gebeuren met Sano en Hansen op de flanken (curieus genoeg ditmaal echter met Sano op links en Sontje op rechts), terwijl Chery de plek van Mattsson centraal achter spits Ogawa innam. Sow begon dus op de bank. Waar je zou hopen dat NEC er vol op zou klappen, daar begonnen we toch wat nonchalant. Wat heet, na een paar minuten werd de bal van Sano afgesnoept en terwijl de Japanner kermend bleef liggen op de grond zocht Heracles de aanval. De bal werd voorgeslingerd en uiterst simpel binnengekopt door Hornkamp, die ontsnapt was aan Proper en simpel uit de rug van Nuytinck opdook om binnen te knikken. En dus stond het na twee minuten opeens 0-1 in de Goffert. NEC reageerde getergd en ging vol in de aanval. NEC werd volledig overrompeld en kwam niet meer onder onze druk uit. We kregen diverse kansen op een gelijkmaker, maar doelman Brouwer keerde alles. Bizar genoeg was het aan de overkant bij de tweede de beste kans voor Heracles na een kwartier voetbal alweer raak. Uitgerekend Bruijn schoot de 0-2 binnen, maar het doelpunt werd – gelukkig voor ons – afgekeurd voor buitenspel. NEC nam opnieuw volledig het heft in handen en de wedstrijd werd een totaal eenrichtingsverkeer. Maar ondanks een ware regen aan kansen kregen we de bal er gewoon niet in. De Mattsson-vloek? Telkens stond Brouwer in de weg of waren we te onzorgvuldig of ongelukkig in de afronding. En dus gingen we volledig tegen de verhoudingen in met een 0-1 achterstand de rust in.

Gelukkig konden we al vroeg na de hervatting orde op zaken stellen. Chery gaf een lepe steekpass op Ogawa, die in het strafschopgebied werd gevloerd. Onze Japanse spits legde zelf aan voor de penalty en schoot deze onberispelijk binnen voor de 1-1.

Ogawa schiet de gelijkmaker binnen. Foto: Rob Koppers

Na een uur spelen was het wederom Ogawa die volkomen verdiend de 2-1 binnenknikte uit een zoveelste heerlijke aanval van NEC. Proper gaf een goede steekpass op Chery, die hem doorstuurde  richteng een tot op dat moment tegenvallende Hansen. Hansen slingerde de bal prima voor en Koki schampte hem met zijn hoofd de hoek in. Enkele minuten later werd het zelfs nog mooier. Hansen werd gevloerd op randje zestien en de scheids wees opnieuw naar de cornerstip. Koki Ogawa legde opnieuw aan, maar de VAR greep op het laatste moment in en oordeelde dat de overtreding net buiten het strafschopgebied gemaakt was. Het deerde echter niet, want Chery ging achter de balstaan en knalde de 3-1 binnen. NEC wervelde over het veld en speelde bij vlagen oogstrelend voetbal. Frappant genoeg wisselde Meijer tien minuten voor tijd zelfs offensief (!?!!?!!??) door Borges Sanches in te brengen voor Hoedemakers. Totalte gekheid. Het was feest in de Goffert en een paar minuten voor tijd mocht nieuwkomer Sylla Sow voor Ogawa het veld in. Pikant feitje: het zal mogelijk de eerste invaller ooit bij NEC zijn die al met een gele kaart op zak het veld in komt, want eerder tijdens de warming up kreeg Sow een kaart voor klagen op de leiding over het tijdrekken van Heracles. Ook uitblinker Chery kreeg een publiekswissel voor Gonzalez. Zelfs Olden Larsen mocht weer een paar minuten aan het gras ruiken.

Chery viert de 3-1 met Van Rooij en Hansen. Foto: Rob Koppers

Uitslag

Het bleef bij 3-1. NEC had op het einde met alle wissels nog wel wat slordigheden, maar de overwinning was nooit echt in gevaar. Een heerlijke en dik verdiende overwinning voor onze ploeg dus.

Scheids

Deed het prima en floot niet pietluttig, al had hij wel wat kordater mogen optreden tegen het tijdrekken van Heracles in de eerste helft.

Publiek

Dat werd vanavond enorm vermaakt in de Goffert. Tuurlijk, Heracles is bepaald niet de sterkste tegenstander in de Eredivisie, maar NEC overklaste de Almeloërs volledig. Meijer voelde de wedstrijd prima aan en bracht met zijn wissels nog wat extra sfeer in het stadion. Mogelijk een van de leukste wedstrijden die we in zeer, zeer lange tijd hebben mogen aanschouwen in de Goffert!

Het was fgeest in de Goffert! Foto: Rob Koppers

Hoogtepunten

Een uiterst spectaculaire wedstrijd waarin NEC een echte voetbalshow gaf. Het verlies van Mattsson was zorgelijk, maar Chery heeft voorlopig aan al die zorgen al een eind gemaakt met een fantastisch optreden. Hij loopt nu zowaar twee op twee! En hij was ook uiterst belangrijk bij het gehele aanvalsspel van NEC.

Dieptepunten

De vroege tegengoal mag eigenlijk niet gebeuren natuurlijk. Bijna krijg je zelfs nog een tweede om de oren en dan zou het toch een hele andere wedstrijd geworden zijn. Onverdiend, maar het gebeurt wel. Maar goed, we herstelden ons prima.

Inzet

Fantastisch. Iedereen liep zich het zwart voor de ogen en knokte voor elke meter. We zetten enorm hoog druk en Heracles kwam – afgezien van de twee doelmomenten – totaal niet in het stuk voor. En, ook niet onbelangrijk, het spelplezier spatte er vanaf bij onze ploeg.

Over plezier gesproken. Deze gozer had de avond van zijn leven. Welkom terug, Sylla! Foto: Rob Koppers

Conclusie

Wat een heerlijke wedstrijd! Echt genieten vandaag. De zorgen die er rezen om het vertrek van Mattsson kunnen voorlopig de kast in. Ogawa scoorde twee keer en ook Chery drukte nadrukkelijk zijn stempel op dit duel. Heracles was volledig kansloos. Dinsdag wacht ADO in de kwartfinale van de beker, dat kan met NEC in deze vorm echt smullen worden. Verder weinig over te zeggen, feestje vieren nu. Wat een topwedstrijd!