Zo zagen wij het: NEC – ADO Den Haag (kwartfinale beker)

Met de fijne overwinning tegen Heracles nog vers op het netvlies trad NEC vandaag aan tegen ADO Den Haag. Beide ploegen zijn in goeden doen, met ADO dit seizoen nadrukkelijk op jacht naar promotie uit de KKD. De kwartfinale is dan ook voor ADO wellicht iets meer bijzaak dan voor NEC. Voor ons ligt er een unieke kans om een vijfde bekerfinale te behalen, want we zijn momenteel officieel de ‘best of the rest’. Feyenoord en AZ treffen elkaar immers morgen in de beker en alle andere ploegen in het linkerrijtje van de Eredivisie zijn al uitgeschakeld. Versla je vanavond dus ADO en wet je Feyenoord of AZ in de halve finale te vermijden, dan heb je een prima kans op een tripje naar de Kuip. Maar goed, dan moet ADO wel eerst verslagen worden, natuurlijk. Het mag verleidelijk zijn om NEC in de huidige vorm een makkelijke avond toe te dichten, maar bij NEC weet je het natuurlijk nooit. De aanval van ADO is bloedlink, met de beste doelpuntenproductie in de KKD. Coach Kalezic is nog een oude bekende voor Meijer, want hij was Rogier’s coach bij de Graafschap. Ze kennen elkaar dus door en door, wat ook voor de tactische ontwikkelingen (“leerling tegen meester”) een extra dimensie toevoegt aan dit duel.

LEgio pakte weer flink uit. Deze Sjonnies-leus begint toch wel het motto van onze bekercampagne te worden! Foto: Rob Koppers

Tactiek

De meest spraakmakende keuze in de startopstelling van NEC was Roefs in het doel. Verder hield Meijer de basisopstelling tegen Heracles intact. ADO wilde duidelijk de bal aan NEC laten en loeren op hun effectieve voorhoede, maar NEC maakte al zeer vroeg hun favorietenrol duidelijk. Binnen drie minuten was het namelijk al raak, nadat Ogawa een hoekschop van Chery prima binnenkopte. Wie vervolgens gehoopt had op een spektakelstuk kwam echter bedrogen uit. NEC had de eerste helft veruit het meeste balbezit, maar deed daar bitter weinig mee. ADO bleef rustig, zette Sandler achterin vast en duwde het middenveld potdicht, waardoor NEC steeds gedwongen werd om lang op te bouwen via Nuytinck, Hoedemakers en de backs. En lange passes is helaas niet Bram’s beste kwaliteit, net zo min als meevoetballen Hoedemakers’ kwaliteit is. Ook de beide flankspelers Hansen en Sano kwamen nauwelijks in het stuk voor. Naarmate de eerste helft vorderde kroop ADO zelfs een beetje uit haar schulp, zonder echt dreigend te worden. Maar dat Meijer niet tevreden kon zijn over zijn ploeg in het eerste bedrijf was een understatement. NEC was geen schim van de ploeg van dit weekend tegen Heracles.

De tweede helft leek verder te gaan waar de eerste geëindigd was, met ADO zelfs veel actiever aan de bal. Gelukkig is Meijer dezer dagen een stuk kordater en greep hij na een klein uur voetballen in door de tegenvallende Hoedemakers eraf te halen voor een aanvallende middenvelder (Rober Gonzalez). Hansen solliciteerde ook nadrukkelijk naar een wissel, maar Meijer besloot om Ogawa te offeren voor Sow, wellicvht in de hoopom het publiek weer wakker te krijgen voor de nieuwe fanfavoriet. En het werkte zowaar meteen. Drie minuten na de wissel schoot Proper prima de 2-0 binnen en vijf minuten erna was het zelfs alweer 3-0. Wie anders dan Chery toonde wederom zijn klasse door een leep balletje met links in de hoek te plaatsen. Kort erna werden Hansen, Chery en Sandler gewisseld voor Borges Sanches, Ross en Olden Larsen en kon NEC rustig de wedstrijd uitspelen.

De spelers vieren de 2-0 van Proper. Foto: Rob Koppers

 

Uitslag

Het bleef bij 3-0 en dat is een prima resultaat na een toch wat tegenvallende pot voetbal.

 

Scheids

Van Boekel floot prima en had het duel goed in de hand.

Van Boekel floot prima. Hansen had vandaag zijn dag niet. Foto: Rob Koppers

 

Publiek

“Die droom van jou is niet zo sleeeecht! Ja die droom van jou en mij is echt!”

 

Hoogtepunten

Chery scoort zijn derde goal in drie wedstrijden. Proper prikte ook een heerlijk doelpunt binnen. Daar hebben we meteen ook twee van de uitblinkers mee te pakken.

Drie doelpunten in drie duels voor deze klasbak. Beste winterversterking ooit voor NEC? Of voor welke ploeg dan ook? Foto: Rob Koppers

 

Dieptepunten

De eerste helft was echt vreselijk slecht en toont duidelijk de zwaktes van NEC. Hopelijk kunnen we er lering uit trekken voor de komende maanden. Ploegen die hoog druk proberen te zetten tegen ons lopen doorgaans in het mes zodra we onder de druk uit kunnen voetballen. Maar ADO pakte het tactisch slim aan door juist onze creatieve middenvelders Proper en Chery vast te zetten, Veerman hoog door te pushen op Sandler en vervolgens de opbouw te laten aan Nuytinck en Hoedemakers. En dat zag er, met alle respect, niet best uit. Hoedemakers is een leuke dienende speler die het de afgelopen weken prima gedaan heeft als verbindingsspeler tussen de verdediging en de aanval, maar voetballend is hij gewoon erg matig. Wie de afgelopen tijd riep om hem te laten staan ten faveure van Schöne moet wellicht toch eens even achter de oren krabben. Dat gezegd hebbende, door deze aanpak van ADO kwamen ze zelf ook totaal niet meer aan serieus aanvallen toe, waardoor we bij een voorsprong op zak eigenlijk nauwelijks in de problemen kwamen. Meijer had tegen ADO eigenlijk gewoon brutaal met twee aanvallende middenvelders moeten starten in plaats van met Hoedemakers, daar was dit de perfecte wedstrijd voor. Maar goed, nadat Hoedemakers gewisseld werd voor Rober ging het al snel stukken beter.

 

Inzet

Het was in de eerste helft en begin tweede helft weer veel achteruit lopen en balverlies lijden. Totaal niet nodig, maar ja.

Hoedemakers speelde erg ongelukkig vandaag. Foto: Rob Koppers

 

Conclusie

Twee wedstrijden relatief kort op elkaar is voor NEC natuurlijk geen sinecure. Maar het resultaat telt en dat is gewoon prima. We bekeren verder en staan in de halve finale! Afgezien van de winnaar Feyenoord-AZ moet je je toch serieus gaan afvragen wie ons kan afstoppen. We doen niks onder voor de rest van de roedel. Wel wacht in competitieverband vrijdag alweer het volgende duel tegen RKC. Maar we strijden dus op twee fronten verder richting Europees voetbal: op de zevende plek in de competitie en een wedstrijd verwijderd van de Kuip. Het kan een mooi seizoen wordne, og het kan alsnog als een nachtkaars uitgaan. Daarom is het ook goed dat de spelers zelf zich niet gek laten maken door de buitenwacht en onder leiding vasn Meijer netjes vasthouden aan de leuze: “Alleen de volgende wedstrijd telt”. Stapje voor stapje gaan we richting het maximaal haalbare, wat dat ook moge blijken te zijn. Eerst maar eens die 34-puntengrens halen, kijken wie de volgende bekertegenstander wordt (hopelijk geen Feyenoord) en dan rustig verder evalueren. Zo’n interne rust is ook wel weer eens lekker na jaren van onrust. Meijer doet het momenteel gewoon meer dan uitstekend met deze ploeg. Wij volgen dan ook maar in de pas en laten ons nog niet gek maken. Vrijdag eerst RKC, dat is nu het belangrijkste.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.