Zo zagen wij het: NEC – Go Ahead Eagles (veur de beker)

Het is een hoopgevend bekertoernooi dit jaar. Want afgezien van een heersend PSV, is de rest van de huidige deelnemers (inclusief een teleurstellend AZ) niet onoverkomelijk voor onze ploeg. Maar goed, dan moet er wel eerst worden afgerekend met Go Ahead. En dat is de laatste tijd gewoon een uiterst taaie ploeg. Twee jaar geleden knikkerden de Deventenaren ons nog uit de beker in de kwartfinale; hopelijk dat dit vanavond niet herhaald zou gaan worden in de 8e finale. Zoals gebruikelijk voor bekerduels stond Roefs in het doel. Onze reservekeeper bereikte vandaag en passant de rijpe leeftijd van 21 jaar en vierde dat met een prima keepersbeurt.

Spoiler: WAT. EEN. GOAL!! Foto: Rob Koppers

 

Tactiek

NEC zit ondertussen nogal dun in de spelers, want naast Schöne, Pereira en de helaas nog altijd te zieke Dost waren vanavond ook Baas en Van Rooij afwezig, terwijl Tavsan zich opnieuw niet kon opladen vanwege transfergenuil. Moeten wij wellicht ook eens bij onze baas proberen… En dus begonnen we wederom met drie Japanners in de basis: Van Wermeskerken rechts achterin, Sano op de rechterflank (waar menigeen wellicht onze nieuwe aanwinst Sanches verwacht had) en Ogawa in de spits. Hansen bespeelde de andere vleugel, terwijl Hoedemakers terugkeerde op het middenveld naast Proper en Mattsson. Waar het op papier 4-3-3 was, daar zwierf Sano in de praktijk veel over het veld om afspeelmogelijkheden te creëren. Ondanks die aanpak had NEC in het begin veel moeite om zich onder de hoge druk van Go Ahead uit te spelen, waardoor we een nogal slome eerste twintig minuten voorgeschoteld kregen. NEC maakte dit in het restant van de eerste helft echter meer dan goed. Een kleine tien minuten van aanhoudende druk en aanvallende intenties leidde eerst nog tot een schot van Mattsson dat via de paal buiten ging, maar even later was daar toch de verdiende openingstreffer. Uit een bijna potsierlijke aandoende klutssituatie viel de bal voor Hansen die hem doorschoof op Ogawa. De Japanner aarzelde niet en knalde hem in een keer in de verre hoek. Go Ahead mocht vervolgens van geluk spreken dat het met slechts 1-0 achte rde kleedkamer kon opzoeken, al had Willumson nog wel een goede inzet. Maar die werd gekeerd door een prima keepende (en meevoetballende!) Roefs.

Roefs zat er even naast aan het eind, maar kepte verder een prima pot. Van harte! Foto: Rob Koppers

 

Go Ahead kwam getergd uit de kleedkamer en nam al snel het initiatief over. NEC kon zich slechts beperken tot verdedigen en loeren op een uitbraak. Waar een gelijkmaker in de maak leek, daar kreeg Mattsson uit het niks een uitgelezen kans op de 2-0. Hij werd prima weggestoken door Sano en mocht vrij op de keeper af, maar de twijfel sloeg toe en hij schopte de bal naast. Gelukkig was het even later alsnog raak. En hoe! Van Wermeskerken mocht een afvallende bal op grote afstand op de pantoffel nemen en lobte de bal op werkelijk schitterende wijze in de kruising. Go Ahead was even van slag, maar gooide vervolgens alles op de aanval. NEC hing achteruit en wachtte op de ruimte die ongetwijfeld ging vallen. Dat gebeurde vijf minuten voor tijd ook, toen de ingevallen Rober Gonzalez wederom vrij op de keeper af mocht. Maar ook hij faalde oog in oog met de doelman. Aan de andere kant scoorde Go Ahead uit een corner wel en dus was het opeens weer even billenknijpen.

 

Uitslag

Gelukkig kreeg Go Ahead in de resterende drie minuten blessuretijd geen verdere kansen en dus bleef het 2-1. NEC bekert daarmee verder en bereikt verdiend de kwartfinale!

Die droom van jou en mij is echt! Foto: Rob Koppers

 

Scheids

Nijhuis floot goed, was verder weinig op aan te merken.

 

Publiek

De sfeer zat er prima in, zeker na de voorsprong. Een fijne thuisoverwinning is natuurlijk altijd goed om de vrieskou te doen vergeten. Er was ook weer een prachtige Legio actie (uiteraard, zou je tegenwoordig bijna zeggen!).

Mooi he. Foto: Rob Koppers

 

Hoogtepunten

De goal van Sai van Wermeskerken. Wat kun je daar verder over zeggen? Doelpunt van het seizoen, nu al, zonder twijfel. Wat een schitterende poeier! Met zijn chocoladebeen met 122 kilometer per uur (!!) van een goede dertig meter in de kruising. Veel beter krijg je ze niet te zien. Sowieso speelde Sai wederom een prima wedstrijd.

 

Dieptepunten

NEC zakte grote delen van de wedstrijd toch weer te ver terug, waardoor we de druk van Go Ahead uitnodigden en zelf weinig aan voetbal toe kwamen. Twintig minuten in de eerste hhelft en tien in de tweede, verdfer was het vooral weer achteruit lopen. Frustrerend. Ook de twee opgelegde kansen voor Mattsson en Gonzalez hadden er uiteraard gewoon in gemoeten, dan maak je het jezelf zo veel makkelijker.

Mattsson kreeg hem er vandaag niet in, ondanks een opgelegde kans en een balletje op de paal. Foto: Rob Koppers

 

Inzet

Die was overwegend prima.

 

Conclusie

We zijn door! Kwartfinale beker, heerlijk. Daar doe je het voor. De meeste grote Eredivisieploegen liggen er inmiddels al uit, met alleen AZ nog als serieuze dreiging en de winnaar van de inhaalwedstrijd PSV – Twente uiteraard. Als de loting een beetje gunstig uitpakt schakelen die elkaar ook nog even uit en dan is een finale stiekem toch niet helemaal ondenkbaar. Toch? Hoe mooi zou dat zijn! Zaterdag is de loting, dan weten we meer.

Ogawa viert de 1-0. Foto: Rob Koppers
Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.