DTH Opinie: De beker is altijd belangrijk

Vraag je aan een gemiddelde supporter welke wedstrijd hij liever gewonnen ziet worden de wedstrijd tegen de Eagles vanavond voor de beker of die andere binnenkort voor de competitie, dan zeggen velen de laatste. Ik begrijp dat niet. Niet alleen supporters, ook de club gaat opeens met bankzitters spelen. Ook dat begrijp ik niet. Want laten we eerlijk wezen, de beker is de enige enigszins haalbare prijs voor NEC. De competitie is natuurlijk ook belangrijk, maar daar sta je na 34 wedstrijden uiteindelijk toch waar je hoort de staan.

Veel mooie beker herinneringen blijven zelfs 30 jaar na dato nog gespreksonderwerp op mening feestje. De omgezaagde doelpalen natuurlijk en met 2000 man naar Amsterdam en daar winnen. Of de halve finale bij AZ waar een vrouw een snor bleek te hebben en natuurlijk alle memorabele bezoekjes aan amateurvelden. Dieptepunten waren er ook zoals het ketsertje van Dennis in Zwolle, de sfeerloze bekerfinale in 2000 door de verkeerde plaatsing van supporters en natuurlijk de scheidsrechters die de topclubs altijd even komen helpen met belachelijke beslissingen. Hoe heette ook alweer die scheids die voorheen op de F side stond en sliep in een Ajax pyama? Liesveld?

De beker is een mooi toernooi en moet je als NEC gewoon heel serieus nemen. Een club zonder hoofdprijs is natuurlijk ook wel cult, maar wat zou het mooi zijn als we eens een keer echt die dennenappel zouden winnen. Als supporter ga je dat nooit meer vergeten.

Na 24 jaar zou een bekerfinale ook wel weer mooi zijn. Maar dan moeten we wel even afrekenen met Go ahead eagles. De cijfers laten zien dat ze ons al 3 keer eerder (1966, 1968 en 2022) in de beker uitgeschakeld hebben dus we zijn gewaarschuwd.

NEC in de beker is ook in de cijfers een kwestie van hoogtepunten en dieptepunten. Zo werden we in 1958 (DIO), 1985 (NSVV), 1987 (DWV), 1993 (DCG), 2002 (Spakenburg), 2016 (HHC Hardenberg) uitgeschakeld door amateurs. Maar mooie resultaten zijn er ook: 10 keer de kwartfinale als eindstation, 4 keer de halve finale als eindstation en 4 keer een finale als eindstation.

Ben je net als mij liefhebber van de beker, haar historie en de cijfertjes, dan hier een gouden tip: Koop het boek “cupfighters” van Ernst Bouwes bij Dekker van de vegt. Inmiddels ligt alweer het tweede deel daar in de winkel.

Vanavond gaan we maar even de kou trotseren en hopelijk genieten van de een mooie overwinning. En dan hopen op een gunstige loting voor de kwartfinale. Hup NEC!

Bleum

 

Cupfighters, KNVB Beker 1970-1980 van Ernst Bouwes

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.