Zo zagen wij het: NEC – FC Twente

Na een prima bekerwinst tegen Go Ahead Eagles, mocht NEC het vandaag in eigen huis opnieuw opnemen tegen een Overijsselse ploeg. FC Twente kwam namelijk op bezoek. Twente staat momenteel uiteraard fraai derde in de Eredivisie. Wel werden de Tukkers de beker uitgeknikkerd door PSV, wat uiteraard geen schande is gezien de huidige vorm van  PSV. Eerder dit seizoen pakte NEC in de Grolschveste natuurlijk nog een zeer fraai punt mee, met een spectaculaire 3-3 eindstand. In de Goffert misten de bezoekers hun centrale duo, iets waar wij hopelijk van konden profiteren. Voorafgaand aan het duel werd er overigens nog een minuut stilte gehouden voor alle NEC-fans die ons in 2023 ontvallen zijn.

En dat deden ze vandaag ook. Foto: Rob Koppers

 

Tactiek

Sano startte vandaag op rechtsbuiten. Na het prima optreden van de Japanner in de beker is hij duidelijk een paar plekken in de pikorde gestegen. Verder keerde Cillessen terug in de basis. NEC had het in de openingsfase lastig met de Tukkers, maar naarmate de eerste helft vorderde kreeg onze ploeg meer vat op het duel. Twente had in de eerste helft met afstand het meeste balbezit, maar NEC was toch echt de meer gevaarlijke ploeg. Ogawa had een paar goede kansen en als we bij rust op voorsprong hadden gestaan dan zou dat zeker niet geflatteerd geweest zijn. Het was echter nog 0-0 bij aanvang van de tweede helft.

Sandler had weer wat mooie dieptepassjes in huis vandaag. Foto: Rob Koppers

 

Vlak na de hervatting kreeg NEC op zo’n dertig meter van het vijandelijke doel een vrije trap na een overtreding op Proper. Verdonk ging achter de bal staan en schoot de bal zowaar met een aparte zwabber schitterend en onhoudbaar in de kruising. Na de prachtige goal van Van Wermeskerken wederom een beauty voor NEC; we worden opeens wel verwend in de Goffert! Niet veel later begon het er zelfs nog beter uit te zien voor onze ploeg, want na een wilde tackle van Bruns op de enkel van Hansen (gelukkig geen schade) moest Bruns er – na ingrijpen van de VAR – af met een rode kaart. Een leuke tweede helft ontspon zich hierna, waarbij Twente naarstig zocht naar de gelijkmaker, maar NEC eigenlijk nauwelijks echt in gevaar kwam en zelfs diverse kansen had om de voorsprong uit te breiden. Onze ploeg speelde heel maskkelijk en liet goed voetbal zien, met vlotte combinaties en leuke ideeën. Tien minuten voor tijd kwamen huurlingen Borges Sanches en Rober Gonzalez in het veld voor Hansen en Hoedemakers. Het werd eenrichtingsverkeer in Nijmegen en NEC creëerde kans op kans.

Dubbele achternamen en dubbele wissels. Foto: Rob Koppers

 

Uitslag

Helaas werden die niet verzilerd, maar de 1-0 bleef wel lekker op het bord staan. Een prima uitslag! Het is opeens hosanna in Nijmegen.

 

Scheids

Niks op aan te merken, de leidsman deed het prima. En zelfs de VAR viel vandaag voor de verandering eens onze kant op met de rode kaart voor Bruns.

In tweede instantie toch nog de juiste kleur gevonden! Foto: Rob Koppers

 

Publiek

Onkarakteristiek genoeg was – zeker in de eerste helft – het uitvak in de Goffert meer te horen dan onze supporters. Gelukkig kwam daar in de tweede helft al snel verandering in. Het was genieten vandaag voor ons publiek. En afgelopen woensdag ook al. Het kan even echt niet op, lekker hoor.

 

Hoogtepunten

Uiteraard de schitterende goal van Verdonk, die Van Wermeskerken binnen een week naar de kroon stak. Ook de optredfens van onze Japanse aanwinsten Ogawa en Sano was prima. Dirk heerste weer eens op het middenveld. En Sandler had weer een paar prima passes. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Heerlijk.

Verdonk viert zijn wereldgoal; de tweede beauty binnen een week in de Goffert, na Van Wermeskerken’s bekerbriljantje. Foto: Rob Koppers

 

Dieptepunten

Als we dan toch even moeten nuilen, dan zou je de wedstrijd eigenlijk eerder dood moeten maken. Die kansen kregen we ook, maar ondanks het hoogste aantal schoten op doel dit seizoen (23!) waren we onkarakteristiek inefficient vanmiddag.

 

Inzet

Prima! Lekker fel, kuitenbijten, kilometers vreten. Voorin hadden we met Ogawa, Mattsson, Hansen en Sano een aantal Duracell-konijntjes op speed.

Wat heeft deze jongen een voetballend vermogen zeg, om van te smullen! Foto: Rob Koppers

 

Conclusie

Het kan verkeren. Eind november was alles nog kommer en kwel, ook bij ons op de DTH burelen. Het degradatiespook lag op de loer en de onderste regionen kwamen akelig dicht in de buurt, met weinig uitzicht op beter. Bij NEC bleef men echter rustig, Meijer hield het hoofd koel en zette de boel wat aanvallender op en opeens draaien we als een tierelier. Zoals het aloude gezegde dan luidt: de enige manier om in vorm te komen is door te winnen. Een inhaalzege op AZ, vier punten tegen Twente, een punt in de Kuip, de kwartfinale in bekeren, elk succesje is een nieuwe trede op de ladder richting de play-offs. Door deze zege stijgen we in elk geval voor vandaag even boven onze tegenstander van afgelopen woensdag en volgend weekend, Go Ahead Eagles. Een belangrijk duel dus volgend weekend. En vanavond bovendien nog de loting voor de volgende bekerronde. Het kan even niet op in Nijmegen. Laten we er dus maar van genieten zo lang het kan!

De sfeer zit er prima in bij deze groep, het is een hechte formatie. Foto: Rob Koppers

 

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.