Zo zagen wij het: Feyenoord – NEC

Vier overwinningen op rij, een aardig trainingskamp met uitblinkende Japanners en een weer fitte Sandler, we hadden veel zin in de herstart van de Eredivisie. Waar we de competitie in augustus nog startten met een eenvoudig programma dat werd verprutst, biedt de herstart juist een pittig begin. Eerst Feyenoord, dan Go Ahead Eagles op woensdag voor de beker, gevolgd door FC Twente thuis, en Go Ahead uit. Ga d’r maar aan staan.

Eerst Feyenoord-uit dan maar. Door de blessure van Schöne en schorsing van Hoedemakers was het geen verrassing dat Rober Gonzales in de basis begon. Ook al hadden sommigen misschien gehoopt op Sano. Wel verrassend dat Tavsan niet in de opstelling verscheen en niet eens op de bank zat. Rara, wat was hier aan de hand? Meijer gaf duidelijkheid: er zijn transferperikelen rond Tavsan en die kon zich daardoor niet op de wedstrijd concentreren (zie verder onder ‘Dieptepunten’). Baas begon daardoor als linksbuiten en niet de net gehuurde Borges Sanches.

Uiteraard wilde NEC zich niet laten overlopen, wilde het hoog druk zetten, de vrije ruimte vinden, etcetera, maar dat lukte gewoon niet. De bekende hoge intensiteit van Feyenoord was onze ploeg te machtig. Geen tijd, er was nergens tijd. Meer dan drie seconden balbezit zat er niet in. Elk duel werd verloren. Het was niks. Na 28 minuten was het 2-0 en was Van Rooij eraf met een hoofdblessure. Een vernedering lag op de loer. Maar het liep anders…

Foto: Gerjan

Feyenoord nam wat gas terug en NEC kwam eindelijk in de buurt van de Rotterdamse zestien. Een vrije trap op slag van rust leidde tot de eerste doelpoging van NEC en de 2-1. De trap was van Rober, het voorkoppen van Koki en het afmaken van Proper.

Waarschijnlijk vooral door die 2-1, verliep de tweede helft anders. Voetballend liet NEC iets meer zien, terwijl Feyenoord het niveau van de eerste helft niet meer haalde. Gaandeweg begon het beeld te ontstaan dat Feyenoord het verbeten en gedisciplineerd spelende NEC vandaag niet op de knieën ging krijgen. Echt uitgespeelde kansen kreeg Feyenoord niet meer en Sandler-Nuytinck tikten, kopten, knalden alles weg voordat het echt link werd.

Niet onbelangrijk, in de 53e scoorde Mattsson, ons goudhaantje, met een afstandsschot zijn tiende doelpunt! Goed schot maar ook slecht gekeept door Bijlow. Het was het tweede en laatste schot van NEC op doel: eindstand 2-2.

Uitslag
Je kunt, ook met heel veel goede wil, niet zeggen dat NEC op basis van het vertoonde spel een punt verdiende. Van de andere kant is het ook niet onverdiend als je, met de vechtlust van de tweede helft, bij Feyenoord een punt pakt. We zijn er in ieder geval blij mee.

Toeschouwers
Heerlijk, zo’n volle Kuip met al die wisselende emoties met aan het eind een feestend uitvak. We zeggen het nog maar eens: 1.200!

Foto: Bart

Scheidsrechter
Sander van der Eijk doet denken aan Joey Kooij. Type: over het paard getilde snotneus. Dat gezegd hebbende, floot hij best een aardige wedstrijd. Zul je net zien.. Geen onterecht gegeven penalties of rode kaarten bij deze editie van Feyenoord – NEC.

Hoogtepunten
-Naast de enorme support vanuit het uitvak, was het vooral de hartverwarmende en bloedstollende tweede helft die kon bekoren.
-Mogen we zeggen dat we met Sandler-Nuytinck één de beste CV-duo’s van de eredivisie hebben?
-Verdonk was ook lekker scherp. Vorig seizoen menig tegendoelpunt op z’n geweten maar dit seizoen steeds beter.

Dieptepunten
-Zo’n Tavsan die dan niet kan spelen vanwege een mogelijke transfer. Het is precies de reden waarom Tavsan wel een goede voetballer is, maar nooit de top zal halen. Het is een watje.

Tactiek
NEC startte dus met één verdedigende middenvelder waardoor Mattsson meer dan normaal verdedigende taken op moest knappen. Nou werd NEC in de eerste helft volledig overlopen en als een tegenstander zoveel beter is, heeft een tactiek bespreken eigenlijk niet zoveel in. Waar NEC het vandaag mee redde was een flinke dosis geluk in de eerste helft en onverzettelijkheid en ervaring in de tweede helft.

Wat nog wel opviel aan de coaching van Meijer was, dat hij in de eindfase van de wedstrijd in eerste instantie een aanvallende wissel deed. Baas ging eruit en de echte aanvaller Borges Sanches (een heel aardig spelertje, zo lijkt het) kwam erin. Later werd de opgebrande Hansen wel vervangen door verdediger Ross. Omdat Feyenoord aan het hoge-ballen-pompen was geslagen, kwam de lange Ross goed van pas.

Inzet
In de eerste helft waren de spelers overal te laat en werd elk duel verloren. NEC kon totaal niet overweg met het tempo van Feyenoord. De 2-1 vlak voor rust gaf energie en zelfvertrouwen. Er stonden nu elf leeuwen in het veld die gedisciplineerd het gelijkspel over de streep trokken.

Conclusie
De flow waarin NEC voor de winterstop zat pakt weer momentum. Dit keer niet met goed spel, maar wel met een geweldige teamspirit. De volgende test wacht woensdag alweer. Go Ahead Eagles is ook een goede ploeg, maar niet zo goed als Feyenoord. Alles is mogelijk, wij hebben er zin in!

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.