Gelukkig Nieuw Jaar!

Zo, 2024 is inmiddels alweer een paar dagen onderweg en tot dusverre zijn hele grote catastrofes nog uitgebleven. Het kon slechter. Het Nederlandse voetbal houdt ondertussen haar winterslaap, maar dat betekent natuurlijk niet dat er helemaal niks gebeurt rondom onze club. Een kort overzichtje dus maar om onze DTH-site actief en de tiepvingers flexibel te houden.

NEC is inmiddels weer neergestreken in Spanje voor het jaarlijkse trainingskamp, al ging dat ditmaal gepaard met het nodige gezucht en gesteun. Carlos Aalbers trekt bijvoorbeeld het nut van een buitenlands trainingskamp op de langere termijn in twijfel, want het is blijkbaar zelfs met de inleg van onze gulle sponsors een dure aangelegenheid. En dat terwijl we met het hele voortschrijdende broeikaseffect binnenkort wellicht dezelfde temperaturen kunnen aantikken op de Veluwe als in Mijas in de wintermaanden. Elk nadeel hep zijn voordeel en zo, zullen we maar zeggen…

Gelegenheidsreporter Magnus Mattsson maakte gisteren een videorondleiding in het spelershotel voor NEC-TV, wat ons bitter weinig opmerkelijks opleverde anders dan dat Verdonk zeer fit is volgens de fysio, dat Olden Larsen net als Mattsson al een aardig woodje Nederlands spreekt (en Ogawa inmiddels een paar woorden Engels), en dat de blessure van Sandler vlak voor de winterstop erg mee lijkt te vallen. Wie dacht dat Magnus naast voetballen en muziek maken nog verdere onuitputtelijke bronnen van talent had is bij deze dus gerustgesteld; een Ivo Niehe in de dop is hij in ieder geval niet.

Over Mattsson gesproken, die verlengt zijn contract (begrijpelijk) dus niet en zal deze zomer verkocht moeten worden als we nog geld aan hem willen verdienen, aangezien Magnus na het lichten van de eenzijdige verlengingsoptie in zijn contract nog maar een jaar over heeft bij NEC (zomer 2025). Ploeggenoot Tavsan loopt deze zomer zelfs al uit zijn contract en zal dus hoe dan ook transfervrij de deur uit lopen, naar het zich momenteel doet aanzien richting Hellas Verona in de Italiaanse Serie A. Ook Proper kan rekenen op interesse uit binnen- en buitenland en werd inmiddels zelfs al gelinkt aan het noord-engelse Newcastle United.

Aalbers kan deze winterstop dus flink aan de slag, niet alleen met onderhandelen over contractverlengingen of mogelijke lucratieve verkoopopties, maar ook om de ploeg te versterken op de korte en lange termijn. Voor de tweede helft van dit seizoen is er immers dringend behoefte aan extra kwaliteit op de vleugels, aangezien Tibidi (Tibiwie?) een totale mishuur bleek en Olden Larsen tot dusverre geen deuk in een pakje boter weet te trappen. Zeker met het vertrek van Tavsan in het achterhoofd begint een nieuwe vleugelspeler – idealiter met een 3/4-jarig contract – echt noodzaak te worden. Daarnaast zal er ook centraal achterin wat bij moeten, want Sandler is immers uiterst blessuregevoelig en Ross vertrekt na dit seizoen weer. En als Proper inderdaad vertrekt en Lasse Schöne wellicht zijn laatste seizoen meemaakt, dan zal er op het middenveld ook wat bij moeten. Tenslotte is er ook nog onze spitspositie. Want het mag dan inmiddels alweer een stuk beter gaan met Bas Dost en wil hij graag door met voetballen, het is momenteel volledig onduidelijk of dat dit seizoen nog zou kunnen gebeuren of niet.

Ondertussen speelde onze ploeg in Spanje deze middag nog een oefenpot tegen het Duitse Fortuna Düsseldorf uit de 2e Bundesliga. NEC won deze pot zeer verdienstelijk met 2-0, een stand die al in de eerste helft op het bord werd gezet via Mattsson en Sano. Opmerkelijk: in de tweede helft kwam Pereira binnen de lijnen, maar hij viel even later alweer geblesseerd uit. Hopelijk is het niet weer zijn schouder.

Naar goed gebruik zullen we deze Nieuwjaarsduik ook nog maar even gebruiken om vooruit te blikken op de tweede seizoenshelft. We lezen momenteel overal dat deze een stuk lastiger gaat worden dan de eerste, omdat we de meeste ‘makkelijke’ ploegen al op bezoek gehad hebben in de Goffert. Maar wie NEC een beetje gevolgd heeft de laatste jaren weet dat zo’n observatie eigenlijk nergens op slaat, want we doen het juist altijd slecht in eigen huis tegen de gedoodverfde laagvliegers omdat we dan zelf het spel moeten maken – wat we niet kunnen -, terwijl we juist buitenshuis en tegen de ‘betere’ ploegen (afgezien van PSV dit seizoen uiteraard, die staat op eenzame hoogte momenteel) best een resultaat kunnen halen. Geen idee dus waar deze zorgen vandaan komen.

Wat juist wel zorgen zou moeten baren is dat we in de tweede seizoenshelft altijd flink momentum lijken te verliezen en richting maart volledig in elkaar storten. Tegen die tijd hebben onze tegenstanders doorgaans Meijer’s tactiek door, wordt er een extra man op Mattsson gezet en gaan we weer paniekerig gelijkspelpuntjes sprokkelen om die 34-puntengrens te halen. Ondanks een prima einde van de eerste seizoenshelft is er momenteel eigenlijk weinig om ons te bemoedigen dat het ditmaal anders zal zijn, want we hadden vorig seizoen vlak voor de winterstop ook een opleving maar dat zette uiteindelijk evenmin weinig zoden aan de dijk. Wellicht dat een gerichte aankoop of twee van Aalbers deze winterstop de boel kan opfleuren, maar anders lijkt een eindklassering ergens bovenin het rechterrijtje de meest waarschijnlijke uitkomst. Waar uiteraard niks mis mee is voor een club als NEC. Maar laten we daar hopelijk dan wel in elk geval een paar attractieve thuisduels tussen hebben zitten.

Volgende week zondag mogen we alvast laten zien dat we uit tegen betere ploegen toch echt wel een resultaat kunnen halen, als we op bezoek gaan bij Feyenoord. Tot die tijd is het nog even worstelen met de na-feestdaagse januari-blues en het uitwerken van de goede voornemens (een kilo of vijf mag er toch zeker wel vanaf bij deze jongen!) die onherroepelijk medio februari weer in de prullenbak liggen. Een gezond en voorspoedig 2024 gewenst allemaal!

 

Mark

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.