Zo zagen wij het: Sparta – NEC

Een broodnodige overwinning vorige week geeft de burger moed. Het spel was nog altijd belabberd en de 3-0 uitslag was geflatteerd, maar goed, daar malen we momenteel niet om. Het betekende dat de druk tenminste even van de ketel was. Een kans voor onze ploeg om vertrouwen te tanken en ons op te maken voor de wedstrijd van vanavond tegen de ietwat onverwachte lijstaanvoerder: Sparta Rotterdam. Het kleine broertje van Feyenoord hield de grote broer brutaal op een gelijkspel en pakte twee overwinningen, waarmee ze de goede vorm van vorig seizoen doorzetten. Een zware opdracht vanavond dus voor NEC. Bovendien stroomde onze ziekenboeg de afgelopen tijd ook weer aardig vol. Want waar Sandler vandaag terugkeerde, daar liggen Van Rooij, Schöne, Hoedemakers en Tavsan in de lappenmand. En ook Sontje Hansen was nog wat ziekjes, waardoor hij naast Dost op de bank begon. Het was dus afwachten wat voor een NEC we vanavond zouden zien: een NEC dat het getankte vertrouwen een goede voortzetting gaf, of een terugval naar de seizoensstart?

De sfeer zat er weer goed in.

 

Tactiek

Sandler keerde dus terug in de basis, waardoor Ross naar de bank verdween en Verdonk op linksback begon. Baas startte op linksbuiten en Olden Larsen op rechts, terwijl we op het middenveld zowaar een terugkeer van de voorbereiding zagen met het starten van zowel Rober Gonzalez als Mattsson naast Proper. En het moet gezegd, NEC oogde in de eerste helft een stuk rustiger dan de voorgaande weken. Bij vlagen ging de bal leuk rond en Sparta kwam eigenlijk nauwelijks in het spel. Helaas creëerde ook NEC erg weinig, afgezien van twee afstandsschoten van Mattsson en twee van Gonzalez. De grootste ellende was in die eerste helft het wegvallen van Pereira met een schouder uit de kom en een verstapping van Nuytinck, waardoor hij in de rust ook moest opgeven. Zo stond Ross in de tweede helft dus weer in het veld, terwijl Baas naar rechtsback verhuisd was en Hansen zijn plek op linksbuiten in nam. Daar hield het helaas niet mee op. Want ook Sandler moest na een uur opgeven, waardoor Luc Netten zijn debuut mocht maken op rechtsback en Verdonk naast Ross in het centrum terecht kwam. Ook Nils Rossen mocht (moest?) zijn debuut maken vanavond voor een wederom zwaar teleurstellende Lars Olden Larsen.

 

Uitslag

Ondanks al deze tegenslag keerde NEC vanavond zowaar huiswaarts met een gelijkspel! Het werd namelijk 1-1. Sterker nog, NEC leek lange tijd de volle mep mee te nemen na een werkelijk fantastische goal van uitblinker Proper. De vele gedwongen wissels hadden echter hun weerslag op onze ploeg en helaas kregen we een kleine tien minuten voor tijd een – heel erg gemakkelijk gegeven – penalty tegen. Sparta-speler Clement kruisde in het strafschopgebied voorlangs Baas die hem ongelukkig maar nauwelijks vermijdbaar schampte. Toch is een 1-1 een prima resultaat tegen een Sparta in vorm. Sterker nog, Gonzalez had zelfs nog een late overwinning op de slof na prima voorbereidend werk van Mattsson. Helaas greep Olij goed in.

Even wat extra verdedigers optrommelen.

 

Scheids

‘Thuisfluiter’ is wellicht overdreven, maar Guzubuyuk was wel overmatig gedreven in het bestraffen van NEC’ers met geel, terwijl de Spartanen met veel meer konden wegkomen. Ook de pingel was uiterst gul gegeven. Maar goed, het zij zo.

 

Publiek

Lekker vol uitvakje weer. Uiteraard, dat is immers de nieuwe norm. En de support voor onze ploeg was ook weer meer dan prima, veelal het thuispubliek overstemmend.

Veursittert en veursittert junior, twee generaties van NEC-passie.

 

Hoogtepunten

  • Proper. Wat is deze jongen toch fantastisch. Waar hij in de eerste helft al de onbetwiste leider aan NEC-zijde was, daar scoorde hij bovendien ook nog eens een prima en uiterst belangrijke goal in het tweede bedrijf.
  • Sandler werd de afgelopen wedstrijden node gemist. Het is werkelijk een verschil van dag en nacht hoe veel rust hij in de defensie brengt. Hopelijk dat hij snel een volledige wedstrijd aan kan, want we hebben zijn aanwezigheid broodnodig.
  • Pereira speelde tot aan zijn schouderblessure prima. Hopelijk is het niet al te ernstig, want in deze vorm houdt hij normaal gesproken Van Rooij uit de basis.
  • Rober Gonzalez liet bij vlagen leuke dingen zien.
  • Mattsson was wederom dreigend. Hij wisselde opnieuw dom balverlies af met geniale momenten. Een zeer aparte speler, maar met een beetje vertrouwen kan het dit seizoen wellicht nog wat worden.
  • Twee jonge invallers, waarbij vooral Netten zich (ondanks een gele kaart) kranig weerde in moeilijke omstandigheden. Ook Ross viel weer degelijk in voor Nuytinck.

 

Dieptepunten

  • Wat een enorme botte pech. Hier valt echt niks tegenin te brengen. Meijer was vanavond niet te benijden. Nuytinck die zich verstapt, Pereira die zijn schouder uit de kom krijgt, Van Rooij afwezig, Sandler die er vroegtijdig af moest, je hebt in een klap geen defensie meer over. En dan wordt het uiteraard overleven.
  • Lars Olden Larsen doet zijn acroniem (LOL) wekelijks eer aan. We proberen echt positieve dingen te vinden in zijn spel, maar hij soliciteerde zowat vanaf de aftrap al met stip naar een wissel. Wat een drama. Blij dat we er nog een vleugelspits bij hebben gehaald op de valreep.

 

Inzet

He he. Eindelijk. NEC knokte. NEC was een team. Spelers streden voor elkaar en pepten elkaar op. Dit geeft de burger moed. Als we niet zo enorm veel pech gehad hadden met blessures dan hadden we zelfs met drie punten huiswaarts kunnen keren.

De tomeloze inzet van de ploeg werd gewaardeerd in het uitvak.

 

Conclusie

Op voorhand teken je na onze moeizame start en de vorm van Sparta momenteel (lijstaanvoerder?!) voor een mazzelpuntje. Dus als je achteraf ietwat teleurgesteld bent over dat puntje, dan geeft het wel aan wat het wedstrijdbeeld was. Dit puntje zien we als een morele overwinning. Niet alleen qua uitslag, maar ook qua groei in de ploeg. Dit punt was meer dan verdiend. Bovendien zagen we twee debutanten, waarbij vooral Netten na een weifelend begin tegenover Saito zich prima herstelde.

Let wel, het voetbal was (aan beide zijden) nog altijd niet best. Maar er zat veel meer positieve energie in de ploeg, er werd hard gewerkt en de spelers wisten elkaar beter te vinden. Mattsson lijkt beter uit de verf te komen als ‘8’ (box-to-box speler) dan als ’10’, dus wellicht dat deze opstelling met Rober en Proper in de ’10’ en ‘6’ rollen nog wel groeipotentie heeft. Lars Olden Larsen is ondertussen echt wel aan het einde van de rit aangekomen, want daar komt werkelijk niks uit. Hij deed een paar keer mee in de combinatie, maar verder was het vooral balverlies en anoniem meehobbelen. Meijer wisselde hem minimaal 45 minuten te laat. Baas begon volledig anoniem als linksbuiten (zo dun zitten we in de vleugelspelers; gelukkig komt daar nu dus Tibidi bij), verhuisde vervolgens naar rechtsback en eindigde als linksback. Hij oogde wederom onzeker in de verdediging en pakte ook een domme gele kaart, maar de penalty kan hem niet echt aangerekend worden. Dat was pure pech die wat ons betreft veel te zwaar bestraft werd. Hopelijk blijft hem dat niet achtervolgen, want hij werkte wel hard en in dienst van het elftal. Verdonk startte erg zwak op linksback maar herstelde zich naarmate de wedstrijd vorderde en toonde zich uiteindelijk een verdienstelijke vervanger voor Nuytinck centraal naast Ross op links, voordat de kramp er aan het einde in schoot.

Het is achteraf gezien eigenlijk een klein mirakel dat we nog een punt meenamen uit Rotterdam, want aan het eind van de wedstrijd liep zowat elke NEC’er wel zo’n beetje uit positie, leek onze opstelling in niks meer op de beginopstelling en was alle lijn verdwenen. Het was puur op inzet en volharding dat het punt uit het vuur werd gesleept. En dat is – ondanks de treurige omstandigheden die hiertoe leidden – wel een mooie constatering. Een andere constatering die wat minder mooi is, is dat de al weken klinkende roep om een extra CV door Aalbers niet verzilverd is, en dat kan zich nu zeer lelijk gaan opbreken. Gelukkig is er nu een interlandweek, waardoor we hopelijk de kans krijgen om de ziekenboeg weer een beetje te legen.

De grote winst van vanavond, afgezien van het zwaarbevochten punt: na de overwinning van vorige week laat dit team zien dat er toch echt groeipotentie is en dat de dramatische start niet tot totale wanhoop hoeft te leiden. Deze ploeg kan voetballen, alleen zijn we er veel te laat mee begonnen en dat zal zich ongetwijfeld wreken over het seizoen. Als we op deze voet door gaan dan lijkt een positie rond plek 10-14 toch zeker haalbaar. En dat is na onze seizoensstart al een hele opluchting. Maar laten we die dromen van Europese play-offs nu alvast maar in de garage parkeren, want dat gaat echt niet meer gebeuren. Dit is op zijn best een groeiploeg voor volgend seizoen, op zijn slechts een vroege miskleun van Aalbers zonder hopelijk al te dramatische gevolgen. En eerlijk gezegd kunnen we daar voorlopig wel mee leven na de blamages tegen Excelsior en Heracles.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.