Zo zagen wij het: PSV – NEC

Dit is op voorhand zo’n wedstrijd die je eigenlijk wel schriftelijk af kunt doen. Uiteraard hadden we weer een mooi vol uitvak, want dat is prachtig genoeg wel zo’n beetje standaard tegenwoordig. Maar de algemene opinie was toch vooral dat het een avondje van drinken, kletsen, beetje zingen en hopen op een niet al te grote optater zou worden. Uit bij PSV heeft NEC immers nog nooit een aansprekend resultaat aangetekend. Het is vooral een wedstrijd waarbij je de schade hoopt te beperken qua negatief doelsaldo, kaarten en blessures. PSV draait momenteel bovendien als een tierelier, terwijl NEC ook na de interlandweek nog altijd aardig gehavend bleek. Geen Nuytinck, geen Sandler, een lekke tobbe dus achterin. Sano was er wel bij voor het eerst, dus wellicht dat hij een opwachting mocht maken in een duel waarin er verder niks op het spel stond. De wedstrijd begon overigens wat later dan verwacht, want er waren schijnbaar problemen met de VAR. Maar goed, die problemen hebben wij al jaren, dus dat was niet echt een verrassing. Oh, en NEC trad aan in haar nieuwe, ‘derde’ tenue: wit met goud. Typische NEC kleuren. Oh wacht…

Minuutje stilte voor Marokko en Libië. NEC zijn de witte…

 

Tactiek

Met ons beoogde primaire centrale verdedigingsduo in de lappenmand mochten Ross en Verdonk de honneurs daar waarnemen. Van Rooij zat weer bij de selectie, maar Pereira kreeg de voorkeur op rechts, terwijl op links Baas weer aantrad. Schöne keerde terug in de basis, waardoor Rober Gonzalez naar rechtsbuiten verhuisde. Olden Larsen bleef vandaag dus buiten de basis, want Mattsson, Hansen en Ogawa completteerden de aanvalslinie. Binnen een half uur moest overigens Van Rooij er al in voor Pereira, want na een onvervalste rugbytackle op de benen van Noa Lang lag Pereira’s schouder weer uit de kom. Dat gaat nog een dingetje worden dit seizoen.

 

Uitslag

We gaan er verder niet langdradig over doen, want iedereen die een stuntje verwacht had heeft de laatste weken achterstevoren voor de televisie gezeten. NEC hield nog knap een half uur het doel leeg, maar in het laatste kwartier voor de rust was het toch alweer twee keer raak. De Jong mocht kinderlijk eenvoudig binnenkoppen uit een corner en een paar seconden later was Lang alert na een misser van Proper. Cillessen stond uitmuntend te keepen, maar het mocht allemaal niet baten. Het was kleuters tegen MMA-vechters en NEC kon slechts hopen dat de Eindhovenaren zich in de tweede helft wilden sparen voor het Europese treffen tegen Arsenal. Het werd uiteindelijk gelukkig geen oorwassing, want nadat PSV vroeg in de tweede helft een penalty verzilverden na een domme overtreding van Van Rooij namen ze inderdaad de voet van het gas en speelden ze de wedstrijd rustig uit. Helaas kreeg Verdonk de bal op de arm in de slotfase en kregen we nog een penalty tegen. Daarmee leek de koek op, maar NEC leek zowaar nog een eretreffer te krijgen via invaller Sano. Deze werd helaas afgekeurd voor buitenspel van Dost. Het bleef daarmee dus 4-0.

Cillessen deed het vandaag prima.

 

Scheids

Kooij deed het verbazingwekkend genoeg niet slecht. Pereira en Ross kregen geel. En die tweede pingel had toch eigenlijk niet meer gehoeven, maar goed.

 

Publiek

Gewoon ruim duizend (!) NEC-supporters mee. En dat naar een wedstrijd waarvan iedereen wist dat een oorwassing voor de hand lag. Subliem, eerlijk waar. De meegereisde fans hadden het overigens niet makkelijk en dat was niet alleen vanwege de vertoning van NEC. Veel trappen, slechte catering, broeierige warmte en kleinzielig genuil over waar je wel en niet een biertje mag drinken maakten het bepaald geen gastvrij bezoekje.

Vol uitvak, netjes hoor.

 

Hoogtepunten

  • Cillessen stond prima te keepen en zorgde er hoogstpersoonlijk voor dat de score niet in de dubbele cijfers liep vandaag.
  • We zagen het debuut van Sano en dat smaakte naar meer. Deze jongen kan voetballen.
  • Baas deed het zowaar niet onaardig op linksback.

 

Dieptepunten

NEC heeft heel veel ‘voetballertjes’ in de ploeg, maar in een wedstrijd als deze moet je eigenlijk toch ook een paar onvervalste schoffelaars hebben. We lieten ons ook echt wel als makke lammetjes naar de slachtbank leiden. Verliezen kan, maar slechts één enkele kans op het PSV-doel is wel erg bar. Afgezien van Verdonk (en eventjes Pereira, die het helaas met een schouderblessure moest bekopen) zette niemand er eens een keer flink de poot in of deelde een beuk uit. En dan maak je het PSV met een selectie van zo’n 100+ miljoen natuurlijk wel heel makkelijk. Proper was de afgelopen weken onze sterspeler, maar had vandaag echt moeite met het handelingstempo op het middenveld. Twee keer liet hij zich de bal simpel afsnoepen in de eerste helft en de tweede keer was het ook meteen een tegengoal. Hopelijk leert hij hiervan, maar alle superlatieven over ’topclubniveau’ kunnen helaas weer even de koelkast in voor Dirk.

Eindhoven de lichtstad.

 

Inzet

Onze spelers probeerden het wel, maar PSV was simpelweg een paar maten te groot. Dat is verder ook geen schande, maar deze ploeg is duidelijk geen ploeg die zich op duelkracht staande kan houden als het voetballend even niet kan. Zelfs tot aan de laatste minuut geen enkele doelpoging weten te noteren is wel erg zorgelijk natuurlijk. Het is dat je met Dost en Sano nog eventjes een steekje kon uitdelen aan het eind, want daarmee houdt de NEC-fan nog enige moed erin.

 

Conclusie

Snel vergeten en door, in Eindhoven viel vandaag niks te halen. Pereira’s schouder begint toch wel een zorgelijke situatie te worden en achterin blijven we uiterst kwetsbaar qua blessures. Bij vlagen liet NEC zien dat het best wel aardig positiespel kan spelen, maar alles moet voetballend opgelost worden en dat gaat simpelweg niet tegen een voetballend veel betere tegenstander. Dan moet je ook uit een ander vaatje kunnen tappen en er een keer de beuk in gooien. Het was dan ook verrassend dat Ogawa in de basis begon in plaats van Dost. Dit toont dan ook meteen het grootste mankement van de ploeg die Carlos heeft samengesteld voor dit seizoen: er zit veel voetballend vermogen in, maar bitter weinig ijzer. Het is een team van balletdanseressen, niet van legionairs. En dan kan het zo maar toch heel lastig gaan worden om aan te blijven haken bij de onderkant van de middenmoot, want als het een keer wat minder loopt kunnen we niet terugvallen op de mouwen opstropen en erin kleunen. Het is echt hopen dat we tegen Utrecht en vitesse eindelijk eens het NEC gaan zien waar Aalbers en Meijer in geloven, want tot dusverre blijft het allemaal uiterst pover wat we voorgeschoteld krijgen.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.