Zo zagen wij het: NEC – FC Utrecht

Een oorwassing tegen PSV calculeer je in, maar het gegeven dat we vorig weekend tot in de slotfase geen enkele kans wisten te creëren was wel uiterst zorgelijk. Zeker in de wetenschap dat er met Utrecht vanavond en vitesse volgende week enkele zware tests volgen. De bezoekers van vanavond hadden dan wel een belabberde competitiestart, net als wij, maar het binnenhengelen van Ron Jans als nieuwe coach was natuurlijk wel een voltreffer. Er lopen bij FC Utrecht overigens wel opvallend veel ex-NEC’ers rond momenteel: El Karouani, Branderhorst, Ole Romeny, het kan niet op. Uiteraard kunnen wij daar Dost tegenover zetten, die vanavond ook mocht beginnen in de spits ten faveure van Ogawa. Als NEC inderdaad aspiraties heeft om mee te doen in het linkerrijtje, dan moet je jezelf toch echt in dit soort duels tonen. Het beloofde dus een interessante wedstrijd te worden.

Bas Dost scoort uit een pingel. Foto: Rob Koppers

Tactiek

Dat moest dan wel gaan gebeuren zonder Pereira, die nog te veel last had van zijn schouder. De bank oogde sowieso erg mager, met Tavsan, Olden Larsen en Pereira geblesseerd en Tibidi nog niet speelgerechtigd. Maar gelukkig stond er wel een meer dan acceptabel team op het veld voor de verandering. De eerste basisplek voor Dost tegen zijn oude club was natuurlijk pikant, maar pakte uitstekend uit. De boomlange Deventenaar was een perfect aanspeelpunt en verlengde veel ballen meer dna prima met het hoofd om onze snelle voorhoede (Mattsson, Gonzalez en Hansen) weg te sturen. Dit leidde met regelmaat tot gevaar. Wel een flinke domper was het uitvallen van Cillessen, die zich bij een uittrap leek te blesseren aan de hamstring en die er wellicht een aantal weken uit zal liggen. Roefs mocht dus zijn langverwachte debuut maken en deed dat verdienstelijk. Vlak na deze wissel scoorde Proper de 1-0 na prima doorkoppen van (wie anders?) Dost en nog voor de rust werd het ook nog 2-0 door prina voorbereidend werk van Hansen, waarbij Van Rooij voormalig ploeggenoot El Karouani verschalkte en Mattsson van dichtbij binnenknalde. In de tweede helft werd het zelfs al vroeg 3-0 na een goed benutte penalty van Dost. Meijer nam na de gedwongen wissel van Cillessen in het laatste half uur toch weer wat vreemde wisselbeslissingen met het inbrengen van Baas voor Hansen, terwijl Verdonk op scherp stond met een gele kaart. Ook Hoedemakers, Ross en Ogawa kwamen nog in het veld voor respectievelijk Rober Gonzalez, Sandler en Dost.

 

Uitslag

3-0 werd het en 3-0 bleef het. Een schitterend resultaat in eigen huis tegen FC Utrecht.

Mattsson schiet van dichtbij binnen. Foto: Rob Koppers

 

Publiek

Een tweede thuisoverwinning zowaar en dat vroeg in het seizoen, het kan niet op! Vanavond was het weer eens lekker genieten in de Goffert. Hopelijk krijgen we dit vaker. Branderhorst werd uitgebreid toegezongen, net als uiteraard Roefs.

 

Scheids

Higler was uiterst coulant voor ons vanavond. Hij had Utrecht een pingel kunnen geven na een domme overtreding van Lasse Schöne die opzichtig Boussaid aan zijn shirt trok, maar de Utrechter ging te gemakkelijk naar de grond. Aan de overkant gaf hij ons wel een penalty na ingrijpen van de VAR (wat gebeurt er allemaal joh?!), die Dost prima verzilverde.

 

Hoogtepunten

  • Een heerlijke overwinning op een op voorhand toch sterker geachte tegenstander.
  • Dost is een geweldenaar en is het type spits dat NEC al jaren zo node mist: een aanspeelpunt. Wat een luxe om zo’n speler erbij te hebben.
  • Sontje Hansen was vooral in de eerst helft een echte plaag voor de Utrecht-defensie.
  • Proper deed het weer fantastisch en scoorde ook de belangrijke openingstreffer.
  • Sandler toonde weer eens zijn kwaliteit achterin. Wat is deze man toch goed, zowel verdedigend als voetballend.
  • Roefs viel goed in.
Robin Roefs deed het prima als vervanger van Cillessen. Foto: Rob Koppers

 

Dieptepunten

In het laatste half uur laat je Utrecht toch totaal onnodig weer aan voetballen toekomen. En er was ook een rare aanvaring tussen Meijer en Sandler aan de zijlijn. Maar het grootste dieptepunt is uiteraard het uitvallen van Cillessen. Hopelijk is de blessure niet al te ernstig, maar we gaan er maar alvast van uit dat Roefs het doel zal verdedigen tegen vitesse.

 

Inzet

Die was meer dan prima. Zo zien we onze ploeg graag in eigen huis. Niet alleen vanwege de overwinning, maar ook omdat er gewoon hard gewerkt werd en iedereen voor elkaar door het vuur ging. De invloed van Dost hierin kan zeker niet onderschat worden, wat een topper is dat. Voorop in de strijd en altijd bereikbaar, wat een ongekende weelde voor ons.

Iedereen bikkelde vandaag, met Sandler als veldheer achterin. Foto: Rob Koppers

 

Conclusie

NEC pakt drie zeer belangrijke en bovendien meer dan verdiende punten in een heerlijke wedstrijd. Eindelijk konden we met een beoogde basiself beginnen en, het moet gezegd, dat smaakt naar meer. Het enige smetje was de overtreding van Schöne, want als dat een pingel was geweest dan had de wedstrijd een hele andere wending kunnen nemen. Maar goed, een kniesoor die daarover begint. Dit is een fantastische zege voor NEC en geeft ook hoop op een resultaat tegen vitesse, want dat mag zo onderhand ook wel weer een keertje. We winnen, maar belangrijker spelen we ook prima voetbal als een team. Dit smaakt naar meer en wellicht kan dit de opmaat zijn voor een leuk seizoen. Het kan verkeren, een week na de dramatische pot tegen PSV en na een dramatische seizoenstart. Een speciale vermelding op het einde uiteraard voor Robin Roefs, die enthousiast werd toegejuicht tijdens en na de wedstrijd. Cillessen verving Babos en werd de eerste keeper van Nederland. Waar kan Roefs eindigen? Tegen vitesse mag hij het volgende week laten zien. Succes jongen!

Heeft Bikkel concurrentie? Foto: Rob Koppers
Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.