De week van…een historische overwinning

Hèhè, na twee weken komen onze mannen zaterdag weer in actie. Verwacht er niet teveel van, mensen. Nog nooit gewonnen daar, plus PSV is best wel goed dit seizoen, onze verdediging ligt op z’n gat en Joey Kooij is de scheidsrechter. Kansloze missie dus. En toch zit dat uitvak weer vol, niet te geloven, dik duizend man/vrouw. Zoals Richard Heuveling in zijn column in De Gelderlander schreef, je moet wel mee omdat het onverteerbaar zou zijn als je een historische overwinning van NEC zou missen. Begrijpelijk gevalletje FOMO. Buiten dat steunt hij zijn club natuurlijk door dik en dun en is het heel gezellig.

De relatieve rust van de interlandweek gaf Wilco van Schaik de gelegenheid in talkshow RoodGroenZwart van De Gelderlander, zijn imago weer wat op te poetsen na de nogal onsmakelijke uithaal naar Jeroen Bijma bij ESPN. Bijma, NEC-watcher voor De Gelderlander, vertelde in de podcast ‘Kappen en Draaien’ dat vóór het ESPN-optreden, bij de perspresentatie van Bas Dost, Van Schaik zich al had laten gaan (Bijma aanspreken met ‘Jeroentje’). Het valt nogal tegen dat een algemeen directeur met tonnen aan salaris en een berg ervaring zoveel moeite doet een regionale journalist te kleineren, want dat deed Van Schaik. Een journalist die af en toe, in zijn ijver de problemen bij NEC te benoemen, misschien wat overdrijft. Maar hé, overdrijven, grote woorden gebruiken, het zijn dingen die Van Schaik ook niet vreemd zijn hè?

Waar ging het nou om? Volgens Van Schaik raakten de stukken van Bijma zijn ‘mensen’ en toen was hij doorgeslagen. Wat en wie? Daar werd door Jochem van Gelder niet op doorgevraagd, dus het zal wel. In ieder geval is de verhouding na een goed gesprek volgens Bijma en Van Schaik nu weer okay.

Wat was er verder nog? Oh ja, in diezelfde talkshow RoodGroenZwart, ging het maar weer eens over het stadion. Duurt lang hè? Van Schaik: Plannen maken, lastig. Woningen of hotel. Geld. Politiek. Boekhoorn. Moet gewoon. KKD. FAILLISSEMENT!

Zucht, het nieuwe stadion: als er een keer een haalbaar plan ligt, schrijf ik er graag weer over.

Terwijl Van Schaik druk was met repareren, schitterden maar liefst drie NEC’ers in het shirt van Jong Oranje. Vooral Dirk Proper liet zich gelden, hij scoorde tegen Moldavië en was aanvoerder tegen Noord-Macedonië. Carlos Aalbers gaat een poging doen het in 2025 aflopende contract van Proper te verlengen. Ik denk niet dat dat gaat lukken, maar ook dan moet Dirk toch wel de grootste uitgaande transfer worden in de historie van NEC? Als Aalbers Cissoko voor drie miljoen kan verkopen, dan gaat Dirk minimaal het dubbele opbrengen? Als het niet meer is!

Een andere interessante opdracht die Aalbers zich heeft gegeven, is het verlengen van het contract van Tavsan. Die kon in augustus naar een andere club (net als vorig seizoen), maar wilde niet en zou nu transfervrij kunnen vertrekken. Dit zet de druk er lekker op bij Tavsan. Hij is al niet erg populair en dat zal er niet beter op worden als hij straks gratis de deur uitloopt. Jammer als dit grote talent straks verketterd en verguisd de club zou verlaten. Een jaartje verlengen, basisplaats heroveren en met een ereronde afscheid nemen. Doe het jongen.

En, heb je het al gehoord van de nieuwe tv deal, vanaf 2025? Die is toch nog niet rond hoor, zegt de KNVB nu. Er schijnt nog verplicht een openbare aanbesteding te moeten komen. Het viel me eerlijk gezegd ook een beetje tegen, wat er over naar buiten kwam. De rechten blijven bij ESPN voor € 135 per jaar en € 70 miljoen eenmalig. Dat is weliswaar een hele verbetering ten opzichte van het huidige contract, maar ook een stuk minder dan de € 200 miljoen, waarvan € 180 miljoen gegarandeerd, waar een consortium van kabelaars mee schermde. Er spelen naast het geld ook andere overwegingen mee, zoals de betrouwbaarheid en kwaliteit van de partner en de duur van het contract, maar zeker voor de kleinere clubs is de hoogte van het bedrag van groot belang. Kijk, voor Ajax maakt een paar miljoen meer of minder niet zoveel uit, maar voor NEC wel! Een paar miljoen erbij en ons jaarlijkse tekort verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Als je het over de verkoop van de TV-rechten hebt in Nederland, moet je het ook hebben over de ongelijke verdeling van de opbrengsten. Er is geen serieuze competitie in Europa waar de verdeling zo ongelijk is als in Nederland. Nu een nieuw contract aanstaande is moet dat rigoureus anders. In plaats van € 2,2 miljoen voor Almere City FC en € 10,5 miljoen voor Ajax (1:5), krijgt vanaf 2025 elke club in de Eredivisie hetzelfde bedrag. Allemaal € 8 miljoen, bijvoorbeeld, betekent dat de grote clubs eigenlijk niks verliezen. Zij halen de grote bedragen toch op in Europa, terwijl de kleine clubs er flink op vooruit gaan. De competitie als geheel wordt sterker, meer weerstand voor de topclubs, etc., etc.. Zegt dit voort.

Zo, zin in zaterdag. Kansloos hebben we, historisch kan het worden. Hup NEC!

Wichard

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.