Zo zagen wij het: PEC Zwolle – NEC

Al vroeg in de wedstrijd was duidelijk dat NEC dit potje moest gaan winnen. Op elke positie heeft NEC een betere speler staan dan PEC Zwolle. En zo geschiedde, het werd 3-1 voor de mooiste club van de wereld.

Dat had, gezien het grote kwaliteitsverschil, toch meer voeten in de aarde dan nodig. NEC heerste grote delen van de wedstrijd maar zag PEC te vaak gevaarlijk worden. Tegelijkertijd waren er talloze kansrijke situaties waarin NEC verzuimde de trekker nog een paar keer over te halen. Met een nulletje over drie, vier, had de wedstrijd na een uurtje echt klaar kunnen zijn.

In vergelijking met de wedstrijd tegen Ajax stonden Hoedemakers en Tavsan in de basis, Schöne en Baas begonnen op de bank. Hoewel het met de veel genoemde sleet bij Schöne wel meevalt, is het goed om te zien dat Hoedemakers een prima alternatief is, met inderdaad meer loopvermogen, maar ook minder finesse dan Schöne. In de wat chaotische slotfase was Schöne bovendien nodig om de organisatie op orde te houden, hij is nog steeds van grote waarde voor dit elftal. Dat Baas het veld moest ruimen voor Tavsan was logisch na zijn sterke optreden tegen Ajax. Tavsan is terug en we hebben alles wat we mooi en lelijk aan ‘m vinden al weer gezien: zijn snelheid en passeeracties zijn geweldig, linksback Macnulty van PEC werd in de rust gewisseld, helemaal dol gespeeld. Maar hij heeft ook nog steeds weinig oog voor medespelers die er beter voorstaan dan hijzelf.

Laten we eerst even bewieroken wat er allemaal goed ging. NEC speelt de laatste wedstrijden veel ‘hoger’ dan voorheen. Uitgangspunt is veel meer de tegenstander onder druk te zetten. Of moeten we zeggen dat dit nu in de uitvoering ook zichtbaar is, misschien was het al langer de bedoeling, maar lukte het niet. Tegenstanders worden nu bij hun eigen zestien al vastgezet, komen niet tot een fatsoenlijke opbouw, ergo, NEC heeft veel meer controle over de wedstrijd. Door de fantastische Sandler, vaardige middenvelders (Proper, Mattsson, Schöne) en snelle en onvoorspelbare buitenspelers met een actie (Hansen, Tavsan), weet NEC de ruimtes steeds beter te vinden en de tegenstander pijn te doen. Tegen PEC werd in grote delen van de wedstrijd gewoon heel goed gevoetbald, prachtig positiespel, Proper en Mattsson die zich uit de drukte spelen en bijna steeds vooruit spelen, Sandler die steeds weer de vrije man op het middenveld vindt. Deze brille, in combinatie met degelijke optredens van de rest, maakt een heel goed elftal. Die ‘rest’ liet trouwens ook een paar een hele mooie dingen zien. Van Rooij soleerde naar de 0-2, Verdonk had een geniale pass op Baas bij de 1-3, Koki kwam aanvallend nauwelijks in het spel voor, maar is wel heel belangrijk in het druk zetten, Nuytinck speelde weer degelijk en is een echte leider en NEC’er.

Ja, we waren goed en veel beter dan PEC en we hadden meer moeten scoren. We zagen een goed NEC, dat bovendien speelt zoals we graag zien, met lef! Maarrrr, wat gaven we ook veel kansen weg zeg. Meerdere keren vielen er bij omschakelmomenten enorme gaten op het middenveld omdat het elftal bij het druk zetten in twee delen uiteenviel. Mattson en Proper leden onverantwoord veel balverlies en leidden daarmee gevaarlijke tegenstoten in. Zeker Proper, als controlerende middenvelder, zette soms onnodig, veel te risicovolle acties in en liet zich meermaals de bal simpel van de voet lopen. Mattsson, terecht bewierookt dit seizoen, had het ook niet echt. Speelde zich dan weer fantastisch vrij, maar had te vaak een matig vervolg of liet zich weer te gemakkelijk wegzetten.

Zijn we te kritisch? Nou, als je zoveel beter bent en dan toch weer tot de laatste minuut moet billenknijpen, dan doe je jezelf tekort. We maken stappen, het was genieten, maar een betere tegenstander had ons gisteren veel meer pijn kunnen doen.

Uitslag
De 1-3 voor NEC was dik verdiend. De 0-1 was van Tavsan, de 0-2 van Van Rooij en de 1-3 van de ingevallen Baas. Bij de analisten van ESPN was het ook duidelijk, dit NEC is een klasse beter dan de PEC Zwolles van deze wereld.

Foto: Esther

Toeschouwers 
Het uitvak zat weer vol en had een prachtige sfeeractie. Vooraf was er taart van de SV voor de Bleumbus, die voor de honderdste keer uitreed! Geweldig. Er was een heerlijke wisselwerking tussen supporters en spelers. Zie de foto’s en filmpje.

Foto: Esther 

Scheidsrechter
Pol van Boekel floot een goede wedstrijd en kon de kaarten op zak houden. Twijfel was er over de afgekeurde goal van Nuytinck. Tavsan zou hinderlijk buitenspel hebben gestaan. Hmm, van ons had ie mogen tellen 😉.

Hoogtepunten 
-De heerlijke sfeer in het uitvak, de positieve spelopvatting, de aanwezige klasse, etc.. Het was gewoon een hele mooie avond.
-Philippe Sandler. Wij willen iedereen op het hart drukken te genieten van elk moment dat Sandler in een NEC shirt te bewonderen is.

Dieptepunten 
Grrr, maak het nou eens een keer af jongens. Vol gas tot de 0-3 op het bord staat en dan rustig uitspelen. Willen we gewoon een keertje meemaken.

Tactiek 
Spelopvatting prima, uitvoering bij vlagen heel goed. Aan onnodig balverlies en kwetsbaarheid in de omschakeling moet nog worden gewerkt.

Inzet
Uitstekend.

Conclusie 
Dit NEC, met een fitte Sandler en Tavsan, heeft een uitstekende selectie. Het lijkt er op dat de spelersgroep dit ook begint te beseffen. Niet afwachten met de staart tussen de benen, maar aanvallen en domineren, daar ligt de kracht. Nu willen we tegen Fortuna Sittard eindelijk eens een overtuigende thuiswedstrijd zien. Wat duidelijker is dan ooit, in deze ploeg zit veel meer dan we tot nu toe hebben gezien.

Toegift met Bram Nuytinck!

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.