DTH Opinie…. Bizarre tijden

Collega’s op het werk die voor andere clubs zijn beginnen er over, de media heeft er opeens positieve aandacht voor en mensen die mis grijpen schrijven twitter vol over al het onrecht dat hen is aangedaan…. Ik heb het natuurlijk over de voor onze club absurde aantallen uitsupporters die de laatste tijd mee gaan om de club te steunen. En hoewel ik een hekel heb aan zelfpijperij, moet ik toch ook wel eerlijk toegeven dat ik van deze aantallen geniet.

Zelf tik ik bijna het aantal van 4 cijfers NEC uitwedstrijden aan, dus ik loop al wat jaartjes mee, maar in al die jaren was ik meestal al blij als er 250 man in het uitvak zaten. Dieptepunten qua aantallen waren er ook. In de competitie met 6 man (net genoeg voor een meermanskaart in de trein) naar Vlissingen of met 3 supporters naar DCG in Amsterdam voor de beker en er dan uiteraard met 1-0 af gaan.

Eind jaren 80, begin jaren 90 had je altijd zo rond de 100 man met de trein. Eerst op de trappen bij het station wat blikjes wegtanken en daarna al lallend door de stationshal naar het perron. Koppies uit het raam door de wind en op ieder station even laten weten dat we er waren. Hopen op een overstap, zodat we al zingend door de galmende stationstunnels verbaasde forensen trakteerden op onze klassiekers. Een prachtige tijd, die ik nooit had willen missen. Een tijd ook waar zeker ook met vrij autovervoer het aantal uitsupportersaantal enorme pieken en dalen kende. Zo had je een keer 45 man in de kuip naar Feyenoord, maar ook dik 2000 man in Amsterdam voor de beker. En een week later had je opeens in Helmond ook 1500 man voor een duel in de eerste divisie. Alle autoriteiten in Helmond sloegen op tilt en helemaal soepel verliep het allemaal niet.

De tijd van verplichte buscombi’s in combinatie met meer beperkingen was een tijd die minder tot de verbeelding spreekt. Logisch ook dat de toeschouwers gemiddelden lange tijd matig waren en door alle beperkingen en verplichte uitkaarten had je ook niet af en toe een enorme piek. Alleen de derby zorgde nog voor 20 bussen.

20 jaar eredivisie zorgde ervoor dat we tussen 2000 en 2014 hard ons best moesten doen om boven de 300 supporters gemiddeld uit te komen. De enige piek was dan nog vaak de derby en natuurlijk Europees voetbal. Na de tweede degradatie in 2017 zag je al een grote verandering. De vaak kleine uitvakken zaten wekelijks vol en je voelde al dat uitwedstrijden meer leefden, ondanks de vrijdagavond bier/keukenkastjes competitie.

Heel belangrijk hierbij zijn de vaste bussen geweest. De Uli, de Bleumbus, De Legio bus, later de NF bus en ook de HKN bus die vaker mee ging. Door deze bussen had je al standaard 250 man, aantallen die dus gemiddeld net onder de aantallen zaten als voorheen bij een eredivisiewedstrijd, maar dan in de eerste divisie. Uitvakken die bijna vol zaten zijn sfeervol en dat trok ook weer andere supporters aan om te gaan. Ik zag in de eerste divisie goedgevulde uitvakken met aantallen waar we in de eredivisie tijd heel erg blij mee waren geweest.

Corona heeft het gevoel om erbij te kunnen zijn alleen maar versterkt, maar volgens mij is de corona tijd niet de hoofdreden bij ons geweest voor de nieuwe groep en de hogere aantallen, die je bij andere clubs ziet.  Bij ons was dat proces al eerder gestart, zeker ook door de jongens van legio die ook in de KKD al mee gingen. Heel bepalend is ook het spontane kampioensfeest geweest op het stadionplein. Zonder echte communicatie en met corona nog in het achterhoofd stond het vol en was er, ondanks een waardeloze DJ, een prachtig spontaan wij-gevoel dat het reeds borrelende gevoel dat door corona natuurlijk effe op een laag pitje was gezet, weer vol tot uiting bracht.

En nu rijden er dus standaard 5/6 bussen, hebben we 300 ++ kaarthouders en 300+ kaarthouders en zijn de kleine uitvakken al direct uitverkocht en de grotere kennen voor NEC begrippen bizarre aantallen. 1200 naar Utrecht, 900 naar Twente…. Sterker nog als we een keer 500 man hebben dan vinden we het tegenwoordig tegenvallen! Ja, we beginnen het bijna normaal te vinden. Nou ik niet, ik blijf me verbazen week na week. En dan ook nog 237 man die voor 5 minuten effe op en neer naar Alkmaar gaan. Eigenlijk gewoon bizar. Voor de jonge gasten die nu pas mee gaan hoop ik dat ze beseffen dat dit historisch gezien dus niet normaal is. Dat we op het gebied van uitsupport echt in een unieke tijd leven. Kijk goed om je heen, geniet er van en vergeet het nooit meer, zoals ik ook nooit de oude treinreisjes meer ben vergeten, zo hoop ik dat jullie net als mij deze tijden ook blijvend op je netvlies houden. En laten we ook hopen dat het zo blijft. Dat deze aantallen passen bij de huidige tijd, dat dit het nieuwe normaal is en de lage aantallen blijvend iets uit het verre verleden zijn. Maar wees niet teleurgesteld als we een keer met 400 man gaan. Dat is namelijk historisch gezien vrij normaal.

B.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.