Zo zagen wij het: NEC – Go Ahead Eagles

De tegenstander van vanmiddag doet het momenteel zwaar boven verwachting in de Eredivisie met een ongekende 5e plek (!) op de ranglijst. Dat komt vooral door een uitstekende balans in eigen huis, waar alleen Sparta een puntje weg wist te halen. Uit werd er in competitieverband slechts gewonnen van RKC, maar dat was wel de laatste wedstrijd voor het interlandweekend. NEC is dan juist in eigen huis weer uiterst pover, waardoor de wedstrijd van vanmiddag alle kanten op kon. Voor deze wedstrijd kon Meijer wel weer beschikken over Philippe Sandler, die terugkeerde in de basis naast Nuytinck. Ook Van Rooij was weer beschikbaar na zijn schorsing. Helaas voelde onze uitblinker Mattsson zich vandaag niet erg lekker. Hij begon dan wel aan de aftrap, maar stond  half kotsend op de grasmat.

Mattsson maakte ondanks wat buikklachten de 90 minuten vol. Foto: Rob Koppers

Tactiek

Opvallend genoeg begon Meijer vandaag opnieuw met Baas op de vleugel. Uiteraard leverde Baas op die positie een prima wedstrijd af tegen Twente, maar je zou toch denken dat deze wedstrijd wat anders vergde. Hoe dan, ook, Tavsan begon dus op de bank naast Olden Larsen en Rober Gonzalez. En het moet gezegd, op basis van de eerste helft kon je alleen maar concluderen dat Meijer het goed had neergezet. NEC was namelijk de hele eerste helft de bovenliggende partij. Het was een klein wonder dat we met de rust al niet comfortabel op voorsprong stonden. Scheidsrechter Hensgens speelde daarin ook een negatieve rol door een 100% penalty na een overduidelijke duw op Ogawa niet te bestraffen. Ook de misselijke Mattsson was zeer dicht bij een goal. Sandler’s terugkeer was duidelijk cruciaal, want NEC oogde defensief kalmer en Sandler’s passing was magistraal. Wat is deze man toch goed.

Helaas wist NEC de prima vorm van de eerste helft niet door de trekken. Of het nou vermoeidheid was, of meer aanzetten van Go Ahead, maar de tweede helft zakten we helaas weer ver terug. Beide ploegen speelden erg rommelig, waarbij Go Ahead opeens het betere van het spel had en NEC de flow helemaal kwijt leek te zijn. NEC wist zich gelukkig wel weer te herstellen naarmate de tweede helft vorderde, maar de angel was eruit. Met nog twintig minuten op de klok bracht Meijer Tavsan in het veld voor Baas, maar toen het tien minuten laten nog altijd 0-0 stond kon Meijer het toch weer niet laten om behoudend te gaan wisselen. Schöne en Sandler werden eruit gehaald voor Ross en Hoedemakers, terwijl je met de inbreng van bijvoorbeeld Gonzalez voor Schöne toch een veel positiever en aanvallender signaal afgeeft. Waarom dit toch steeds?

Wisselen om niet te verliezen. Foto: Rob Koppers

Uitslag

En uiteraard werd dit behoudende gewissel weer afgestraft. Nadat een goal van Van Rooij nog werd afgekeurd voor buitenspel, daar was het naar goed gebruik aan de andere zijde wel raak. Vlak voor tijd scoorde Go Ahead namelijk de 0-1 en leken we wederom met lege handen in eigen huis te staan. Om ziek van te worden werkelijk. Maar toen! Een – naar we aannemen uit vreugde – gegooid bekertje vanuit het uitvak zorgde voor een gedwongen pauze van 10 minuten. Direct na de hervatting kreeg NEC een corner, waaruit invaller Ross zowaar met het hoofd de 1-1 scoorde.

Gelukkig wist Ross de stand nog gelijk te trekken, nadat hij zelf eerst nog schuldig was aan de 0-1. Foto: Rob Koppers

Scheids

Hensgens was een absoluut drama. Hoe hij in hemelsnaam de overduidelijke duw in de rug op Ogawa gewoon stond weg te wuiven is een totaal brevet van onvermogen. En weer worden we dus genaaid, mede door de VAR (Gözübüyük in dit geval).

Wij vonden Hensgens zeker geen duimpje waard vandaag. Wat een prutser. Foto: Rob Koppers

Publiek

Zoals gebruikelijk zat de Goffert ondanks het nare miezerweer opnieuw lekker vol. Na de 0-1 moest de wedstrijd helaas weer stilgelegd worden vanwege een bekertje drank op het veld. Dit keer kwam dat bekertje frappant genoeg echter uit het Go Ahead uitvak, Wat heeft deze regel toch voor nut zo, als vreugdebekertjes ook al afgefloten worden? Dat schiet toch volledig zijn doel voorbij?

Hoogtepunten

Een prima eerste helft met een uitmuntende Sandler.

NEC was in de eerste helft goed op dreef, maar worstelde met een zeer stugge Go Ahead defensie. Foto: Rob Koppers

Dieptepunten

Het zware verval in de tweede helft, waar je door wederom negatief en behoudend gewissel bijna weer aan het kortste eind trekt.

Inzet

In de eerste helft meer dan prima, in de tweede helft was het bij vlagen pover.

Verdonk was weer degelijk op links. Foto: Rob Koppers

Conclusie

Opnieuw een bizar slotstuk van een NEC-wedstrijd, waar we aan het eind van de rit opnieuw met een schamel en weinig zinvol puntje staan. Maar goed, aangezien we bijna helemaal niks gehad hadden, moeten we dit punt maar koesteren. Tja, wat moet je zeggen van deze wedstrijd? De eerste helft is zonder twijfel een van de beste van dit hele seizoen en we hadden beter verdiend. Een 100% penalty werd ons door de neus geboord en we hadden ook nog een paar keer kunnen scoren uit spelsituaties. Maar hoe kun je na de pauze toch weer zo zwaar vervallen? Opeens was NEC lange tijd nergens meer en had Go Ahead het betere van het spel. Dan roep je de ellende weer over je af en dat was ook bijna het geval.