De week van… herstellen.

Nog vijf (nou ja, vier en een beetje) wedstrijden te gaan tot de winterstop en we weten eigenlijk nog altijd niet waar we staan als NEC zijnde. Aansprekende resultaten tegen FC Twente en (zo hopen we althans) AZ werden afgewisseld met teleurstellende uitslagen tegen Volendam, Almere City en vitesse. En dus bevinden we ons met iets meer dan een derde van het seizoen achter de rug op een nogal nietszeggende 14e plek. Nietszeggend, want als je de gehoopte drie punten tegen AZ erbij optelt dan zit je opeens op een best mooie 8e plek (want een beter doelsaldo dan PEC), maar gaat het in die 6-7 minuten resterende speeltijd alsnog gruwelijk mis dan kan je ook nog steeds zomaar drie punten van de nummer laatst af bungelen. Het staat allemaal nog steeds oncomfortabel dicht bij elkaar in de rechterkant van de ranglijst.

Na een uiterst teleurstellend en wankel begin van het seizoen zijn de meeste fans het er inmiddels wel over eens dat er genoeg kwaliteit in deze ploeg zit om ook dit seizoen relatief comfortabel te overleven in de Eredivisie en wellicht zelfs een gooi te doen naar het linkerrijtje. Want de concurrentie is dit seizoen gelukkig grotendeels net zo wisselvallig als wij. Het probleem is alleen dat – waar de kwaliteit er wel lijkt te zijn – de uitslagen grotendeels maar niet onze kant op vallen. Daar zit ongetwijfeld een lading pech bij (vervelende blessures, ongelukkige rode kaarten), maar het is inmiddels ook wel een opvallend gegeven dat de ploeg van Meijer een resultaat niet over de streep kan trekken. Maar goed, daar is al genoeg over gezegd en geschreven de afgelopen maanden, dus daar gaan we niet in herhaling over vallen. Het moet beter, dat weten wij, dat weet de club, dat weet onze ploeg en dat weet Meijer. Het is daarbij wel frappant dat spelers als Verdonk zelf aangeven dat Meijer wel degelijk probeert de ploeg vooruit te laten spelen en druk te houden, maar dat de spelers om onduidelijke redenen (Verdonk opperde opvallend genoeg ‘angst’) dit niet constant genoeg uitvoeren. Is het dan de spelers die verzaken, of is het Meijer die zijn ploeg niet in het gareel kan houden? De waarheid zal ongetwijfeld ergens in het midden liggen, maar het is een observatie dat als het na vier seizoenen nog altijd niet lukt, het wellicht tijd wordt om eens iets anders te proberen.

Meijer is ondertussen druk bezig met puin ruimen na een nogal pijnlijke uitspraak tijdens een door Kees Jansma geregisseerd sportcafé bij De Graafschap. Daar wekte hij de suggestie dat hij de NEC-supporters niet hoog had zitten met de cryptische uitspraak: “Bij NEC heb ik het ook goed naar mijn zin. Alleen moesten er geen wedstrijden zijn…”. Een uitspraak die bij veel NEC-fans in het verkeerde keelgat schoot, want ondanks de vaak tegenvallende resultaten (vooral in eigen huis) zit het elke week weer bomvol en hebben we een van de grootste schares uitsupporters van Nederland, die doorgaans het thuispubliek flink overstemmen in hun ondersteuning van onze ploeg. Op NEC TV (het YouTube kanaal van NEC) was Meijer dan ook alweer druk bezig met terugroeien, waarbij de regionale en nationale media (al is dat dezer dagen natuurlijk eigenlijk één en hetzelfde ding met conglomeraten als DPG Media) een veeg uit de pan kregen voor het klaarblijkelijk fout interpreteren van deze uitspraak. Aangezien we Rogier kennen als een zeer correcte en nette man, gaan we er dan maar vanuit dat het inderdaad niet zo bedoeld was. Maar onhandig blijft het toch op zijn minst wel.

Een oefenpot in Almelo tegen Heracles eindigde ondertussen in een bloedeloze 0-0, waarbij het meest opvallende gegeven de (zoveelste) terugkeer van Philippe Sandler was. Sandler begint inmiddels het zoveelste zorgenkindje bij NEC te worden. Want als hij fit is, is hij in potentie een van de beste NEC’ers die we ooit in ons shirt hebben mogen bewonderen en een onbetwiste basisklant. Alleen is hij bijna nooit voor een langere ononderbroken periode fit. Verstapt hij zich niet in wat gebroken glas, dan struikelt hij over een grasspriet en is het weer mis. Het is wat gechargeerd en onbeleefd gesteld wellicht, maar zo voelt het inmiddels wel. Net als Tannane vorig jaar is de geboren Amsterdammer indien beschikbaar een absolute meerwaarde voor NEC, maar door zijn vele afwezigheden valt er ook niet op te bouwen en krijg je nooit vastigheden in het team. Elke keer als hij terugkeert van een blessure of ziekte is de eerste vraag eigenlijk alweer: voor hoe lang blijft hij dit keer heel? Het is uiterst vervelend en triest voor Sandler zelf op de eerste plaats natuurlijk, maar het is ook zeer frustrerend en ontregelend voor onze ploeg. De vraag rijst dan toch of Carlos Aalbers er niet beter aan doet om deze winter toch echt weer serieus rond te kijken voor versterking(en) centraal achterin, als we dit seizoen niet alsnog in de problemen willen komen. Voorin zit het immers grotendeels wel goed, maar achterin is het bij vlagen echt een gatenkaas.

Ondertussen blijft die afgebroken uitpot tegen AZ ons maar boven het hoofd hangen. Je zou het bijna vergeten, maar we stonden op het moment dat Bas Dost onwel werd met 2-1 voor, met nog 30 seconden reguliere speeltijd en 5-6 minuten blessuretijd op de klok. Deze minuten moeten helaas alsnog worden ingehaald en dat gebeurt op woensdagavond 6 december. Sinterklaas is dan inmiddels alweer huiswaarts gekeerd, dus cadeautjes hoeven we niet te verwachten. AZ zal er ongetwijfeld vol op klappen. Normaliter zou je toch zeggen dat NEC in staat moet zijn om okselfris de doelmond 7 minuten lang schoon te houden. Maar bij dit soort ongebruikelijke scenario’s komen er altijd vreemde krachten om de hoek kijken. Bovendien start NEC met een ver van ideale basis, al hebben we in tegenstelling tot AZ nog wel twee wisselmomenten over. Ongetwijfeld zal Meijer daar gebruik van maken, op zijn minst om tijd te rekken denken we dan toch. De achterhoede bij de herstart bestaat uit Arts, Ross, Verdonk en Baas, maar de regels van de KNVB geven aan dat Nuytinck, Sandler, Van Rooij en Van Wermeskerken niet mogen invallen omdat ze niet op het oorspronkelijke wedstrijdformulier stonden (of, in Sai’s geval, al gewisseld was tijdens de wedstrijd) en er verder achterin geen blessures zijn. Dus kijkend naar de bank heb je dan alleen Netten nog beschikbaar als vervanger. Ogawa vervangt ongetwijfeld Dost, wat wel mag in geval van blessures. Dan hebben we nog Sano en Gonzalez over als veldspelers voor een wissel (ook Hansen en Larsen waren immers al gewisseld) en twee reservekeepers. Geen vetpot dus voor Meijer, maar het zou toch voldoende moeten zijn om die zes of zeven minuten te overleven. Toch?

Wat de uitkomst ook moge zijn, hopelijk zal het onze ploeg wederom niet ontbreken aan steun. Het is natuurlijk een belachelijke opgave om voor 7 minuten voetbal helemaal naar Alkmaar af te reizen op een woensdagavond. Maar onze uitfans zijn zo trouw en gedreven (let je op, Rogier?) dat er ongetwijfeld toch een goede opkomst zal zijn in het uitvak. Om dit verder te ondersteunen heeft NEC alle 750 fans die oorspronkelijk bij de wedstrijd waren gratis toegang en vervoer aangeboden.

Eerst krijgen we deze zondag echter nog Go Ahead Eagles over de vloer en daar zullen we toch echt eens resultaat moeten gaan boeken. De week erna is het immers de beurt aan een dramatisch kwakkelend Ajax, waarvan je eigenlijk al bijna weer kunt aanvoelen dat ze tegen ons natuurlijk wel weer de volle punten gaan sprokkelen. Hoe mooi zou het zijn als we nu eindelijk eens een resultaat kunnen forceren tegen de Amsterdammers! Maar ja, we zijn en blijven NEC…

Is er verder nog iets te melden over onze club in een saaie interlandweek? Alleen nog dat er morgenavond (donderdag 23 november) weer de algemene ledenvergadering van onze supportersvereniging op het programma staat. Supporters zijn welkom in De Schup vanaf kwart voor acht des avonds en om kwart over acht wordt er afgetrapt met de vergadering. Tot morgen!

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.