Zo zagen wij het…. NEC-Excelsior

Prima temperatuur, tegenstander waar wat te halen lijkt, drankje erbij, zonnebril op en gaan. Op die manier begonnen velen aan hun voetbalmiddag. Om vervolgens met een enorme kater weer naar huis te gaan. 3-4, dat klinkt spectaculair, maar het aantal goals was veel te veel eer voor deze parodie op een voetbalwedstrijd.

Het eerste halfuur speelde NEC zo dramatisch slecht dat zelfs Meijer begon te schoppen in de dugout. Kinderlijke fouten, enorm veel balverlies, moeilijke oplossingen zoeken, verkeerde kant dekken, niet doordekken, geen opkomende backs het kwam allemaal voorbij. Het laatste kwartier van de eerste helft was het iets beter. De tweede helft begon je weer matig, krabbelde je nog even terug zonder echt goed te spelen en presteer je het ook nog om dat ene puntje te verspelen in de 10e minuut van de blessuretijd.

Een enkeling haalde misschien nog een zesje, maar de enige waar nog redelijk wat dreiging vandaan kwam was Hansen. Helaas speelden de meesten gewoon slecht en een enkeling was dan misschien ook wel dreigend, maar dan vooral voor NEC zelf.

De tegengoals kwamen allemaal na (persoonlijke) fouten. Baas die zijn man laat lopen bij de 0-1, de enorme dekkingsfout bij de 2-2, waardoor er vrij ingekopt kon worden en de organisatiefout bij de vierde goal. De meest pijnlijke was misschien wel de derde tegengoal. Excelsior tikte wat rond in de hoek. Vier NEC spelers grepen steeds maar half in, niemand die echt iets forceerde, gewoon slappe hap. En dan een voorzetje en raak. Verschrikkelijk gewoon.  De 3-4 nederlaag is daarom niet gestolen, maar deze tegenstander, daar mag je echt niet tegen verliezen. Het geeft niet veel vertrouwen en dat is net wat ervoor kan zorgen dat je meteen achter de feiten aanloopt. Zo wil je niet beginnen.

 

Tactiek

Het is pijnlijk om te zien dat juist een aantal nieuwe versterkingen vandaag amper iets bleken toe te voegen. Koki liep heel hard heen en weer, maar is geen aanspeelpunt. Kopte mooi raak, maar dat is ook de enige keer dat hij echt in positie kwam en dat lag echt niet alleen aan zijn medespelers. Hoedemakers speelde onopvallend, Olden Larsen kwam niks voorbij en waar Baas in de eerste helft mee bezig was, geen idee.

Meijer had Verdonk centraal gezet (geen succes!) en Baas linksback (ook geen succes!). Mattson mocht het proberen op het middenveld (geen succes!) en Hansen kreeg de voorkeur boven Tavsan (Dat bleek terecht!). Hoedemakers voor de geschorste Proper was logisch, maar Hoedemakers is duidelijk niet van het niveau Proper. Koki kreeg de voorkeur (geen succes!) boven Marques (eigenlijk ook geen succes!).

Kortom: De altijd zekere laatste lijn was vandaag helemaal niet zo stabiel, daar mis je Sandler echt wel. Als hij er niet is, heb je blijkbaar een probleem. Voorin is het ook nog niet veel beter, althans deze wedstrijd niet. Alleen Hansen bracht wat vuur. En zonder Proper is ons middenveld ook een stuk minder.

Daarnaast leek NEC ook niet fit. Zeker drie krampgevallen waren er te zien. En vanaf de 75e minuut was de pijp leeg. Echte wisselmogelijkheden waren er toen niet meer. Marques stond er voorin al in. Alleen Pereira maakte zijn debuut nog, omdat Tavsan geblesseerd was. Maar echte opties had Meijer ook niet. Vandaag bleek je dus kwaliteit tekort te komen en bleek ook hoe krap deze selectie eigenlijk is. Dat is niet alleen teleurstellend, maar ook zorgwekkend. De noodzaak om nog iets te doen lijkt alleen maar nog groter te zijn.

 

 

Uitslag

3-4. Een niet gestolen overwinning van Excelsior. Niet omdat ze zo goed waren, maar vooral omdat NEC gewoon zeer matig was. Voor NEC scoorden Baas, Hansen en Ogawa.

Baas kopt de 1-1 binnen                 Foto: Rob Koppers

Scheids

Lindhout viel niet op, dat is meestal een goed teken. Maar in dit foutenfestival was een matige scheids ook niet eens opgevallen.

 

Publiek

Ik moet het toch effe kwijt. Waarom moet Tavsan uitgefloten worden als hij erin komt? Deze jongen heeft het al niet makkelijk. Is zijn basisplek kwijt. Gaat gewoon op de bank en valt in. Willen we dat hij nog wat gaat forceren of niet? Of willen we hem nog meer de grond in trappen? Echt enorm triest dat gefluit. Als hij geen inzet toont prima, fluit zo hard mogelijk, maar kap met die onzin als een speler komt invallen.

Verder was de sfeer wat mat vandaag. Maar gezien de wedstrijd en het tijdstip ook wel logisch.

 

Hoogtepunten

-3 goals van NEC gezien.
-Meijer kan blijkbaar ook echt heel boos zijn.
-Hansen speelde redelijk.
-Stiekem had Jasper toch een paar goede reddingen.
-De LED verlichting was niet aan.

 

Dieptepunten

-Het eerste halfuur en de laatste 20 minuten.
-Het zeer zwakke spel.
-De vele fouten.
-Het geluid wat weer verschrikkelijk hard stond voor de wedstrijd.
-Gerry die even nog moet oefenen op het verschil tussen Baas en Hoedemakers.
-NEC leek niet fit genoeg.

 

Pijntjes, blessures, vermoeidheid en een paar keer kramp… NEC leek niet helemaal fit.                Foto: Rob Koppers

Inzet

Het was pijnlijk om te zien dat in meerdere delen van de wedstrijd slechts op 80% gespeeld werd. Of dit te maken had met de fitheid of dat het een mentaal ding was, dat is nog een vraagteken. De derde goal… ik ben er nog steeds boos over. De andere tegengoals ook, maar die kon echt niet.

 

Conclusie

Het was Drama met de hoofdletter D. En waar je vol vertrouwen wil starten daar is nu juist het tegendeel het geval. Het was zorgwekkend. Er moeten dingen anders. Andere spelers, andere tactiek of beiden. Nederlagen zitten erbij, dat kan ook tegen Excelsior, maar dit was bij tijden zo slecht dat je bang bent dat het iets structureels is. Laten we hopen van niet.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.