Zo zagen wij het: Heracles – NEC

Na de volledige blamage van vorige week in eigen huis tegen Excelsior, mocht NEC deze vrijdagavond op jacht naar revanche tegen Heracles. De promovendus speelt nog op ku(ns)tgras, wat natuurlijk op voorhand al competitievervalsing is, maar NEC was natuurlijk aan haar staat verplicht om minimaal een punt mee terug naar huis te nemen. Maar ja. Dat dachten we vorige week ook. Wel was Proper er vandaag weer bij, waardoor Hoedemakers naar de bank verhuisde. Nuytinck begon vanavond achterin centraal op rechts en Verdonk – die vorige week nog met kramp op het veld lag – op links. Je begint je dan zo langzamerhand dus toch af te vragen of Ross niet een enorme mishuur is, als hij zelfs vierde (! Sandler is hopelijk op de weg terug) keus achterin is en het zelfs aflegt tegen een back. En daar lieten we dan Joris Kramer voor gaan…

Wederom een vol uitvak.

Tactiek

Meijer hield traditioneel vast aan zijn omgekeerde 4-3-3 opstelling met voorin Sontje (“Ik speel het liefst op linksbuiten”) Hansen op rechts en Lars Olden Larsen – volgens het wedstrijdformulier – op links. We zullen het wedstrijdformulier maar blind moeten geloven, want wij hebben hem totaal niet gezien de hele wedstrijd. De Noor lijkt kampioen verstoppertje spelen. Koki Ogawa oogde vandaag gelukkig wat scherper en dreigender dan vorige week. Mattsson moet centraal Tannane doen vergeten, maar tot dusverre lijkt de Deen daarvoor toch echt veel kwaliteit te kort te komen. Wat zegt dat wel niet over Rober, die er niet eens in mocht vandaag.

Achterin oogde het nog altijd vreselijk gammel. Heel leuk om Bram Nuytinck terug te zien bij NEC, maar zijn Italiaanse manier van verdedigen (ver achteruit hangend, want traag) opent enorme gaten tussen de linies, waardoor onze ploeg bij tijden als los zand oogt. Verdonk doet zijn best uit zijn positie en was verdedigend ook zeker niet onaardig, maar zijn spelhervattingen waren ronduit drama. Een inspeelpass over tien meter was nog te veel gevraagd. Sandler wordt echt zwaar gemist achterin. Op links toonde Baas wederom aan dat hij niet kan verdedigen. Als typische Ajax-back denkt hij alleen vooruit, maar met een compleet onzichtbare Olden Larsen (wie?) ervoor schiet dat ook niet op. Je moet aannemen dat zodra Sandler terugkeert in de basis, Verdonk diens positie zal overnemen.

 

Uitslag

Ondanks een 0-1 ruststand, die tot stand gekomen was door een prima doelpunt van Koki (die nu twee op twee loopt!) na uitstekend voorbereidend breekwerk van Proper, stortte de boel in de tweede helft weer volledig in elkaar. NEC liep wederom veel te veel achteruit in goede Meijer-traditie en liet Heracles terug in de wedstrijd komen. Die deden dat helaas ook met verve en twee ietwat ongelukkige goals, waardoor de wedstrijd opnieuw op treurige wijze verloren ging (2-1).

 

Hoogtepunten

  • Het ontbreken van Proper werd vorige week aangedragen als belangrijke reden dat NEC zo dramatisch voor de dag kwam. Natuurlijk is het overdreven om dat aan één persoon op te hangen en vanavond bleek ook dat er veel meer mis is met deze ploeg. Maar het was wel direct duidelijk dat Proper enorm belangrijk is voor NEC. Hij is een van de weinige spelers die echt een meerwaarde is en de ploeg op sleeptouw kan nemen. Als Proper het seizeon afmaakt bij ons zou dat een godswonder zijn; als hij gaat, dan is een nieuwe transferrecord voor NEC ongetwijfeld een feit. Wat is Dirk toch weergaloos goed.
  • Koki toonde zich een echte killer met een prima doelpunt.
  • Pereira viel in de tweede helft prima in voor een licht geblesseerde Van Rooij. Wat heet, als hij dit doortrekt dan moet Van Rooij serieus gaan vrezen voor zijn basisplaats.
  • Ook Hoedemakers viel vandaag – na een dramatische vertoning vorige week – niet onverdienstelijk in en liet bij vlagen wat leuke dingen zien.
Toen was het nog enigszins leuk.

 

Dieptepunten

  • Olden Wie? We zijn slechts twee wedstrijden op weg, maar deze met veel bombarie binnengehaalde speler is zich al rap aan het ontpoppen tot miskoop van het jaar. Als je dacht dat Mattsson op links slecht was, dan is dit met ruime afstand de overtreffende trap.
  • Meijer’s tactiek. Of liever het gebrek eraan. Wat is het idee achter ons spel? Joost mag het weten. De bangigheid straalde er zoals gebruikelijk weer vanaf. Waar iedereen zag dat Heracles na de 0-1 rijp was voor de genadeklap, daar liepen we toch weer massaal achteruit en lieten Heracles terug in de wedstrijd komen. En dat zien we nu al seizoen op seizoen op seizoen. Arno Vermeulen zei het vorige week nog treffend: NEC is bij tijden slaapverwekkend en frustrerend om naar te kijken. En dat weten wij als supporters als geen ander. Er zit totaal geen venijn of pit in deze ploeg. Spelers als Marquez en Tannane worden enorm gemist, jongens die kolen op het vuur kunnen gooien als de wedstrijd erom vraagt en die kunnen knokken. We hebben veel mooiweervoetballers, maar als de wedstrijd erom vraagt geeft niemand (afgezien van Proper) thuis. Pas in de laatste tien minuten konden we opeens weer aanzetten, maar toen was het zoals gebruikelijk alweer veel te laat.
  • Baas is bepaald geen baas. Totaal ongeschikt op linksback, in elk geval voor de manier waarop NEC wil voetballen.

 

Scheids

Blank floot ietwat pietluttig, maar deed verder weinig fout. Baas zag in de eerste helft geel, verder hielden we het droog.

 

Publiek

We hadden weer een vol uitvakje, waar velen met blote bast stonden want het weer was goed. Helaas kregen we net als vorige week weer zwaar het deksel op de neus.

 

Inzet

Naatje. Alles moet blijkbaar voetballend opgelost worden, maar als dat niet nauwkeurig genoeg gebeurt dan houdt het heel snel op. Er zit totaal geen pit in deze ploeg. Afgezien van Proper wordt zowat elk duel verloren, iedereen rent maar achteruit in plaats van er een keer een poot in te zetten of een geplaatste beuk uit te delen, kortom het is allemaal veel te lief en te slap. En daar win je geen wedstrijden mee op Eredivisieniveau. Wat wordt een type Marquez achterin toch enorm gemist!

Dat schuum ontbreekt er helaas volledig aan…

 

Conclusie

Toegegeven, het oogde vandaag ietsje beter dan vorige week. Ietsje. Maar deze ploeg heeft ten opzichte van vorig seizoen simpelweg enorm veel kwaliteit ingeleverd. Dan mogen Meijer en Schöne wel roepen dat dat echt niet zo is en dat het allemaal gewoon wat tijd nodig heeft met een klein dozijn nieuwe spelers, maar zelfs een blinde kan zien dat je kwaliteit mist op cruciale plekken. En bovendien klopt de tactiek weer eens voor geen meter. Mattsson is (ondanks een paar redelijke acties vandaag) een uiterst slap aftreksel van Tannane als aanvallende middenvelder, terwijl die nieuwe Spanjaard blijkbaar nog slechter is aangezien hij momenteel tweede keus is achter Mattsson. Achterin is het een totale gatenkaas, met zes goal in twee wedstrijden tegen twee op papier degradatieploegen. Genant gewoon, werkelijk waar. Schöne is bij vlagen nog altijd oogstrelend, maar heeft toch echt veel snelheid en scherpte ingeboet over de jaren. Hansen wisselt leuke acties af met volledige misperen, die soms zelfs gevaar opleveren voor de eigen ploeg. Olden Larsen en Baas kunnen nu al strijden om de titel ‘miskoop van het jaar’, waarbij Olden Larsen op voorhand een duidelijke voorsprong heeft aangezien we Baas natuurlijk alleen gehuurd hebben.

Tuurlijk, we zijn pas twee wedstrijden op weg en er kan nog best wat gebeuren op de transfermarkt in de komende weken (al zijn we volgens Aalbers al bijna door ons budget heen…). Maar wat al wel vast staat is dat de grootse praat van Van Schaik dat we dit seizoen willen meedoen voor het linkerrijtje heel rap de koelkast in mag. Lijfsbehoud zal het doel moeten zijn en dat gaat met deze trainer en deze spelersgroep nog lastig genoeg worden, helaas. We kunnen alleen maar hopen dat we over zes maanden dit wedstrijdverslag teruglezen en ons kapotlachen van de gène. Maar momenteel is dat toch echt een totale utopie. Tenzij er een wonder gebeurt in de komende 2-3 weken, te beginnen tegen RKC thuis volgend weekend, hoeft Meijer zich waarschijnlijk geen zorgen te maken om de kerstborrel. Want dan haalt hij zelfs het begin van de advent niet. Niet dat dit alles alleen Meijer aan te rekenen valt uiteraard, maar hij zit nu al in zijn vierde seizoen en hij is er nog in geen enkel seizoen in geslaagd om de NEC-supporters voetbal te tonen dat niet tegen het slaapverwekkende aanschuurt. En dat met aantoonbaar betere selecties dan minimaal 5-6 andere ploegen in dezelfde competitie, die bij vlagen wel leuke dingen  kunnen laten zien aan hun publiek en wel een keer kunnen stunten tegen een Ajax of Feyenoord.

Maar ook Aalbers moet eens flink in de spiegel kijken, want zijn opdracht om Meijer een ploeg te geven die mee kan doen voor het linkerrijtje is tot dusverre toch echt compleet gefaald. Op cruciale plekken ontbreken sleutelspelers, te beginnen met de enorme leegte die Tannane achtergelaten heeft. Maar ook centraal achterin (Ross? Kramer weg?) en op de flanken (Olden wie?) is het nog steeds huilen met de pet op. Deze ploeg is nog geen schim van die van vorig jaar tot dusverre, ongeacht hoezeer Schöne en Meijer leuk protesteren tegen die opvatting.

Nee, deze seizoensstart heeft enorme Pastoor-echo’s. En we weten allemaal hoe dat afliep…

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.