Zo zagen wij het: NEC – AZ

Na de wanvertoningen tegen Heerenveen en FC Twente zit het siezoen voor NEC erop. Wilco van Schaik beweerde in zijn YouTube video nog optimistisch dat NEC nog altijd in de race was voor een play-off plek, maar wie onze spelers de laatstew weken aan het werk ziet weet al lang beter. Deze spelers geloven het wel en willen gewoon vakantie. Wat rest is de wetenschap dat we ook volgend seizoen Eredivisie spelen, dat Aalbers inmiddels begonnen is met puinruimen en dat we nog twee wedstrijden door moeten komen tegen willens en wetens, te beginnen met het thuisduel tegen AZ deze middag. AZ mocht van onze burgemeester geen fans meenemen naar Nijmegen, na de schandalige doordeweekse vertoning van een plukje van de Alkmaarse aanhang tegen West Ham. Vak 080 op haar beurt besloot dan ook maar de eerste 12 minuten afwezig te blijven in protest tegen dit collectieve strafbeleid.

Duidelijk statement. Foto: Rob Koppers

 

Tactiek

Daardoor misten ze wel meteen de beste 10 minuten van de wedstrijd vanuit een NEC-perspectief. NEC begon namelijk prima aan het duel. Meijer pakte in de laatste thuiswedstrijd uit met enkele fikse verrassingen door Dimata, Tavsan en Marquez alledrie op de bank te zetten. Op hun plekken speelden Marques, Musaba en Kramer (nou ja, Sandler speelde op de plek van Marquez en Kramer op die van Sandler, correcter gesteld. Maar dat snapte iedereen neem ik aan wel). Dit leek AZ even op het verkeerde been te zetten, want NEC kende een stormachtig begin en had na een goede 5 minuten al met 1-0 voor kunnen staan. Naar goed gebruik mikte Marques echter een vrije kopkans meters naast het doel. Daarna nam AZ de regie over en zagen we weer het NEC van de afgelopen weken: slordige passing, slechte communicatie en steeds overal een stapje te laat. Het duurde een half uur voordat de 0-1 viel, maar toen was het ook meteen wel over. Tannane liet zijn directe tegenstander volledig vrij en zag zijn man vervolgens een aanval opzetten die eindigde bij Karlsson. De om zijn prima schot bekend staande Zweed was door Van Rooij volledig vrijgelaten net buiten het strafschopgebied en poeierde de bal onhoudbaar achter Cillessen. Vlak voor rust viel ook de 0-2, nadat even daarvoor een doelpunt van Karlsson nog werd afgekeurd vanwege buitenspel. Bij de 0-2 zag Van Rooij er wederom niet goed uit; hij plaatste een bal over een paar meter volledig verkeerd achter Tannane, waarna Clasie de bal oppikte en door onze defensie heen soleerde. Vlak na rust stond het ook alweer 0-3 door wederom Karlsson. Bart stond erbij en keek ernaar.

Bart van Rooij was vandaag helaas dramatisch slecht en liet voortdurend zijn directe tegenstander Karlsson zeeën ruimte. Foto: Rob Koppers

 

Uitslag

AZ geloofde het gelukkig na die 0-3 wel, zeker met een zware doordeweekse Europacupwedstrijd in de benen, en dus bleef het gelukkig voor ons bij 0-3.

 

Scheids

Flink op de hand van AZ, maar liet in elk geval de VAR-beslissing staan om de tweede goal van AZ af te keuren voor buitenspel. Schöne kreeg een kinderachtige gele kaart voor doorspelen na een fluitsignaal en mist dus de laatstew wedstrijd van het seizoen. Proper pakte in de slotfase ook nog rood na een veel te late tackle op de enkels van Clasie. Vervolgens trekken deze KVB-dwazen ook nog 8 minuten bij in dit tranentrekkende duel. De paar fans die nog wel wilden volharden in het afscheid nemen van spelers werden hiermee volledig getorpedeerd. Krankjorum, dan voel je een wedstrijd echt niet aan.

Wat een dweil van een scheids. Foto: Rob Koppers

 

Publiek

“Alles of niets, olé olé” na de aankondiging van de 8 minuten extra tijd. Aan ons publiek heeft het dit seizoen niet gelegen: hondstrouw, elke wedstrijd volle vakken, altijd positief in het nieuws. Deze fans verdienen beter.

 

Hoogtepunten

De eerste paar minuten.

 

Dieptepunten

De rest van de wedstrijd. Van Rooij drama, Schöne drama, Mattsson drama, Musaba drama, de rest ondermaats. Alleen Sandler onderscheidde zich positief.

Sandler was zo’n beetje de enige speler die een krappe voldoende haalde vandaag. Foto: Rob Koppers

 

Inzet

Wederom naatje. Onze spelers hebben er al wekenlang geen zin meer in. Genant bijna. We hebben Meijer de afgelopen jaren vooral geprezen om de strijdlust die hij in zijn teams wist te brengen, maar de afgelopen maanden is het echt janken met de pet op. Het ‘verzorgde’ voetbal van Rogier is inmiddels verzandt in fantasieloos rondtikken achterin, terwijl de spaarzame aanvallen die we mogen noteren vakkundig om zeep worden geholpen door een dramavoorhoede. Het is dus een terechte vraag of het wel zo wijs was om na drie seizoenen door te gaan met Rogier, want de chemie met deze spelersgroep lijkt een beetje op. Een zorgelijke conclusie voor het volgende seizoen.

Rogier druipt af na een zoveelste prutresultaat in eigen huis. Foto: Rob Koppers

 

Conclusie

De laatste vier thuisduels op rij verloren met minimaal drie doelpunten tegen. Een schamele zes thuisoverwinningen in twee hele seizoenen Eredivisie (!!!), een belabberd magere drie duels per seizoen dat we in de eigen Goffert konden juichen dus. Leuk dat je erin blijft, maar dit is toch gewoon een klap in het gezicht van je trouwe fans. De laatste weken heeft deze ploeg en ook de trainer enorm veel goodwill verloren bij de NEC-fans. Prima natuurlijk dat we al zo vroeg veilig waren, maar als je na aansprekende versterkingen in de zomer en het zachtjes ambities uitspreken over Europese play-offs, op de laatste speeldag nog moet proberen om een dramatisch slecht vitesse achter je te houden op plek 13 (!), dan is er iets flink mis gegaan in de slotfase van dit seizoen. We verloren twee keer van de arneppers, we grossierden in gelijkspelletjes en de ploeg wist slechts zelden het publiek te vermaken met leuk voetbal. Dan doe je het gewoon niet goed, klaar. Begrijpelijk dat Wilco dat nog een beetje probeert op te poetsen in zijn YouTube-videos, maar de realiteit is dat deze ploeg er zeker in de afgelopen twee maanden gewoon met de pet naar heeft gegooid. Voorin is het al drie seizoenen een compleet drama en tactisch gezien komen we doorgaans niet verder dan passjes in de breedte en achteruit als we zelf het spel moeten maken. We kunnen niet wachten totdat deze jaargang voorbij is; die wedstrijd tegen Fortuna (zonder Schöne én Proper) is er slechts nog om je resultaat van afgelopen seizoen te kunnen evenaren. Treurig.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.