Zo zagen wij het: NEC – Ajax

Na het niet erg geslaagde WK, waar ook Jasper waarschijnlijk niet veel aan had kunnen veranderen, konden we vandaag weer lekker naar ons eigen NEC gaan kijken. En meteen ook tegen Ajax. Zo’n wedstrijd tegen de top drie is altijd speciaal: je verliest bijna altijd, maar er is altijd dat sprankje hoop op een gigantisch feest.

Vóór die lange winterstop won NEC gelukkig nog twee potjes, maar dat veranderde niks aan de breed gedragen mening dat NEC te lijden had onder een ernstig gebrek aan stootkracht. Weinig diepgang op de flanken en twee niet al te geweldige spitsen. Daar moest wat aan gedaan worden! Na enig beraad heeft Carlos Aalbers tot nu toe alleen ouwe bekende Anthony Musaba aangetrokken, voor de diepgang. Een andere spits komt er hoogstwaarschijnlijk niet. Het is wellicht voor een club als NEC ook teveel van het goede om drie spitsen met een volwaardig eredivisiesalaris rond te hebben lopen. Bovendien, misschien zit er toch nog wat rek in Dimata en Marques. De laatste is een paar keer best goed ingevallen en Dimata haalde vandaag zeker een voldoende.

Foto: Rob Koppers

Door de slechte vorm van Ajax voor de winterstop, het negatieve sfeertje rond trainer Schreuder en het ontbreken van belangrijke spelers (Berghuis, Bergwijn en Kudus ziek, Blind vertrokken), leek de kans op een stunt wat groter dan normaal. En die stunt kwam er, niet de full monty, maar toch een gelijk spelletje: 1-1.

Speelde NEC een goede wedstrijd en had Ajax duidelijk te lijden onder alle perikelen? Nee en nee. NEC creëerde in de hele wedstrijd eigenlijk maar één echte kans, het doelpunt, en Ajax had er toch wel een stuk of drie, vier, moeten maken. Dat dat niet gebeurde was trouwens mede de verdienste van een NEC’er: Jasper Cillesssen!

Uitslag
Heerlijk zo’n 1-1 tegen Ajax, maar verdiend was het natuurlijk niet. NEC had alle geluk dat het na de eerste helft slechts 0-1 stond. Door een korte goede fase meteen na rust werd de 1-1 afgedwongen, maar verder was het tegenhouden geblazen.

De gelijkmaker wordt gevierd. Foto: Rob Koppers

Publiek
Uitverkocht huis natuurlijk. Doordat NEC er niet echt aan te pas kwam, was er vooral veel ingehouden spanning in het stadion, in het laatste kwartier, toen NEC vastberaden bleef knokken voor het gelijke spel, kwamen de fans los.

Scheidsrechter
Van Boekel liet best veel gaan en verdeelde dat eerlijk over beide partijen. Márquez kon er lekker inkleunen en toch op het einde pas zijn gele kaart pakken.

Tactiek
NEC trad aan zonder verrassingen. Tavsan lijkt zijn basisplaats weer terug te hebben ten koste van Cissoko en Sandler houdt Kramer op de bank. Gelukkig beet NEC in de tweede helft wel van zich af, want in de eerste helft was het veel te lief. Als je een goed resultaat wil halen tegen Ajax dan zul je oorlog moeten maken, ze op de huid zitten, hard de duels in gaan. Dat gebeurde in de eerste helft veel te weinig. NEC wachtte Ajax op, met nauwelijks druk vooruit en kwam zo niet in de duels. Het was wachten op het doelpunt: Klaassen maakte ‘m in de 38e minuut. Meteen na rust had NEC een goede fase waarin het, gedwongen door de achterstand, de schroom eindelijk van zich afgooide. Met de blik naar voren en met veel meer passie werd de aanval gezocht. Vooral Tannane onderscheidde zich. Hij stookte het vuurtje op en legde een vrije trap prachtig achter de verdediging, Dimata schoot raak. Tegen dit Ajax leek wat te halen, maar NEC plooide weer terug en hield vooral tegen. Met veel ‘fighting spirit’, dat moet gezegd, maar de counters werden slordig uitgevoerd en er werden evengoed grote kansen weggegeven. Spannend was het tot de laatste seconde.

Inzet
In de tweede helft werd er gevochten om te overleven en dat was hartverwarmend. Tannane ging voorop in de strijd, hij had de goede agressie vandaag, Márquez verdedigde op het randje, El Karouani herstelde zich in de tweede helft meer dan prima van een zwakke eerste en stond op het eind stijf van de kramp. Maar eigenlijk deed iedereen zijn stinkende best.

Hoogtepunten
-Dimata! Sommige van zijn loopacties blijven onnavolgbaar vreemd, hij wint nooit een kopduel, maarrrr, hij kan misschien toch meer dan we dachten. Hield een paar keer goed de bal vast, had een paar aardige rushes en scoorde. Stijgende lijn?
-Tannane!
-Vechtlust!

Dieptepunten
-De suffe eerste helft.
-De lange rijen voor de plee. Wanneer komt dat nieuwe stadion er eens?

Conclusie
Een mooi resultaat, een bonuspunt. Goed om het lange tweede deel van de competitie zo te beginnen. Dit team herbergt veel wilskracht en een paar hele goede spelers (we noemen op de valreep toch ook Sandler nog even), maar of we met het aantrekken van Musaba het gebrek aan stootkracht hebben opgelost? De volgende pot tegen Vitesse zal het ook weer heel erg op vechtlust aankomen, en dat zit wel goed. Omdat wij daarnaast de betere voetballers hebben gaan we dus winnen.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.