Zo zagen wij het: Feyenoord – NEC

Na een lekkere thuisoverwinning tegen FC Emmen moest NEC vanavond al weer aan de bak in Rotterdam tegen Feyenoord. Ondanks de doordeweekse dag en het late tijdstip zat het uitvak toch weer lekker vol. Helemaal fantastisch natuurlijk. De meereizende fans hoopten uiteraard op een stuntje, zeker gezien het gegeven dat Feyenoord nog een zware wedstrijd tegen Ajax in de benen had. El Karouani keerde terug van een schorsing en daardoor werd Verdonk terugverwezen naar de bank. Verder was het het bekende recept bij NEC. Konden we het goede gevoel van de afgelopen weken doortrekken tegen de lijstaanvoerder? Nou, helaas niet dus.

Tactiek

NEC trad ambitieus aan in een 4-3-3 formatie, met wederom Cissoko en Tavsan op de flanken en Duelund op de plek van Tannane. Je vraagt je af of Meijer wellicht niet wat defensiever had moeten starten, maar dit is de speelstijl die de coach predikt en dus is het wel consistent. Helaas keek NEC dan ook al vroeg tegen een achterstand aan. Qua veldspel deed NEC in de eerste helft nog best leuk mee, maar het leidde niet tot grote kansen. Door een dwaze VAR-beslissing (niks nieuws onder de zon) eindigden we de eerste helft met tien man en was de wedstrijd eigenlijk wel gespeeld. Een tegenvallende Cissoko werd in de rust gewisseld voor Kramer om de defensie te stutten. En dat lukte aardig.

 

Arbitrage

Niet dat we nou zo van het complotdenken zijn, maar er zijn toch echt van die dagen dat je toch moet concluderen dat de VAR er is om de grote clubs een handje te helpen. Eerst was er nog de doldwaze situatie dat de scheids naar de kant werd geroepen voor een ongelukkig aangeschoten handsbal op Duelund ruim een minuut nadat de wedstrijd alweer hervat was. Niemand in het stadion die begreep wat er nou allemaal aan de hand was. Dat heeft niks meer met voetbal te maken. Het is surveillance-gedrag van een verveelde nachtwaker die een krolse kat op zijn monitor aanziet voor een ontsnapte tijger. Vervolgens wordt totaal onnodig een gele kaart voor Marquez bij een al gegeven penalty omgezet in rood. Wat een farce, eerlijk waar. De speler was niet eens helemaal doorgebroken, want Van Rooij liep er nog naast. Feyenoord moest blijkbaar even een makkelijke avond krijgen na de Klassieker volgens de KNVB, zoveel was wel weer duidelijk. Schandalig. De wedstrijd werd gewoon totaal onnodig kapot gemaakt.

 

Uitslag

Tja, wat verwacht je anders, beste KNVB-kneuzen. Feyenoord hoefde verder niet meer en NEC kon niet meer. Dus eindigde dit duel na een bij vlagen aardige eerste helft in een saaie 2-0. Elke angel die NEC eventueel nog kon ontplooien was er door de arbitrage professioneel uit getrokken.

 

Publiek

In de Kuip, wat volgens de overlevering toch gevuld is met een fanatiek thuispubliek, hoorde je vooral onze fans. Helemaal top.

 

Hoogtepunten

NEC liet in de eerste helft bij vlagen best leuk voetbal zien. Proper ontwikkelt zich goed op het middenveld. En Dimata ontpopt zich als een sterk aanspeelpunt voorin. Na onze harde kritiek voor het WK is dat toch een prettige constatering. Wij erkennen graag ons ongelijk in dezes. Ook Cillessen had een paar aardige reddingen.

 

Dieptepunten

De eerste tegengoal viel veel te vroeg en te makkelijk. El Karouani liet zich kinderlijk eenvoudig in de luren leggen, Cillessen stapte vervolgens te snel uit en Schöne liet de doelpuntenmaker veel te simpel uit zijn rug weglopen. Het grootste dieptepunt was echter weer eens de VAR. Na vergeefs geprobeerd te hebben om Duelund een kaart aan te naaien, vond de VAR het nodig om de scheids op het matje te roepen om een reeds gegeven gele kaart totaal onnodig en geheel niet in de geest van de wedstrijd om te laten zetten in rood. Dit is geen voetbal meer, dit is gezeik in de marge van een videoscheidsrechter met grootheidswaanzin. Kansloos. Je mag toch hopen dat de rode kaart van Marquez gewoon geseponeerd wordt.

 

Inzet

Die was zoals gebruikelijk wel okee, al leken vooral Cissoko en Van Rooij nogal overmatig onder de indruk van de Kuip. Vooral Cissoko viel na een aardig begin ver terug en zijn balverlies lag ook aan de basis van de actie waaruit de penalty voortkwam.

 

Conclusie

Ook al hopen we altijd op een stuntje, op voorhand calculeer je uiteraard een verlies in op bezoek bij Feyenoord. Alleen is het dan weer jammer en totaal overtrokken dat de VAR zich zo met het wedstrijdverloop moet bemoeien en een zeer pietluttige rode kaart moet uitdelen. Daarna was alle schwung wel uit de wedstrijd verdwenen. Feyenoord had er geen zin meer in en spaarde zich voor de duels tegen Twente en PSV, terwijl NEC de schade beperkt probeerde te houden met defensieve wissels. Dit is precies wat je als arbitrage dus niet moet doen en waar geen enkele toeschouwer interesse in heeft: een wedstrijd helemaal kapot beslissen. Onnodig, onzinnig en kansloos. Maar goed, dat zijn we inmiddels wel gewend van het Nederlandse scheidsrechterskorps. Weten we alvast wat we kunnen verwachten in het bekerduel over een paar weken. Heel vermoeiend. Maar goed, zaterdag wacht Sparta al weer. Het is te hopen dat de rode kaart voor Marquez gewoon geseponeerd wordt, maar de KNVB kennende zal dat wel weer niet. Een mooie kans dus voor Sandler om te laten zien wat hij op de rechterflank in de defensie kan uitrichten. Volgens orakel Danny Hoekman zou Marquez de Amsterdammer immers belemmeren in zijn ware klasse, door gedwongen op links te moeten spelen. Nou, we zullen het zien zaterdag. Een leuk resultaat tegen Sparta is toch wel noodzakelijk als NEC nog serieus uitzicht wil houden op een Europese play-off plek. Al is dat realistisch gezien dit seizoen al aardig uit zicht.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.