Zo zagen wij het: NEC – FC Emmen

Zonder Tannane en El Karouani trad NEC vanavond aan in de eigen Goffert tegen FC Emmen. De Drenten staan in de degradatiezone, dus dan hoop je toch dat we daar niet al te veel moeite mee zouden moeten hebben. Zelfs zonder sterkhouder Tannane, die vanavond werd vervangen door Duelund. De gehuurde Deen komt er dit seizoen nauwelijks aan te pas en wil dan ook graag weg. Een uitgelezen mogelijkheid voor hem dus om zich vanavond in de kijker te spelen. Mattsson was ook afwezig om onduidelijke redenen, waardoor Cissoko op de linkervleugel startte. Bij Emmen loopt uiteraard ex-NEC’er Ole Romeny rond, dus die was er ongetwijfeld op gebrand om zich te laten zien in een vertrouwde omgeving. Saillant detail: Marcel Boekhoorn, de suikeroom van NEC, had vanavond zijn skybox even verlaten en stond een tijdje gezellig tussen de mannen van Vak 080, alvorens in conclaaf te gaan met de nieuwe directeur Topvoetbal bij de KNVB Nigel de Jong op de hoofdtribune. En vanaf daar zagen ze een leuk duel met eindelijk weer eens een Nijmeegse zege in de Goffert.

Dimata en Cissoko waren op dreef vandaag. Foto: Rob Koppers

Scheids

Van der Eijk zou vanavond het duel fluiten. Maar op het laatste moment werd hij wegens ziekte vervangen door Kooij. Kooij heeft bepaald geen beste reputatie, maar vanavond deed hij het niet onaardig.

 

Tactiek

Zonder Tannane verliest NEC uiteraard een flink brok creativiteit. Het was dus afwachten of en, zo ja, welke spelers er zouden opstaan om dat gat te vullen. NEC begon voortvarend en was al snel de bovenliggende partij. Tavsan was actief op de linkerflank en Dimata was zeer aanwezig. Wat heet: met een penalty en een prima loopactie voor de 2-0 liet hij zich nadrukkelijk zien in het eerste bedrijf. Helaas ging NEC na de eerste goal toch weer helemaal achterover hangen, wat totaal onnodig leek. Tuurlijk, met Cissoko heb je een snelle jongen op de vleugel, maar dat is tegen (met alle respect) een ploeg als Emmen toch helemaal niet nodig. Emmen kwam dan ook kort voor rust terug in de wedstrijd via Zivkovic. Meijer zal in de rust flink gefoeterd hebben, want NEC kwam gelukkig een stuk feller uit de kleedkamer en zette de tweede helft helemaal naar Nijmeegse hand.

Een overtreding op Cissoko leidde de 1-0 in door een pingel van Dimata. Foto: Rob Koppers

Uitslag

3-1 is een goed resultaat en op basis van de tweede helft had dat makkelijk nog meer kunnen zijn. Emmen was in de tweede helft helemaal nergens meer en NEC speelde bij vlagen heerlijk voetbal.

 

Publiek

De sfeer zat er zoals gebruikelijk weer lekker in en Boekhoorn werd een paar keer hartstochtelijk toegezongen in Vak 080. Zo vaak valt er geen overwinning te vieren in de Goffert en dus ging het goed los bij de Nijmeegse aanhang. Een heerlijk feestje.

Boekhoorn gespot in Vak 080. Foto: Rob Koppers

 

Hoogtepunten

Dimata scoorde twee keer, wat hoopt geeft op betere tijden. De huurling van Espanyol was ronduit dramatisch tot aan het WK, maar lijkt in januari eindelijk zijn draai te vinden. Ook Tavsan speelde vanavond top, met twee fraaie assists op zijn naam. Cissoko liet zich ook positief zien. Hij versierde de pingel voor de 1-0 en scoorde zelf de 3-1. En Bart van Rooij onderscheidde zich achterin met zijn enorme drive en werklust. Ookl Cillessen hield NEC in een lastige fase in de eerste helft ene paar keer goed op de been. Centraal heersten Sandler en Marquez wederom soeverein. Eigenlijk was het hele team, zeker in de tweede helft, gewoon prima aan het draaien. De wisselwerking met het publiek was ook top.

 

Dieptepunten

Na de 1-0 liet NEC zich volkomen onnodig ver terugzakken. Na de 2-0 had je de wedstrijd gewoon professioneel moeten uitspelen, maar door angstig achterover te hangen lieten we Emmen voor rust toch nog terug in de wedstrijd komen. Gelukkig maakte de tweede helft dit alles meer dan goed. Helaas werd er nog maar één keer gescoord in het tweede bedrijf, wat zeker meer (NEC-)goals verdiend had.

 

Inzet

Na de voorsprong reageerde NEC helaas erg angstig en klapte de boel bijna in elkaar. Of het een donderspeech was in de rust of niet weten we uiteraard niet, maar in de tweede helft klapte NEC er vol bovenop en was het een zeer eenzijdig duel.

NEC viert feest na een fijne thuisopverwinning. Foto: Rob Koppers

 

Conclusie

Thuisoverwinningen zijn helaas schaars. Als zo’n overwinning dan komt dan moet je dat dus vieren. En dat gebeurde dan ook. De sfeer was top en de tweede helft van deze wedstrijd was er een om van te smullen. Het enige dat je NEC in die fase kan verwijten is dat we niet nog een of twee keer de trekker weten over te halen. Hopelijk kunnen we dit goede gevoel meenemen naar de misweekse wedstrijd (woensdag) tegen Feyenoord. Een speler die vandaag helaas niet echt zijn stempel kon drukken was Duelund, die ondanks veel inzet toch een beetje in de periferie opereerde. Na de wedstrijd deed het gerucht de ronde dat de Deen per direct terugkeert naar Denemarken voor een nieuwe leenbeurt. Als dat inderdaad klopt dan wensen we Mikkel uiteraard veel sterkte in dit nieuwe avontuur en bedankt voor je inzet en werk over de afgelopen twee seizoenen! Het wordt afwachten of Aalbers nog een nieuwe kracht terughaalt voor Duelund. Maar eerst willen we graag nog een verlenging zien voor onze twee backs, die het momenteel allebei fantastisch doen, en uiteraard Marquez. Als dat rond komt en met de verlengingen van Proper en Schöne inmiddels al bevestigd, dan zijn wij alvast zeer tevreden. Wat in elk geval als een paal boven water staat is dat de sfeer in de spelersgroep prima is, iets dat volledig op het conto van Meijer komt. Rogier doet het gewoon meer dan prima en heeft een hecht collectief weten te smeden in Nijmegen. Hopelijk kan dat in de tweede seizoenshelft nog tot leuke dingen leiden.

Meijer heeft de afgelopen jaren redelijk wat kritiek te verduren gehad op zijn tactische keuzes en wisselbeleid. Maar het kan niet ontkend worden dat hij een meester is in het creëren van teamgeest en de spelers werken zich wekelijks een slag in de rondte voor elkaar. En dus is deze overwinning ook flink op zijn conto te schrijven. Ga zo door, Rogier! Foto: Rob Koppers

 

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.