Zo zagen wij het: Ajax – NEC

Met twee fijne overwinningen op zak reisden we deze middag naar Amsterdam. Daar wachtte het treffen met Ajax, een wedstrijd waar NEC doorgaans weinig in de melk te brokkelen heeft. Vorig seizoen gingen we er in de openingswedstrijd van het seizoen nog kansloos met 5-0 vanaf. Daarentegen hielden we de Amsterdammers dit seizoen in de Goffert nog op 1-1 en zit onze ploeg in een redelijke flow. Het zou dus leuk zijn om een keertje te stunten in de Arena. Zeker in een week waarin we leerden dat NEC en Rogier Meijer van plan zijn langer met elkaar door te gaan.

Het uitvak was er klaar voor.

Tactiek

NEC trad in dezelfde 4-3-3 formatie aan als vorige week, dus met Sandler (die geschorst was, toen weer niet, toen eventueel toch weer wel maar uiteindelijk toch weer niet) achterin en met Mattsson en Tavsan op de flanken. Mattsson was in de eerste helft weer lange tijd bedroevend, met een paar keer zeer gevaarlijk balverlies. Tavsan daarentegen oogde dreigend en was vaak aanspeelbaar. Ajax startte stormachtig en het was meer geluk dan wijsheid dat NEc de openingsfase overleefde. Daarna kwamen we iets beter in de wedstrijd en kregen we zelfs een tweetal kansjes. Schöne kreeg de bal ongelukkig op zijn enkel en moest na de rust in de kleedkamer achterblijven. Baldursson was de vervanger van de Deen.

Die rust werd overigens wel met 0-0 gehaald. Helaas bleek het uitstel van executie, want enkele minuten na de hervatting scoorde Kudus de 1-0 na slecht verdedigend werk van Bart van Rooij. Wekelijks een basisplek bij gebrek aan beter in ons elftal, maar ondertussen wel van mening dat hij is uitgeleerd bij NEC blijkbaar. Nou ja, als hij liever de bank warmhoudt bij Twente dan is dat uiteraard zijn goed recht. Meijer wachtte zeer lang met zijn slotoffensief, maar bracht met een kleine 6 minuten resterend Cissoko en Musaba in het veld voor Tavsan en El Karouani. En Ajax werd in de slotfase zowaar flink achteruit gedrukt.

 

Uitslag

Het mocht echter niet baten. Het bleef bij 1-0. Uiteraard geen dramatisch resultaat in de Arena, maar je hebt er verder heel weinig aan. Als je ziet hoe ver we Ajax in de slotfase nog onder druk konden zetten, dan vraag je je toch af of dat niet wat eerder gekund had. Maar ja, als je het eerder doet en je loopt tegen de 2-0 op dan heeft het ook weinig zin.

Zonde!

 

Scheids

Kamphuis was nadrukkelijk coulanter voor Ajax dan voor NEC, maar goed, dat zijn we ondertussen wel gewend van Nederlandse scheidsrechters. Van Rooij en Baldursson zagen geel, evenals Kudus bij Ajax. Tannane pakte op het eind ook nog een onnodige gele kaart.

 

Publiek

Het zat week lekker vol in het uitvak. Bij Ajax stond een mega-irritante dwaas met een megafoon. Wat een takke-apparaat, niet te filmen zo vervelend. Laten we hopen dat ze in Vak080 niet te veel afkijken van de Amsterdammers, want dat gejank hoeven we niet in de Goffert.

 

Hoogtepunten

In de slotfase van het duel was NEC zowaar even de bovenliggende ploeg, wat toch een opsteker is voor het restant van de competitie. Helaas koop je er weinig voor. Proper speelde wederom een prima wedstrijd en Cillessen zat er ook weer een paar keer goed bij.

Zicht vanuit het uitvak vandaag.

 

Dieptepunten

Mattsson was een drama. Hij had zich kunnen revancheren door de ene kans die hij kreeg te verzilveren, maar hij vergat de bal aan te nemen. Ondertussen had hij meermaals zeer gevaarlijk balverlies.

 

Inzet

NEC speelde erg voorzichtig en had wellicht iets te veel respect voor de tegenstander. In de tweede helft konden we zien dat er met een beetje meer lef wellicht toch wat meer in gezeten had vandaag. Tja, het blijft koffiedik kijken.

 

Conclusie

Een vervelende wedstrijd. Niet leuk om te kijken, een standaard twaalfde man aan Ajax-zijde in de scheids, en een nogal suffe treffer. Je blijft zitten met het gevoel dat er vandaag toch minimaal een puntje te pakken was. Wat we wel kunnen zeggen is dat Ajax in de eerste helft ons bij vlagen redelijk zoek speelde, maar dat we in de tweede helft gewoon aardig meevoetbalden. Deze ploeg is verder dan de ploeg van vorig seizoen. We maken progressie onder Meijer en het zal dus interessant zijn om te zien waar Meijer ons in de komende jaargang(en) heen kan leiden. Het is momenteel vasak nog te behoudend en angstig. Maar dat ligt deels ook aan  gebrek aan stootkracht in de voorhoede. Als daar deze zomer door Carlos eindelijk iets aan gedaan wordt, dan is een langduriger verblijf in de middenmoot zeker geen dagdroom.

 

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.