De week van…. volle uitvakken

Met verbazing keek ik gisteren rond in het uitvak. Bijna 1000 man naar Amsterdam om een traditionele nederlaag op te halen. Indrukwekkend. Niet alleen een grote groep jonge supporters weet mede dankzij Legio, NF, Vak 080 etc de weg naar de uitvakken te vinden, ook gezinnen met kinderen gaan steeds vaker mee. Er is namelijk weinig geouwehoer en veel sfeer. Ook zelf geniet ik steeds meer van de uitwedstrijden. Gezellig een drankje doen in de bus, muziekje erbij, geen stress, lekker potje voetbal kijken en dan weer een gezellige terugreis.

Het klinkt misschien gek, maar de uitwedstrijd die mij misschien wel het meest gestolen kan worden is de derby. Een drankje is er niet bij, er is meer blauw te zien dan clubkleuren en opeens komen er allerlei regels, dwangmiddelen, agressie, stress en absurde rijroutes voorbij. De krant fokt de boel lekker op, maar samen met de politiek leggen ze er wel een vergrootglas op. En als het uit de hand loopt dan zijn ze er als de kippen bij om er schande van te spreken. Natuurlijk heeft een derby ook wel iets speciaals hoor en een overwinning voelt extra lekker, maar als ik moet kiezen, dan ga ik toch liever zonder veel gedoe naar Alkmaar, Heerenveen of Sittard.

De laatste derby maakten de vaste bussen een statement. De daders zijn gestraft en hebben een gevangenisstraf en/of taakstraf inclusief een meerjarig stadionverbod. De supporters die er niks mee te maken hadden zijn ook al gestraft met het verbod van vorig seizoen en dit jaar zouden er slechts 400 supporters mee mogen, terwijl er gemiddeld veel meer supporters mee gaan. Burgermeester Marcouch is kennelijk van mening dat supporters die niks misdaan hebben gestraft moeten worden voor de strafbare feiten van anderen. En op de één of andere manier denkt hij dat je blijkbaar steeds een stapje moet maken om je besluit te kunnen verantwoorden.  Want puur kijkend naar de veiligheid maakt 400 man in plaats van 800 niet veel uit.

In Nijmegen hebben ze anders besloten en mogen ze gewoon met een vol uitvak komen. Hoewel ik liever niks geel zwarts in de Goffert zie, vind ik het wel een prima besluit. Ze zetten hiermee de laffe Marcouch in z’n hemd met z’n maatregel die vooral voor zichzelf bedoeld is om er maar een beetje goed mee weg te komen in de publieke opinie.

Best jammer is het om te zien dat NEC supporters het besluit afkraken op de sociale media. Wij mochten maar met een half uitvak, dus zij ook is dan de tendens. Dus in Nijmegen moeten ze net zo’n kromme maatregel nemen? In Nijmegen moeten ze dus zeggen: Marcouch, jouw voorstel was prima, dat moeten we in Nijmegen ook doen? Nee natuurlijk niet! Met dit besluit laten ze de driehoek in daar weten dat hun besluit de verkeerde was en dat het vak gewoon vol kan. Laten we hopen dat er deze keer in Nijmegen niks vervelends gebeurd, want dan kan Marcouch eigenlijk niks anders doen dan ook ons weer met een vol uitvak toelaten. Voor de duidelijkheid, ik pleit hier niet voor meer supporters van hun in Nijmegen, maar als we als supporters nutteloze collectieve straffen normaal gaan vinden, dan zijn we de weg een beetje kwijt geraakt.

Er zijn zelfs supporters die zeggen dat ze in Nijmegen daarmee het statement van de NEC supporters geweld aan doen. Het tegendeel is waar. In plaats van mee te gaan met de trieste collectieve maatregel van Marcouch zeggen ze eigenlijk net als de NEC supporters dat een vol uitvak tijdens de derby moet kunnen en dat halve uitvakken onwenselijk zijn. De daders zijn immers gestraft en daarvan hoeven andere supporters niet de dupe te zijn. Dat daarmee dit seizoen de supporters van NEC niet zijn gegaan en zij hier met een vol uitvak zitten voelt misschien niet fijn en eerlijk, maar als we samen normalisatie willen, als we collectieve straffen belachelijk vinden en als we vinden dat de derby met uitsupporters moet, omdat dat belangrijk is voor een derbysfeer, dan moet je niet nu opeens een niet uit te leggen actie willen kopiëren.

En met een beetje geluk zien we nu een vol uitvak jammeren na de nederlaag en met nog meer geluk zien ze die nederlaag in hun laatste derby, omdat ze volgend jaar geen licentie meer krijgen. Zijn we helemaal van het gedoe af.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.