Zo zagen wij het: NEC – FC Volendam

Een zeer welkome en afgetekende overwinning op Excelsior vorig weekend kan niet verbloemen dat NEC voorin nog altijd zeer veel moeite heeft met het afronden van kansen. Vanavond mochten we het opnieuw proberen in eigen huis tegen FC Volendam. De palingboeren doen het de laatste weken prima, waarbij Ajax en AZ op een gelijkspel gehouden werden en afgelopen weekend vitesse nog met 2-0 terug naar arnep gestuurd werd. Alleen Twente bleek een maatje te groot. Zeker dus geen tegenstander om lichtzinnig over te denken. En dat bleek in de openingsfase ook wel, waar Volendam binnen een miuut al aan de leiding had kunnen gaan nadat hun spits slim uit de rug van onze defensie was ontsnapt. Het was dus zaak voor onze ploeg om geconcentreerd te blijven. Met Tannane terug in het veld en Tavsan en Mattsson op de vleugels hadden we vanavond weer veel voetballend vermogen maar weinig diepgang. Het was dus afwachten wat we voorgeschoteld zouden gaan krijgen: een stroperige 0-0 waarbij alles potdicht zat, of een doelpuntrijke flipperkast. Een van de toeschouwers die dit vanavond van de tribunes ging waarnemen was trouwens ex-NEC’er Antti Sumiala, die weer eens kwam buurten in de Goffert. Altijd leuk!

De sfeer zat er weer goed in. Foto: Rob Koppers

Tactiek

Meijer houdt vast aan de 4-3-3 huisstijl, al vraag je je de afgelopen maanden toch af of dat wel de beste optie is met dit materiaal. Mattsson is geen vleugelspeler en Tavsan loopt al weken vooral tegen zichzelf te voetballen. Volendam stonden wel met 5 man achterop en hielden de boel aardig dicht. De Volendammer begonnen ook erg sterk en hadden na een kwartier al met 0-2 voor kunnen staan. NEC zette daar pas na een half uur voetbal iets tegenover, maar toen begon de wedstrijd ook wel echt te kantelen. Een scrimmage voor het Volendam-doel had zeker de 1-0 verdiend, maar Mattsson, Dimata en Proper kregen hem er allemaal niet in. In de tweede helft draaide NEC de duimschroeven echt zwaar aan. Na een klein uur brak Marquez de ban. Nadat hij vorige week nog een niet te missen kopkans naast nekte, daar was hij ditmaal van dichtbij wel trefzeker. Het was het begin van een fantastische fase van NEC, dat bij vlagen oogstrelend voetbal op de mat legde. Volendam moest komen en daardoor kwamen er ruimtes, waar vooral Proper een lesje hogeschoolvoetbal gaf. Onze eigen Xavi, wat heeft deze jongen een talent en een balbehandeling! Ongekend, die gaat echt een grote toekomst tegemoet. Jammer alleen dat hij niet kan afmaken oop goal en dat hij bij tijd en wijle toch een onnodige en gevaarlijke fout maakt.

Ook Schöne kan zijn ogen nauwelijks geloven; wat is Proper goed! Foto: Rob Koppers

 

Uitslag

Net als tegen Excelsior werd het weer 3-0. De tweede kwam al vallend van de voet van Dimata, die een schitterende steekpass van Tannane als een echte spits afrondde. Vlak voor het einde pakte invaller Marques ook weer zijn doelpunt mee. En dit keer was het echt een hele fraaie die hij volledig zelf creëerde. Een typische spitsengoal en een hele fijne opsteker voor de kleine Portugees.

Marques pakte weer een doelpunt mee als invaller, en deze keer was het een fraaie. Foto: Rob Koppers

 

Scheids

Van der Eijk en de VAR zagen in twee potentiële penalty-momenten geen reden om de bal op de stip te leggen, waarbij de eerste – een hoog been richting of tegen het hoofd van Tannane – toch op zijn minst discutabel was. Volendam had op een gegeven moment handen en voeten nodig en incasseerde meerdere gele kaarten.

 

Publiek

Met Antti op de tribune zat de sfeer er goed in. Zeker in de tweede helft sprong de vonk van het veld over op de tribunes en ging het helemaal los.

Een ex-NEC’er met (ex-)DTH’ers. Sumiala blijft kvlt.

 

Hoogtepunten

Een prima overwinning en vooral in de tweede helft bij tijden fantastisch voetbal, daar kom je voor naar het stadion! Deze ploeg heeft echt enorm veel voetballende kwaliteiten. Marquez was achterin een beest en scoorde ook de zeer belangrijke openingstreffer. Laten we hopen dat er snel duidelijkheid komt over zijn contractsituatie, want deze man is een absolute topper voor onze club. Proper wordt met de week beter en liet soms dingen zien waar je echt even met je ogen van staat te knipperen, zo fraai. Wat is deze jongen onwijs goed. Schöne had een passnauwkeurigheid van boven de 90% (!) en maakte weer de 90 minuten vol alsof het niks is. Cillessen kreeg weinig te doen, maar de keren dat hij moest optreden liet hij zien waarom hij de beste keeper van Nederland is.

Marquez bekroont een prima optreden met een belangrijke goal. Foto: Rob Koppers.

 

Dieptepunten

De grote dissonant was helaas Tavsan. De rechterspits loopt de laatste maanden duidelijk met zijn ziel onder de arm en dat werd vanavond eens te meer duidelijk. Hij was de meest dreigende speler aan NEC-kant, maar werkelijk niks lukte voor hem. Hoe harder hij het probeerde, hoe kolderieker het oogde. Uiteindelijk verloste Meijer hem uit zijn lijden met een wissel voor Musaba. De manier waarop Tavsan naar de kant sjokte en op de reservebank neerplofte sprak boekdelen. Dit is een speler zonder zelfvertrouwen, die zwaar met zichzelf in de knoop zit. We hebben de afgelopen maanden meermaals om zijn gedrag gefoeterd, want het oogt vaak zo flegmatiek en ongeïnteresseerd. Maar als je hem vanavond zag dan past slechts medelijden. Hij wil duidelijk heel graag en het zit hem zichtbaar hoog dat hij geen stempel op duels weet te drukken. Het is te hopen dat hij snel een keertje scoort, want die last zal alleen maar zwaarder worden. Al zal dat volgende week tegen Ajax niet makkelijk worden. Een ander dieptepunt is de manier waarop we aan de wedstrijd begonnen, zo slap. Het had na 15 minuten een heel andere wedstrijd kunnen zijn. En na de 2-0 begon onze ploeg totaal onnodig wat gallery-play-arrogantie te vertonen, waardoor Volendam zowaar nog bijne terug in de wedstrijd kwam.

Een hele belangrijke sliding van Bart van Rooij voorkwam een zeer vroege treffer voor FC Volendam. Foto: Rob Koppers

 

Inzet

De openingsfase was zeer matig. NEC probeerde het lange tijd wel en creëerde opok kansen, maar voorin ontbrak het in de eerste helft weer aan stootkracht. De openingsgoal van Marquez brak de ban en daarna konden we zien hoe goed onze ploeg kan zijn.

Tannane speelde vandaag niet al te groots, maar gaf wel alweer zijn achtste assist van het seizoen voor de goal van Dimata. Foto: Rob Koppers

 

Conclusie

Een hele fijne avond en wederom drie zeer belangrijke punten. Van de 12 punten waar vooraf op gehoopt was in de afgelopen vier duels, pakten we er slechts 7. Maar gelukkig wel in een stijgende lijn (verlies tegen Go Ahead, gelijk tegen Cambuur en vervolgens twee keer winst). Dat geeft de burger moed. Bovendien wippen we over Heerenveen heen op de ranglijst het linkerrijtje in, waar RKC op plek 8 nu vol in het vizier is. Wie had dat een paar weken geleden kunnen denken? Volgende week wacht Ajax uit, dus daar valt weinig te halen. Maar het zou toch een keer leuk zijn om te stunten tegen een topploeg, dus waarom niet de komende wedstrijd? Het optreden van vanavond smaakt in elk geval naar meer.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.