De week van … Meijer out??

Na de dramatisch verlopen derby is het chagrijn bij veel supporters nog steeds voelbaar. Hoe hebben we het in godsnaam voor elkaar gekregen om van dit Vitesse te verliezen? Het heeft al geen wereldelftal en daarvan was de helft nog geblesseerd ook.

Maar Vitesse had een plan en voerde dat gedreven en gedisciplineerd uit. NEC zal ook wel een plan hebben gehad maar dat strandde op het taaie verzet van de tegenstander. Waar hebben we dat eerder gezien?

Nou, in de jaren voor de degradaties waren we zelf kwalitatief (veel) minder dan Vitesse, maar wonnen we thuis een hele rits wedstrijden. Cliché, cliché, een derby wordt niet beslist op kwaliteit maar op mentaliteit. Het is ook heerlijk om in de derby de underdog te zijn, het vermindert de druk en je kunt je lekker vastbijten in de wedstrijd . Het enige wat je in eerste instantie hoeft te doen is erop kletsen, tegenhouden en de betere tegenstander langzaam de moed in de schoenen doen zakken. En dan toeslaan. We hebben het zelf zo vaak in ons voordeel zien gebeuren.

Dat is dus allemaal niks nieuws en daar moet je als technische staf en spelersgroep iets op bedenken. Zodat de wedstrijd volgens jouw plan verloopt. Maar de wedstrijd verliep grotendeels volgens het Vitesse-plan. In de tweede helft had Vitesse zich zo goed ingesteld op onze trage en zwakke opbouw, dat we langzaam maar zeker ten onder gingen.

Foto: Rob Koppers

En, tja, dan richt de blik zich op trainer Meijer. Want waar bleef ons antwoord? We deden 90 minuten hetzelfde en verloren. Ik ga hier nu niet interessant doen over verkeerde wissels en tactische omzettingen die ons wèl de overwinning hadden gebracht. Daarvoor heb ik er te weinig verstand van en schiet ook de informatie over de gesteldheid van de spelers tekort. Maar het is aan Meijer om dat antwoord wel te hebben. Het is moeilijk te zeggen wat Meijer nou precies toevoegt aan dit team? Wat is de Meijer-factor? Ik baal ervan deze vragen te moeten stellen want Meijer is in veel opzichten een goede kerel voor de club. Beschaafd, nuchter, bevlogen, loyaal. Eigenlijk wil ik ‘m helemaal niet kwijt.

Een deel van de supporters weet al een tijdje zeker dat Meijer weg moet. Ik breng daar dan tegen in dat hij óók dit seizoen een lastige situatie op z’n bordje heeft gekregen: veel nieuwe spelers en belangrijke basisspelers zijn niet fit of presteren niet naar verwachting. Neem alleen het geval Sandler. Die is zo belangrijk voor het spel, dat je vóór de 70e minuut de wedstrijd eigenlijk al beslist moet hebben.

Maar de kritiek op Meijer is ook begrijpelijk hoor. Ook ik stel mij de vraag of er nou niet meer te halen moet zijn uit de spelers die hij nu, maar ook de afgelopen seizoenen, tot zijn beschikking heeft gehad?De intenties om aanvallender te spelen, hoger druk te zetten, enzo, komen er maar niet uit. Hooguit zien we af en toe een glimp. De spelers lijken het fysiek niet te kunnen, of, andere insteek, niet te kunnen opbrengen, om een wedstrijd lang de druk erop te houden. Dit zijn bij uitstek dingen die trainbaar zijn.

Mits de resultaten niet helemaal instorten, denk ik wel dat Meijer nog even door moet. Met Tavsan er weer bij, de twee Japanners die er steeds beter in komen, een fittere Sandler en Dost, Olden Larsen niet te vergeten, dan moet er toch wat mogelijk zijn en Meijer moet dat eruit gaan halen.

Dat er supporters ontevreden zijn over Meijer is volkomen te begrijpen. Het vermoeden van onderpresteren speelt immers al langer dan alleen dit seizoen. En als er dan een keer ‘Meijer rot op’ wordt geroepen of een paar spandoekjes bij het stadion worden opgehangen, dan maakt toch niemand zich daar druk om? Of toch wel? Nou, zeker wel. Onze eens zo nuchtere en stabiele directeur maakte zich er, in ieder geval volgens De Gelderlander, behoorlijk druk over. Nou gingen die spandoeken wel alle perken te buiten. ’Meijer pak je spullen’ stond erop. Schande! De ‘jonge jongetjes’ en ‘belhameltjes’ staan op camera en kunnen gepaste maatregelen tegemoet zien! Kijk dat is nou daadkracht.

Jeroentje Bijma is net van de schrik bekomen en nou dit weer. Hou toch op. Wilco, laat je een keer lekker masseren, ga uit eten met je vrouw, ontspan een beetje.

En dan staat de wedstrijd tegen sc Heerenveen al weer voor de deur. Gaan we die winnen? Denk het niet hè. Cliché, cliché, een club in nood, vijf nederlagen op rij, wij gaan dat voor ze regelen. Toch een prettige wedstrijd allemaal. Hup NEC!

Wichard

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.