De week van….er is er ééntje jarig en ééntje nog lang niet (wat mij betreft)

Van harte gefeliciteerd allemaal.
Vandaag is NEC, op de kop af, 123 jaar oud geworden!

Op 15 november 1900 richtten drie jongens uit de Nijmeegse benedenstad een voetbalclub op. In die tijd was voetbal uitsluitend een sport voor de elite maar, ondanks dat, waren deze arbeiders jongens in de ban geraakt van deze (nog redelijk) nieuwe sport. Ze voetbalden dag in en dag uit op de Waalkade of de Grote Markt.

Toen der tijd werd de Nijmeegse benedenstad nog bevolkt door arbeiders en kaaisjouwers; de armsten, en het zorgde dan ook voor de nodige opgetrokken wenkbrauwen dat juist deze jongens besloten dat dat het tijd werd voor een eigen voetbalclub. Voetbalclub Eendracht werd opgericht (vanaf 1910 NEC) en de rest is geschiedenis. 

Honderddrieëntwintig…ik schrijf het getal op, ik lees het en probeer te begrijpen hoe lang dit geleden is. Honderddrieëntwintig jaar geleden zag de wereld er nogal anders uit dan nu. Niet dat ik er toen al bij was. Ik plofte pas 75 jaar later op deze aardkloot.

Doordat Guus Lodestijn, Anton Kuijpers en Wouter van Lent op maandag 15 november 1900 besloten om een voetbalclub op te richten zit ik op woensdag 15 november 2023 een stukje te schrijven. Ik vind het een bizarre gedachte. 

Ik ben trots op de ontstaansgeschiedenis van NEC. Het spreekt me aan dat onze club is opgericht door eenvoudige Nijmeegse jongens. Ik identificeer me graag met hard werkende arbeiders. Nijmegen is altijd een stad geweest van harde werkers en de identiteit van onze club sluit hier naadloos bij aan. 

Ben ik dan een arbeider? Nou niet in de zin dat ik met het zweet op de rug in een fabriek dag in en dag uit sta te zwoegen. Maar ik voel me wel een arbeider.

Ik ben trots op Nijmegen. Ben ik dan een Nijmegenaar? Nou niet in de zin dat ik hier geboren ben. Maar ik voel me wel een Nijmegenaar. Het was liefde op het eerste gezicht toen ik hier 22 jaar geleden kwam wonen. 

Onze trainer Rogier Meijer is trots op de Graafschap. Is Rogier dan een echte Doetinchemmer? Nou en of. In een artikel van de Gelderlander steekt Rogier zijn liefde voor de Graafschap niet onder stoelen of banken. Wat mij betreft geen vreemde uitspraak aangezien hij geboren en getogen is in Doetinchem en altijd gevoetbald heeft bij de Graafschap.

We zullen bijna altijd te maken hebben met trainers van buiten Nijmegen. De één zal wat meer binding voelen met Nijmegen dan de ander en dat is prima.

Wat mij steekt is dat Rogier Meijer in zijn liefdesverklaring aan de Graafschap vertelt dat hij het prachtig vindt dat hij thuis op de bank in Doetinchem de supporters van Graafschap een half uur na de wedstrijd nog hoort zingen. Hij heeft het heus ook wel naar zijn zin bij NEC “Alleen moesten er geen wedstrijden zijn”. Hiermee ‘doelt Meijer op de soms negatieve sfeer in Nijmegen’ aldus de Gelderlander. 

Rogier! Wat zeg je nou! De negatieve sfeer die jij benoemt heeft alles te maken met de prestaties op het veld. Daar ben jij verantwoordelijk voor en niet wij, de supporters. En ondanks de matige resultaten en dito spel blijven we massaal gaan naar de Goffert en besteden we ons laatste geld aan uitkaartjes. Je kunt toch niet verwachten dat ik na weer een teleurstellend resultaat een half uur blijf zitten zingen? Ben je besodemieterd. Ik fiets teleurgesteld naar huis. En weet je wat, ik ben het inmiddels ook wel gewend dat ik niet verwend wordt met goed voetbal. Daar heb ik me allang bij neergelegd en toch blijf ik naar de Goffert gaan.

Ik ben positief en juich als er goed gevoetbald en gewonnen wordt. Spelen we slecht voetbal en verliezen we dan nuil ik en roep ik dat het allemaal kut is. Dat is in ieder geval wel duidelijk en eerlijk. Altijd maar blijven lachen en zingen vind ik eerlijk gezegd nogal psychotisch. Prima dat ze dat bij de Graafschap doen maar het past niet bij onze aard.

Rogier, je ligt al niet zo lekker bij een groot deel van het publiek en met deze uitspraken zet je jezelf alleen maar nog meer buitenspel. NEC bestaat vandaag 123 jaar en er zijn in al die tijd ik weet niet hoeveel trainers geweest. NEC gaf jou de kans om voor het eerst hoofdtrainer te worden. En dat was niet eens zo vanzelfsprekend. Je had nul ervaring als hoofdtrainer. Sommige beslissingen die je nam vond ik onbegrijpelijk maar ik heb je wel altijd een hand boven het hoofd gehouden. En waarom? Omdat ik jou een fatsoenlijke man vond.

Maar ik vind je nu helemaal geen fatsoenlijke man meer. Door jouw uitspraken voel ik me als supporter niet gewaardeerd en je uitspraken maken ook duidelijk dat je eigenlijk helemaal geen zin hebt in de wedstrijden. Als je geen zin hebt in de wedstrijden omdat de sfeer negatief is dan kun je beter gaan wat mij betreft. Dan ben je gewoon niet geschikt om hoofdtrainer te zijn. Bij welke club dan ook.

Koop een seizoenskaart voor de Graafschap of ga bij een zangkoor zou ik zeggen.

Oostenrijk

 

 

 

 

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.