Zo zagen wij het: NEC – AZ

Na een uiterst pijnlijke en geflatteerde nederlaag tegen de arneppers moest NEC deze middag thuis aan de bak tegen AZ, dat na het slippertje van Feyenoord gisteravond weer uitzicht heeft op de derde plek. Marquez, Vet en Tavsan waren allemaal ziekjes, evenals Bruijn. Bony is nog altijd niet hersteld van zijn hamstring blessure. En zo wordt de lijst van afwezigen almaar langer. Niet bepaald een goed recept dus voor een resultaat vandaag. Daarentegen stond wel de terugkeer van Schöne na zijn schorsing.

Tactiek: Meijer gaf voorafgaand aan de wedstrijd zelf aan niet te spreken te zijn over het slechte voetbal van de afgelopen weken en zag blijkbaar ook eindelijk in dat je met 5-2-3 nooit aan voetballen toekomt, zo zonder middenveld. Waar je, zeker bij afwezigheid van Marquez, een 5-3-2 zou verwachten, daar besloot Meijer zowaar om weer eens 4-3-3 van stal te halen. Ongetwijfeld ook mede ingegeven door de vele afwezigen en een prima doodeweeks optreden van Duelund in een oefenpot tegen Almere City. De huurling van Dinamo Kiev lijkt eindelijk op de weg terug, met bovendien een fraaie treffer tegen vitesse afgelopen weekend die helaas niet veel zoden aan de dijk zette. Met Schöne terug in de basis naast Barreto had je daarmee toch een leuk voetballend middenveld. Guth nam achterin de honneurs waar voor Marquez. Akman keerde bij afwezigheid van Tavsan weer terug in de basis.

Mevrouw van Benthum steunde Oekraine. Foto: Rob Koppers

Tragiek: Helaas kon het strijdplan van Meijer na een kwartier alweer de prullenbak in. NEC startte nog wel zeer fel en speelde leuk voetbal met drang naar voren. Totaal uit het niks scoorde AZ echter de 0-1 na een overduidelijke handsbal. Nijhuis en de VAR vonden dit echter geen hands, ook al zeggen alle reglementen, onze ogen en de camerabeelden dat het hands was. Kut VAR, wat heeft die rotzooi toch voor nut? Dat was echter niet eens het ergste. Een paar minuten later kwam Duelund namelijk in botsing met een AZ’er en ging naar zijn enkel grijpend naar de grond. De Deen kon na een korte behandeling verder maar zakte even later alsnog naar de grond en bleef huilend liggen. Dat kan natuurlijk maar een ding betekenen en dat is dat zijn slechte enkel, zijn carriere-nemesis, hem weer parten speelt. Duelund moest het duel staken en het is maar afwachten of we hem uberhaupt nog terug zien dit seizoen. Een zeer zware klap voor Duelund persoonlijk, maar ook voor de rest van de ploeg natuurlijk.

Trieste afgang voor Duelund. Foto: Rob Koppers.

Uitslag: Uiteindelijk werd het alsnog een afgetekende 1-3. Niet onverwacht natuurlijk, maar op basis van het vertoonde spelbeeld kreeg NEC te weinig loon naar werken.

Inzet: Die was vandaag echt prima. NEC knokte hard en voetballend zag het er bij vlagen leuk uit. Helaas zat Schöne vandaag totaal niet in de wedstrijd en bleek een 4-mans defensie tegen AZ toch wat te gammel, zeker bij afwezigheid van Marquez.

Publiek: We worden bepaald niet verwend in de Goffert qua uitslagen dit seizoen. Tien schamele puntjes tot dusverre met overwegend slecht voetbal. Vandaag kon onze ploeg echter weinig verwewten worden en dat besefte het NEC publiek ook. Het is te hopen dat Meijer vasthoudt aan deze wat meer positieve en aanvallende opstelling, want dan is er in elk geval nog wat leuks om naar te kijken in de Goffert.

Bart was goed bezig op rechts. Foto: Rob Koppers

Scheids: Nijhuis en zijn VAR companen moeten zich de ogen uit de kop schamen. Tuurlijk kun je niet zeggen dat zonder die openingstreffer NEC punten had overgehouden aan het duel. Maar natuurlijk helpt zo’n trefgfer een ploeg wel in het zadel en geeft een mentale knauw aan onze spelers. Zeker als we vlak daarop ook nog Duelund kwijtraken op zo’n dramatische wijze. Maar AZ is een grote club, dus Nijhuis zal er wel weer mee weg komen zoals gebruikelijk. Schaf die hele VAR maar snel af, want het voegt werkelijk niks toe aan een wedstrijd en het geeft alleen maar meer frustratie bij foute beslissingen. En laat Nijhuis maar lekker afval prikken in het Goffertpark. Wat een kwast.

Hoogtepunten: Een bij vlagen leuk voetballend NEC en een mooie kopgoal van Guth.

NEC knokte voor elke bal. Foto: Rob Koppers

Dieptepunten: De VAR.

Conclusie: NEC deed wat het kon gezien de grote hoeveelheid afwezigen en had vandaag meer verdiend. AZ is ook natuurlijk geen ploeg waar je punten tegen verwacht. De scheidsrechterlijke dwaling over de eerste goal zal ongetwijfeld nog lange tijd gespreksstof blijven. Met Marquez terug in de basis en Tavsan en Bruijn weer beschikbaar in de komende weken is er zeker wat te zeggen om op deze voet verder te gaan. Voetballend komt NEC in 4-3-3 een stuk beter voor de dag, al oogt het achterin enorm gammel. Doet de arbitrage normaal en scoort El Karouani zijn opgelegde kans vroeg in de tweede helft dan kun je hier zelfs met een overwinning van het veld lopen. Die positieve punten moeten we dus meenemen naar de volgende wedstrijd, uit tegen FC Groningen.

En de VAR moet pleite.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.