Zo zagen wij het: NEC – Sparta Rotterdam

Zeventig procent balbezit, 18 om 3 schoten, waarvan op doel, 6 om 0. Het was zo’n avond dat ie er gewoon niet in mocht. Het bleef dus 0-0. De uitweg had een penalty kunnen zijn, maar die werd helaas … niet gegeven. Ongelooflijk, waarover dadelijk meer.

NEC is al weken op zoek naar de beruchte 34-punten grens. Het aantal punten dat je nodig zou hebben om niet te degraderen. Nou speelden we een aantal weken zo slecht, dat je je even begon af te vragen waar we de punten nog moesten pakken. Als verzachtende omstandigheid gold wel dat we steeds veel spelers misten. Die zijn bijna allemaal weer terug en de ploeg heeft zich duidelijk herpakt. De laatste wedstrijden waren best goed. En er wordt weer gestreden door onze mannen!

Teleurstelling. Foto: Rob Koppers

Uitslag: De 0-0 was niet okay. Sparta kwam voor een punt en zeker de tweede helft viel NEC continue aan. Hoewel de teneur na afloop was, dat NEC ondanks het veldoverwicht weinig echte kansen had gecreëerd, waren er toch een paar zeer doelrijpe momenten. Proper en Okita (2x) hoefden de bal alleen nog maar in een lege hoek te schuiven, en dan was er die penalty, die helaas … niet werd gegeven.

Scheidsrechter: Eigenlijk moeten we dit kopje hernoemen naar ‘Scheids/VAR’, want de capriolen van die laatste geeft tegenwoordig nog meer voer tot discussie (en ergernis) dan de optredens van de scheidsrechters. Een scheids kan door hectiek, snelheid, zichtlijnen, best eens een misser maken, maar dan is daar de VAR om dat te corrigeren? Dus niet. Op de website van de KNVB staat het volgende:

De VAR grijpt alleen in bij een ‘clear error’, een duidelijke fout, in de volgende gevallen:

  • Wel of geen doelpunt door hands, buitenspel of andere overtreding
  • Niet of onterecht gegeven strafschop
  • Niet of onterecht gegeven directe rode kaart
  • Identiteitsvergissing bij het geven van een gele of rode kaart

We hebben waarschijnlijk allemaal gezien hoe Karlsson hands maakte bij de 0-1 van AZ, hoe El Karouani geen kopstoot gaf tegen FC Groningen en hoe Auassar met de ellebogen vooruit een doelpunt voorkwam tegen Sparta. Drie keer geen correctie door de VAR, drie keer excuses van de scheidsrechter. We kunnen best stellen dat ons dit tenminste vijf punten heeft gekost. Grr.

Via de elleboog op de paal. Foto: Rob Koppers

Tactiek: NEC speelde 4-3-3, de 5-3-2 is weer even uit beeld. Opmerkelijk was dat Marquez, ondanks dat hij weer fit scheen te zijn, niet speelde. Guth speelde in zijn plaats. Verdedigend ging het nu prima, nadat we een paar wedstrijden achter de rug hadden waarbij zowat elke corner en voorzet een tegendoelpunt betekende. Ook Bruijn kwam nog niet in het veld, voor hem speelde Proper. Het spel was dynamisch, met veel voorzetten van de opkomende backs en een hardwerkende Akman als aanspreekpunt in de spits. Dat het dan niet lukt om tegen zo’n gesloten defensie te scoren, is pech, een beetje onkunde en de schuld van de VAR.

Inzet: Helemaal top. De ploeg heeft er echt alles aan gedaan om de overwinning uit het vuur te slepen.

Publiek: De Goffert zat, ondanks het late tijdstip, weer lekker vol en de sfeer zat er goed in. Een ontploffing door een late 1-0 ofzo zat er helaas niet in. Wel werden we in de tweede helft nog getrakteerd op een aardig vuurwerkshowtje van buiten het stadion.

Hoogtepunten: Hartverwarmende inzet, aanvallend spel, de wil om te winnen. Het was ondanks de teleurstellende uitslag een leuke voetbalavond. En, oh ja, we zouden het haast vergeten, maar Wilfried Bony speelde zo’n vijftien minuten mee. Hij viel in voor de moegestreden Akman. Het goede nieuws is dat hij niet opnieuw geblesseerd raakte.

Dieptepunten: We gaan het niet meer over die penalty hebben, natuurlijk. Wat opviel waren de talloze slechte voorzetten, vooral van onze backs. Dan doe je al die moeite om als back tot een voorzet te komen en volgt er weer zo’n misbaksel op heuphoogte. Ook irritant was het getreuzel bij de uittrappen door Branderhorst. Eerst een halve minuut kijken of er van achteruit opgebouwd kan worden, dan iedereen toch maar naar voren sturen en de lange bal geven. Duurde allemaal veel te lang.

Conclusie: NEC is te goed om te degraderen, het kwaliteitsverschil met degradatiekandidaat Sparta was groot. Tegelijkertijd hebben we die 34 punten nog steeds niet te pakken. Na de interlandbreak krijgen we de reeks Cambuur (uit), Twente en Ajax (thuis) en FC Utrecht (uit). Geen makkelijke rijtje, hopelijk pakken weer hier ergens de benodigde punten, want het hoeft van ons allemaal niet zo spannend te worden.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.