Zo zagen wij het: Heerenveen – NEC

Na de wanvertoning doordeweeks in de beker stond vandaag een best belangrijke competitiepot op het programma. Met het bekertoernooi definitief voorbij kan alle focus immers op lijfsbehoud. En cruciaal voor lijfsbehoud is het onder je houden van andere ploegen, zoals Heerenveen dat ons momenteel in de nek hijgt. Heerenveen was in de winterstop flink actief op de transfermarkt om het tij te keren, wat ondermeer leidde tot het aantrekken van Tahiri, Haye, Van Hooijdonk en Sarr. Daar tegenover stond natuurlijk wel het verlies van de Veermannen. NEC haalde alleen de veelbesproken Bony binnen, die in de beker na vijftien minuten voetbal alweer naar de kant moest en naar het zich doet aanzien wekenlang uit de roulatie gaat zijn. Waar je dus Akman voorin verachtte vandaag, daar koos Meijer er weer voor om zonder spits te starten. Normaliter verzorgt Bruijn dan de creativiteit voorin, maar die is nog altijd geblesseerd. En dat kregen we een soort rare draaicarroussel voorin waar Okita, Mattsson en Tavsan een beetje van flank naar flank zwierven en elkaar daarbij meer in de weg liepen dan aanvulden. Een geniale greep of een wanhoopsgreep van de technische staf?

He he, het kan weer.

Uitslag: Een winnende coach heeft altijd gelijk, dus we houden het maar op een geniale ingreep. Het werd namelijk 0-1! Een schitterende goal van Tavsan maakte het verschil. Verdiend is anders, maar goed. Daar malen wij niet om.

 

Tactiek: De 5-2-3 opstelling zou garant moeten staan voor defensieve zekerheid, maar daar was zeker in de eerste helft nauwelijks sprake van. De keuze voor Guth in plaats van Barreto in het hart van de defensie betekende dat we een enorm traag middenveld hadden met Barreto en Schöne, waardoor we de bal geen moment in de ploeg konden houden. Voorin renden Tavsan, Okita en Mattsson maar een beetje rond, hopend op een moment dat de bal een keer goed zou vallen. Gelukkig gebeurde dit op slag van rust en schoot Tavsan wonderschoon binnen. Maar het is niet verwonderlijk dat dat ook de allereerste kans en een van de zeer spaarzame voor NEC was. Dat terwijl aan de overkant Heerenveen de schietkansen aaneen reeg in de eerste helft. In de tweede helft stond het iets beter achterin, maar aanvallend was het toch wel armoe troef. NEC blijft maar volharden in het zoeken naar de voetballende oplossing, zelfs als het totaal niet loopt. Gelukkig was Heerenveen ook enorm slordig, waardoor we het deksel niet op de neus kregen.

De mooie goal van Tavsan wordt gevierd.

 

Scheids: Martens floot niet best, maar hij werd ook bepaand niet geholpen door de video-analisten van de VAR. Wat een totale aanfluiting is die VAR toch. Een VARce, zeg maar gerust. Tot twee keer toe stond het videosysteem deze middag negatief in het daglicht. De eerste keer was na een ogenschijnlijk piekfijne vrije trap van Schöne die zo de bovenhoek in vloog. De VAR oordeelde echter dat er buitenspel was. Zeven minuten, een naar de kant georpen scheids en veel gelummel later kon iedereen met eigen ogen zien dat er totaal geen sprake was van buitenspel, maar toch werd de goal om onbegrijpelijke redenen afgekeurd. Even later was er nog een curieus moment in het strafschopgebied van Heerenveen, waar Woudenberg hands leek te maken en de scheids wederom naar de kant moest om zelf te kijken. Hij vond het niks. Totale waanzin. Daardoor tikte een enorm slechte en saaie wedstrijd gewoon over de 100 minuten heen. Je verzint het niet. Het Nederlandse scheidsrechtersgilde wordt met het jaar slechter.

 

Hoogtepunten: Een fraaie goal van Tavsan was vandaag genoeg voor de punten. NEC is dit seizoen krankzinnig effectief. Dat is wel eens anders geweest.

 

Dieptepunten: NEC speelde weer vreselijk slecht. Ook de afgekeurde goal van Schöne en het discutabele optreden van de VAR waren treurig.

Buitenspel, me hoela.

 

Inzet: Er werd vandaag hard gewerkt. Maar best was het verder niet. Gebrek aan concentratie, onoplettendheid? Joost mag het weten.

 

Conclusie: Je pakt drie enorm belangrijke punten vandaag en daarmee komen we na 22 wedstrijden op het fraaie aantal van 30 punten. Nog 4-5 puntjes en je bent op papier gewoon klaar. Dat moet in 12 duels toch te doen zijn! Verder heel snel vergeten deze wedstrijd, want wat was het slecht.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.