Zo zagen wij het: NEC – FC Groningen

Na een irritant voetballoos weekend dat pas op het laatste moment werd ingelast vanwege het (onnodige) Europese rustverzoek van AZ konden we vandaag weer aan de bak in de Goffert. FC Groningen kwam namelijk op bezoek. Een goede graadmeter voor NEC, want Groningen mikt op de plekken waar NEC stiekem ook ambities voor heeft. Dan moet er echter wel broodnodig een spits bij. Ted van Leeuwen is er tot dusverre immers nog steeds niet in geslaagd om een eerste spits voor NEC te vinden. Dat Marques simpelweg niet voldoet gaf Meijer vanavond nog maar eens fijntjes aan door de Portugees op de bank te houden ten faveure van Bruijn, al was de officiële lezing dat Marques ziekjes was geweest en geen hele wedstrijd aankon. We zullen dat dan maar aannemen. Maar linksom of rechtsom geeft het eens te meer aan dat Meijer geen keuzes voorin heeft en dat Van Leeuwen echt nog aan de bak moet.

Vooraf was er overigens ook nog wat twijfel over het meespelen van Joris Kramer, omdat de verdediger net als Marques wat ziekjes was geweest. Gelukkig verscheen hij wel gewoon aan de aftrap. Het geeft echter wel aan hoe dun de spoeling ook hier is, want er was sprake van dat Verdonk zijn plek zou innemen. En we weten allemaal uit ervaring dat Calvin bepaald niet betrouwbaar voor de dag komt centraal achterin. En het andere alternatief is Gertsen, die in de pikorde dus blijkbaar zelfs nog achter Verdonk zit. Tja. Hopen dat Sandler snel wedstrijdfit is.

Ondertussen is het ook nog steeds een reëel risico (nou ja, risico, als je een leuke prijs kunt krijgen dan prima) dat Tavsan vertrekt. En dan moet er toch nog minimaal één vleugelspeler bij ook. Heel veel werk aan de winkel dus voor Ted en nog maar enkele dagen te gaan tot het sluiten van de markt. Ondanks het gemis van een spits hoopten we uiteraard weer eens op een thuisoverwinning, want op dat vlak blijft NEC toch zwaar in gebreke. Maar in elk geval konden we voor het eerst in twaalf jaar weer genieten van Jasper Cillessen in de Goffert.

Tenslotte nog een compliment aan de club voor de halve minuut stilte voor Tini van Reeken. Een speler die natuurlijk ontzettend veel voor onze club betekend heeft. Mooi ook dat het echt muisstil was in de Goffert. Zo kan het dus ook, in plaats van dat laffe dertig seconden klappen uit angst voor gefluit. Heel mooi zowel van het thuispubliek als van onze Groningse gasten, dat mag ook wel een keer gezegd worden.

Jasper is weer terug op het oude nest. Foto: Rob Koppers

Opstelling

De verdediging en het middenveld staan inmiddels redelijk vast, al oogt vooral El Karouani defensief gammel. Verdonk zal dus op de loer liggen. Voorin blijft het helaas dweilen met de kraan open. Tavsan heeft er al tijden ogenschijnlijk geen zin in en houdt het bij een paar spaarzame momentjes per wedstrijd om zijn kwaliteit te laten zien. En Marques legt het inmiddels af tegen Bruijn in de punt, dus dan weet je het wel. Duelund doet het de laatste tijd wel goed, maar die kan het ook niet in zijn eentje.

 

Tactiek

NEC heeft veel voetbal in de ploeg, maar niemand voorin om het spel aan op te hangen. Met Bruijn in de basis was er een zoveelste speler in de ploeg met veel voetballende kwaliteiten maar weinig diepte. Voor een boomlang Groningen was het dan ook simpelweg zaak om de boel hoog vast te zetten en de opbouw van achteruit te ontregelen. En dat deden ze met verve. Na een zeer fel en veelbelovende openingsfase van NEC was het namelijk Groningen dat het merendeel van het balbezit had, zonder daarbij overigens tot grote kansen te komen. NEC moest het hebben van spaarzame individuele oplevingen. De ploeg ontbeert echter diepte en snelheid voorin, iets wat ons dit seizoen ongetwijfeld flink zal blijven achtervolgen tenzij Van Leeuwen nog een spits of vleugelspeler uit de hoge hoed kan toveren.

 

Uitslag

Dat het dan ook lange tijd 0-0 bleef mag geen wonder heten. Dat de eerste goal van de wedstrijd uit een dood spelmoment viel eveneens niet. Helaas was dat dode spelmoment in het voordeel van de bezoekers. Duarte krulde een goede tien minuten voor tijd een vrije trap piekfijn en onhoudbaar voor Cillessen in de kruising. Het leek meteen ook over en uit, want wij zijn voorin grotendeels tandeloos. Gelukkig hebben we altijd nog Tannane. En Cissoko, die een paar minuten na de goal in het veld gekomen was voor Proper. Een offensieve wissel van Meijer die prima uitpakte. Tannane leverde namelijk een schitterende pass af op Cissoko, die deze op waarde wist te schatten en de bal via het been van een Groningen-verdediger in de verre hoek schoof.

Cissoko doet het opnieuw en redt vanavond een punt voor NEC. Foto: Rob Koppers

Publiek

Het zat weer goed vol, het weer was lekker en de sfeer zat er prima in, maar net als vorig seizoen wordt het thuispubliek bepaald nog niet verwend tot dusverre. Gestegen kaartprijzen, een paar op papier leuke namen, maar zonder stootkracht voorin blijft het allemaal een teleurstellende bedoeling. Gelukkig pakken we vandaag op de valreep nog een punt, maar zonder spits zal het dit seizoen strijden zijn om bij de degradatiezone weg te blijven.

Zowaar wat fakkels vandaag in Vak 080. Foto: Rob Koppers

Hoogtepunten

De goal van Cissoko uiteraard. Qua veldspel ziet het er bij vlagen ook prima uit. Er zit zonder twijfel veel kwaliteit in deze ploeg en met de mentaliteit en werklust zit het ook meer dan prima. Tannane blijft ook genieten, met zijn assist op Cissoko als hoogtepunt natuurlijk. Wel was hij betrokken bij een opstootje, maar de wedstrijd kon op dat moment ook wel wat extra vuur gebruiken. Dus prima wat ons betreft.

Voor zulke spelers kom je naar het stadion. Foto: Rob Koppers

Dieptepunten

Tja, het wordt bijna zielig maar Marques kan echt niet. Nadat hij in de tweede helft ingebracht werd voor Bruijn, kreeg hij meteen een door een defensieve fout van Groningen een dot van een kans om zijn criticasters het zwijgen op te leggen. Helaas bleek hij wederom veel te traag om zijn tegenstanders eruit te sprinten en was zijn daaropvolgende wanhoopsschot zo slap dat de keeper de bal zowat kon oprapen. Het was zeker geen makkelijke kans, maar hij deed er werkelijk waar ook helemaal niks mee dat in elk geval een glimp van hoop zou tonen op betere tijden. Wat later kreeg hij opnieuw een enorme kans om de score te openen maar flaterde hij wederom opzichtig. De beste man kan simpelweg dit niveau helemaal niet aan. Helaas heeft Meijer niet eens de luxe om hem tegen zichzelf in bescherming te nemen, omdat Van Leeuwen niet in staat blijkt die o zo broodnodige eredivisiewaardige spits te leveren.

 

Inzet

Die was zoals gebruikelijk goed, maar als je voorin geen stootkracht en diepte hebt dan vervallen wedstrijden vaak in een middenveldgevecht en dat oogt bij tijden wat slaapverwekkend. De ploeg werkte echter zoals bijna altijd weer hard. De ontlading na de gelijkmaker bij zowel spelers als staf was overigens ook mooi om te zien, zeker bij Tannane. Het toont dat het met het groepsproces prima gaat. Meijer doet het op dat vlak al jaren meer dan prima.

 

Conclusie

NEC heeft een hele leuke ploeg met veel kwaliteit, maar de potentie wordt volledig ondermijnd door het gebrek aan klasse in de voorhoede. Duelund werkt hard en was ook vandaag weer je gevaarlijkste aanvaller (tot het inbrengen van Cissoko), maar Bruijn was onzichtbaar, Tavsan wederom teleurstellend en Marques niet geschikt voor dit niveau. Mattsson is op de weg terug blijkbaar, maar er moet echt zeer dringend nog iets bij. Want anders is dit NEC als een vliegdekschip zonder straaljagers; in potentie een zwaargewicht maar in de praktijk een tandeloze drijvende schietschijf. De taak voor Van Leeuwen is duidelijk. Helaas is dat al ruim anderhalf jaar het geval en tot dusverre heeft Van Leeuwen bepaald nog geen resultaten weten te leveren op dat vlak. Bony, Ruiz, Akman, Marques. Het is een pijnlijk brevet van onvermogen die des te schrijnender is als je het afzet tegen onbetwiste voltreffers als Marquez, Tannane en Kramer. Laten we hopen dat Van Leeuwen snel ons ongelijk bewijst en NEC een spits kan bezorgen die op Eredivisieniveau in elk geval geen flater slaat. Idealiter ook graag eentje zonder goed gedocumenteerde blessureproblemen. Anders zullen we dit seizoen ondanks een karrevracht aan kwaliteit toch vooral naar beneden moeten blijven kijken.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.