DTH Classic: Het grote Doggystyle onderzoek: “De Aankopen” – Deel 2

Al sinds 2001 delen een wisselende group NEC fans onder de naam De Trouwe Honden op ludieke wijze – soms kritisch, soms uitbundig, maar altijd met hart voor NEC –  hun visie op onze mooie club. In de beginjaren gebeurde dit in papieren vorm medens het DTH fanzine (oorspronkelijk nog ‘Doggystyle’ geheten). Maar in 2008 werden ook wij uiteindelijk meegesleurd in de digitale revolutie en bieden we sindsdien via diverse incarnaties van deze website onze supportersblik online aan. Met ruim twintig jaar kopij onder de riem leek het ons een mooi moment om de oude fanzines weer eens af te stoffen en ons web-archief door te struinen op zoek naar leuke, memorabele en opmerkelijke stukjes, die we vervolgens schaamteloos kunnen herkauwen in deze ‘DTH Classic’ rubriek.

Deze keer nemen we jullie terug naar het jaar 2002. Tot het einde van de transferdeadline geven we jullie meer inzicht in onze aankopen. Vandaag deel 2. Let op: de afgelopen 20 jaar zijn dus niet meegenomen in deze analyse. Mochten Ted en Wilco deze informatie interessant vinden, dan kunnen ze contact opnemen met de redactie van De Trouwe Honden! 😉

“DE AANKOPEN” – DEEL 2

In de vorige DoggyStyle zijn we begonnen met het grote onderzoek over de aankopen van de afgelopen 15 seizoenen. Jullie kwamen toen al enkele opvallende zaken te weten over bijvoorbeeld het aantal aankopen, hoeveel wedstrijden ze speelden, hoeveel spelers NEC heeft gehuurd en welke jeugdspelers doorgebroken zijn in de afgelopen 15 seizoenen.

Deze keer gaan we kijken welke spelers de meeste punten bij elkaar hebben gespeeld voor NEC, hoeveel ze scoorden en waar NEC ze vandaan haalde. Eerst gaan we kijken naar het aantal punten dat de aankopen bij elkaar hebben gespeeld.

Hoeveel punten pakken de aankopen?

Hoe lang of hoe vaak een speler ook speelt, hij wordt altijd afgerekend op z’n resultaten. Scoort hij veel? Pakt hij veel punten? Dat zijn de vragen die daarbij gesteld worden. Over het scoren, daar  komen we nog op terug. Wat betreft de punten, dat is lastig uitzoeken. We hebben uiteraard de eindstanden terug kunnen vinden in het boek dat eigenlijk tot bijbel uitgeroepen zou moeten worden voor iedere NEC-supporter: de Hillemuil NECs. Daarin staat veel, maar helaas niet welke speler bij welke wedstrijd meegedaan heeft, vandaar een iets andere oplossing. Ik heb gekeken naar de seizoenen dat de speler deel uitmaakte van de selectie. Alle totaal behaalde punten van de seizoenen, waarin een speler deel uitmaakte van de selectie heb ik bij elkaar opgeteld. Als we gaan kijken naar de spelers die zo meer dan 100 punten voor NEC bij elkaar speelden de afgelopen 15 seizoenen dan kunnen we de volgende stand maken:

1   Cees Lok                            353 punten
2   Ulrich Cruden 254 punten
3   Frank Wijnhoven
Carlos van Wanrooy
Marcel Koning
Luuk Maes
Dennis Gentenaar
252 punten
8   Pavel Michalevitsj 237 punten
9   Mark Verhoeven

Anton Janssen

232 punten

232 punten (2e periode bij NEC)

11 Cees van Der Linden 203 punten
12 Bart Latuheru
Danny Hesp
195 punten
14 Patrick Pothuizen 192 punten
15 Hennie de Romijn 191 punten (in twee perioden)
16 Erik Stock 180 punten
17 Chris van der Weerden
Andreas Gliatis
153 punten
19 Jeffrey Leiwakabessy 151 punten***
20 Bas Roorda 142 punten
21 Oleg Poutilo 140 punten
22 Desmond Gemert 139 punten
23 Kees van Wonderen
Jan Geert Wagenaar
130 punten
25 Danny Hoekman 127 punten (2e periode bij NEC)
26 Emiel van Eykeren 126 punten
27 Juul Ellerman 115 punten
28 Marcel Nijenhuis 114 punten
29 Adilson Dos Santos
René van Rijswijk
112 punten

112 punten***

31 Marchano Schultz
Roy Grootaert
110 punten
33 John Hoeks 108 punten
34 Jack de Gier
Peter van Putten
Peter Hendriks
106 punten

Ceesje Lok!

Leuk om te zien dat we in deze lijst opeens ook andere bekende namen voorbij zien komen, zoals De Romijn , Stock, Roorda, Poutilo, Gemert, Van Eykeren, Ellerman, Schultz en zelfs Wagenaar, Dos Santos, Grootaert, Hendriks, Hoeks en Nijenhuis. Wat wel erbij moet worden gezegd is dat een speler als Peter Hendriks natuurlijk veel minder wedstrijden heeft gespeeld dan Jack de Gier. Toch staan ze beide op plaats 34 met 106 punten. Je kunt dus met behulp van deze cijfers niet zeggen dat die ene aankoop beter is dan de andere. Dan zou je moeten uitzoeken hoeveel wedstrijden die speler daadwerkelijk gespeeld heeft en dat weer moeten delen door het aantal wedstrijden dat in die meegespeelde wedstrijden behaald werd. Deze lijst toont niet meer en niet minder aan hoeveel punten NEC behaalde toen deze speler bij de selectie zat.

Opvallend in deze lijst is de nu al hoge positie op deze ranglijst voor Gentenaar, Hesp en Leiwakabessy. Maar het verschil van Dennis ten opzichte van  Lok is toch nog zo’n 100 punten. Dat betekent dat hij nog minimaal 3 seizoenen bij ons moet blijven om meer punten dan Cees te halen. Laten we hopen dat Dennis die ambitie heeft!

De meest productieve aankopen

Scoren, het blijft moeilijk. Scorende spelers halen is misschien wel nog moeilijker. Wanneer we gaan kijken naar scorende spelers bij NEC denken we vaak meteen aan spitsen. Toch heeft NEC ook een behoorlijk aantal goed scorende middenvelders en verdedigers gehad. Als we gaan kijken naar de 15 spelers die de meeste goals in hun gespeelde wedstrijden hebben gemaakt de afgelopen 15 seizoenen voor NEC, dan zien we het volgende rijtje;

1   Gorgi Hristov                      0.48 goals per wedstrijd***
2   Edwin de Wijs 0.45 goals per wedstrijd
3   Danny Hoekman 0.42 goals per wedstrijd
4   Dennis de Nooyer 0.38 goals per wedstrijd***
5   Jack de Gier
Willy Carbo
0.32 goals per wedstrijd
7   Maikel Renfurm
Dirk Eylander
0.30 goals per wedstrijd
9   Emiel van Eykeren

Frank Demouge

0.28

0.28 goals per wedstrijd***

11 Jeffrey Kooistra 0.27 goals per wedstrijd
12 Kees van Wonderen
Antti Sumiala
0.26 goals per wedstrijd
14 Maurice Graef 0.25 goals per wedstrijd
15 Cees Lok 0.24 goals per wedstrijd

Gorgi Hristov is dus de meest productieve speler van de afgelopen 15 seizoenen. Op de 2e plaats staat huurling Edwin de Wijs die in 11 wedstrijden 5 keer scoorde en daarom een gemiddelde scoort van 0.45 goals per wedstrijd. Ook Danny Hoekman heeft een hoog gemiddelde, evenals Dennis de Nooyer en Jack de Gier.

Van belang is verder dat er bij de cijfers uitgegaan is van het feit dat een speler minimaal 5 wedstrijden heeft gespeeld. Bij Danny Hoekman moet opgemerkt worden dat de cijfers gebaseerd zijn op z’n 2e periode bij NEC. En ook hier staan weer sterretjes bij Hristov, De Nooyer en Demouge. Zij kunnen hun gemiddelden nog doen veranderen, aangezien zij nog steeds deel uit maken van de selectie.

De meest productieve middenvelders

Laten we eens kijken naar de middenvelders. Soms is het wat verwarrend aangezien bepaalde spelers ook op andere posities hebben gespeeld, maar daar zal ik nog op terug komen. Van alle middenvelders die de afgelopen 15 seizoenen bij NEC hebben gescoord kunnen we de volgende top 10 maken;

1   Kees van Wonderen 0.26 goals per wedstrijd
2   Anton Janssen 0.20 goals per wedstrijd
3   Michel Langerak 0.16 goals per wedstrijd
4   Patrick Koolen 0.15 goals per wedstrijd
5   Carlos van Wanrooy 0.11 goals per wedstrijd
6   Patrick van Diemen
Marco Roelofsen
0.10 goals per wedstrijd
8   Arno Arts
John Hoeks
0.09 goals per wedstrijd
10 Ulrich Cruden
Peter van Putten
0.08 goals per wedstrijd

Nacompetie-held Emiel van Eijkeren

Ook hier moet je weer rekening houden met het feit dat spelers minimaal 5 wedstrijden gespeeld moeten hebben om in deze lijst te kunnen staan. Ulrich Cruden werd ook wel “de hoer van NEC” genoemd, omdat hij op elke positie kon spelen en daar werd gretig gebruik van gemaakt. John Hoeks was naast middenvelder ook verdediger, dus die 8e plaats bij de middenvelders is prima. Verder is het even belangrijk om te melden dat Langerak veel hoger zou eindigen, wanneer de cijfers van de nacompetities wel in de cijfers verwerkt waren. Langerak scoorde voor NEC namelijk veel goals in die extra wedstrijden. Eén keer is hij zelfs topscorer geweest van de nacompetitie met 6 goals. Kees van Wonderen en Anton Janssen zijn gewoon uitstekende middenvelders geweest voor NEC. Het is dan ook niet toevallig dat beide middenvelders bij een Nederlandse topclub hebben gespeeld. De score van Arts is gebaseerd op z’n huurperiode bij NEC onder Ron de Groot.

De meest productieve verdedigers

Wanneer we op dezelfde manier als bij de middenvelders gaan kijken naar het scorend vermogen van de verdedigers, dan zien we deze top 10;

1   Cees Lok                            0.24 goals per wedstrijd
2   Mitchel van der Gaag 0.20 goals per wedstrijd
3   Cees van der Linden 0.15 goals per wedstrijd
4   Danny Hesp 0.10 goals per wedstrijd***
5   John Hoeks
Mark Oosterhof
0.09 goals per wedstrijd
7   Frank Wijnhoven
Luuk Maes
Peter Wisgerhof
Hennie de Romijn
Ulrich Cruden
Patrick Pothuizen
0.08 goals per wedstrijd

Cees Lok heeft in zijn lange carrière bij NEC als voorstopper én als spits gespeeld. Het is dus logisch dat zijn gemiddelde zo hoog is. Mitchel van der Gaag is de eerste echte verdediger. Hij scoorde twee maal in de 10 wedstrijden dat hij voor NEC speelde en komt derhalve op een gemiddelde van 0.20 goals per wedstrijd.

Verassend is ook de derde plaats van Cees van der Linden. Daarmee scoort hij gemiddeld bijvoorbeeld meer per wedstrijd dan spitsen en aanvallers als Stefan Jansen, Patrick Ax, Kryztof Bociek, Bart Latuheru, Juul Ellerman, Oleg Poutilo enz. enz.

Opvallend is verder de 5e plaats van Mark Oosterhof en de 7e plaats van Frank Wijnhoven en Peter Wisgerhof. Luuk Maes scoorde een tijdje behoorlijk uit z’n keiharde vrije trap, dus dat is de reden voor z’n 7e plaats. Alle spelers die ik nog niet heb genoemd, speelden ook op meer aanvallendere posities.

De minst productieve aankopen

Van meest productief duiken we weer in de inktzwarte statistieken. Welke spelers waren het minst productief de afgelopen 15 seizoenen?

1   Mark Verhoeven                             0 goals/157 wedstrijden
2   Jörg Sobiech 0 goals/  44 wedstrijden
3   Derk Jan de Wit 0 goals/  35 wedstrijden
4   Ernest Faber 0 goals/  30 wedstrijden
5   Adilson Ben David Dos Santos 0 goals/  25 wedstrijden
6   Richard Goulooze 0 goals/  21 wedstrijden
7   Maarten Admodikoro

Bert Willemsen

0 goals/  20 wedstrijden
9   Wim Woudsma 0 goals/  19 wedstrijden
10 Benito Kemble 0 goals/  17 wedstrijden

 

Glory…Glory…Mark Verhoeven

Uiteraard zijn geen keepers meegerekend. Ook jeugdspelers ontbreken. Het gaat hier dus om aankopen, aanwinsten en huurlingen de afgelopen 15 seizoenen. Mark Verhoeven is niet alleen recordhouder de afgelopen 15 seizoenen, maar van de hele NEC geschiedenis. Geen enkele speler scoorde zo weinig in zoveel wedstrijden.

De spelers in deze stand hebben net als sommige anderen die minder wedstrijden speelden 0 goals. Probeer eens te bedenken welke aankoop, die wél eens scoorde, het laagste gemiddelde (aantal doelpunten gedeeld door aantal wedstrijden) heeft behaald in de laatste 15 seizoenen. En nee, het is dus niet René van Rijswijk!

Het is Erik Stock. Hij scoorde 1 keer in 131 wedstrijden, wat neerkomt op een scoringsgemiddelde van 0.008 goals per wedstrijd. René van Rijswijk heeft toch nog een gemiddelde van 0.01 goals per wedstrijd en dat is net zo “hoog” als het gemiddelde van Desmond Gemert.

Van welke club kwamen de aankopen en huurlingen?

Een ander interessant punt is het kijken naar waar de aankopen vandaan kwamen. Komen de meeste aankopen van onze enge buren af, of is het toch een andere club? Hmm, ik was er al bang voor… 

1   Vitesse 9 spelers            8,6%
2   PSV 6 spelers            5,7%
3   RKC Waalwijk 5 spelers            4,8%
4   FC Twente 4 spelers            3,8%
5   Go Ahead Eagles
EVV Eindhoven
FC Utrecht
FC Den Bosch
De Graafschap
Cambuur Leeuwarden
ADO Den Haag
AZ
Dordrecht ’90
Roda JC
3 spelers            2,9%
15 Ajax
FC Groningen
VVV
Heerenveen
FC Wageningen
Helmond Sport
Willem II
2 spelers            1,9%
22 Veendam
Feyenoord
MVV
Fortuna Sittard
Emmen
Heracles Almelo
Haarlem
Volendam
Sparta
NAC
TOP Oss
1 speler              1,0%

Kijkend naar de clubs in het betaalde voetbal op dit moment, dan zien we dat NEC de afgelopen 15 jaar slechts bij drie clubs géén spelers heeft gekocht en dat zijn FC Zwolle, RBC Roosendaal en (Stormvogels) Telstar. Vitesse is toch de club, waar NEC het meeste bij wegkoopt en huurt in Nederland. De hoge positie van FC Twente, maar vooral die van RKC Waalwijk en PSV zijn opvallend. Wie de percentages bij elkaar optelt ziet dat er nog wat scores ontbreken. Dat zijn het aantal spelers die niet bij een andere BVO in Nederland vandaan komen, maar uit het buitenland of van een amateurclub. Hier komen die cijfers;

Amateurclub 14 spelers          13,3%
Buitenland : Engeland 3 spelers              2,9%
Buitenland : Overige 8 spelers              7,6%

Verschil per seizoen

De meeste nieuwe spelers werden verwelkomd in seizoen 1989-1990. De Coach was toen Leen Looyen en hij haalde dat seizoen liefst 11 spelers; Wim Woudsma, Roland Vroomans, Henk Grim (voor de 2e keer naar NEC na een mislukt seizoen bij FC Den Bosch), Bert Willemsen, Bert Abels en Harry Spijkerbosch. Hij huurde vier spelers dat seizoen, te weten Marco Roelofsen, Manuel Sanchez Torres, Mitchel van der Gaag en Dave Mitchel. Uit de jeugd kwam dat jaar Patrick Geurts. Hij was de enige jeugdspeler die een kans kreeg dat jaar. NEC was net gepromoveerd en de vele aankopen en huurlingen zijn daarom enigszins verklaarbaar.

Toch is Looyen niet de enige coach die 11 nieuwe spelers het veld op liet gaan in één seizoen. Ook Jan Pruyn deed dat in seizoen 1991-1992 in de hoop om meteen weer naar de Eredivisie te promoveren, maar ook om nieuwe onbekende spelers de plaats in te laten nemen van enkele dure spelers die de degradatie niet konden voorkomen, zoals Arno Arts, Desmond Gemert, Manuel Sanches Torres en de gehuurde spelers Ernest Faber en Erik Groeleken. De nieuwe spelers van Jan Pruyn dat jaar waren; Kees van Wonderen, Erik Stock, Hennie de Romijn, Jan-Geert Wagenaar, Djimmy Makasu en Patrick Koolen, die na een jaartje Achilles ’29 weer door Pruyn terug bij NEC werd gehaald. Ook huurde hij Bart Jansen van Eindhoven. Liefst 4 jeugdspelers kregen dat jaar een kans van Pruyn: Harald Maassen, David van Kuppeveld, Joep van der Linden en Wout Vogel.

Jaren met veel nieuwe spelers worden uiteraard ook afgewisseld met jaren waarin maar weinig spelers naar De Goffert kwamen. De supporters konden de minste nieuwe gezichten bewonderen in vier verschillende seizoenen. In al deze seizoenen kwamen slechts zeven nieuwe spelers. De eerste keer in de afgelopen 15 jaar was het seizoen 1987-1988. Vier spelers werden toen door Looyen aangetrokken: Willy Carbo, Hank Leatemia, Desmond Gemert en Bas de Kok. Drie spelers stroomden door vanuit de jeugd; Richard Visser, Ron Schrievers en Arno van Suilen.

Vijf seizoenen later onder Jan Pruyn kwamen Bennie Dekker, Dirk Eylander, Gert-Jan Barten, Ramon Schenkhuizen en Marcel Nijenhuis. Gehuurd werd Ulrich Cruden en de jeugdspeler waar sommige nog een vieze smaak van in de mond krijgen, Willem Korsten, mocht van Pruyn vier keer de wei in. Pruyn was (op die ene keer dat hij 11 spelers haalde na)  toch niet zo’n koper, want het jaar daarop presenteerde hij weer slechts zeven nieuwe spelers; Danny Hoekman (terug van weggeweest), Sandy Schreur en Gerard “Gradje” Xhofleer waren de 3 enige echte aankopen. De laatste deed dat ook nog eens op amateurbasis. Marco de Jong en Jeffrey Kooistra werden gehuurd van respectievelijk PSV en Heerenveen. Pavel Michailevetisj debuteerde als jeugdspeler evenals Chiel Burgers.

Het duo Neeskens/technisch directeur Looyen is nu ook niet bepaald het meest kooplustige duo te noemen. In seizoen 2000-2001 werden Albert van der Sleen, Mike Zonneveld, Erik Wegh, Patrick Ax en Gorgi Hristov aangetrokken. Op Huurbasis kwam Peter Wisgerhof over van Vitesse en één jeugdspeler mocht één keer invallen; Guilliano Grot. In totaal ook slechts 7 spelers dus.

Tot zover deel 2 van het DoggyStyle onderzoek over “De aankopen”. We zijn er in dit deel al voorzichtig aan begonnen, maar in deel 3 van het onderzoek gaan we kijken naar de trainers en technisch directeuren die verantwoordelijk waren voor de aankopen de afgelopen 15 seizoenen. Wie kocht het beste in? Wie trok de spelers aan die het langste bij NEC bleven? Wie gaf de jeugd een kans? Wie trok de beste huurlingen aan? Op al deze vragen zul je een antwoord krijgen in het derde en tevens laatste deel van het onderzoek over de aankopen.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.