Zo zagen wij het: KNVB kwartfinale NEC – Go Ahead Eagles

Na een teleurstellende uitpot tegen PEC Zwolle en verwarring over de status van Bony – mocht hij nou wel of niet spelen – stond vanavond in eigen huis de kwartfinale van de KNVB beker op het programma. Met een op papier toch acceptabele tegenstander in onze medepromovendus Go Ahead Eagles. Bij winst konden we vooruit zien naar een halve finale in de eigen Goffert tegen Ajax of PSV. Bij verlies kon de volle aandacht op lijfsbehoud dit seizoen. Marquez was voor dit duel weer terug van zijn schorsing en had zichzelf voor de gelegenheid een nogal bedenkelijk kapsel aangemeten. Vukovic mocht zoals gebruikelijk plaatsnemen in het doel en Meijer koos vanavond voor een 4-3-3 opzet. Akman stond daarbij in de spits, met Bony voor het eerst op de bank.

Foto: Rob Koppers

Tactiek: NEC had duidelijk aanvallende intenties met de 4-3-3 startopstelling. Duelund fungeerde daarbij als aanvallende middenvelder voor Barreto en Schöne. Na een sterk begin van Go Ahead herpakte NEC zich en lieten we bij vlagen best aardig voetbal zien. Achterin was het echter diep drama, terwijl dat doorgaans toch onze beste linie is. Het toont in elk geval dat de veelbesproken 5-mans linie zeker geen overdreven voorzichtigheid is. Het was bij vlagen een gatenkaas. El Karouani flaterde opzichtig bij de 1-0, Marquez stond volledig uit positie bij de 2-0 nadat Barreto zijn man had laten lopen. Vukovic grossierde in slechte trappen en twijfelende ingrepen. Voorafgaand aan het seizoen was er nog een flinke discussie over welke doelman bij ons onder de lat moest staan, maar als je Vukovic vandaag bezig zag dan zou je Roefs nog de voorkeur geven. Aanvallende creëerden we ondertussen zeker wel kansen, maar we wisten het net niet te vinden. Pas toen Bony en Okita in het laatste half uur in het veld kwamen leek het tij even te keren. Met de nadruk op ‘leek’.

 

Uitslag: 0-2 werd het. Dat is wellicht ietwat geflatteerd, maar NEC maakte zeker geen aanspraak op de winst vandaag. Wat was het slecht.

Het was vandaag enorm, bal(l)en. Foto: Rob Koppers

 

Publiek: Dat zat er dus eindelijk weer, ook al was de Goffert slechts voor 1/3e gevuld. Hopelijk kan het snel helemaal open. Al is het de vraag of het nou echt zo’n positief effect op onze ploeg heeft…

 

Scheids: Makkelie leidde het duel. In de eerste helft gaf hij een pingel aan Go Ahead na een oerdomme actie van El Karouani. Aan de overzijde kregen wij echter even later geen penalty na een vermeende handsbal.

 

Hoogtepunten: Niet te bekennen. Het was een totaal drama. Nou ja, NEC speelde in de eerste helft een periode beter voetbal dan Go Ahead en creëerde toen ook wat goede kansen. Daar moeten we ons dan maar aan vast houden. Maar wat NEC vandaag verder op de mat legde geeft zeer weinig hoop op beter in de komende maanden. Vreselijk wat slecht. Die 7-9 broodnodige punten worden nog geen sinecure zo.

Foto: Rob Koppers

 

Dieptepunten: Waar te beginnen? Bony kwalificeert zich alvast als de miskoop van de eeuw als hij inderdaad een hamstringblessure blijkt te hebben. Een kwartiertje konden zijn fans van hem genieten en, toegegeven, in dat kwartiertje deed hij toch wel een tweetal leuke dingen die de neutrale toescouwer zouden doen watertanden. Maar minimaal twee ton (gokken we zo) voor een kwartiertje voetbal is niet iets wat NEC zich financieel kan veroorloven. Ted van Leeuwen heeft flink wat uit te leggen. Laten we hopen voor de portemonnee van NEC dat de schade meevalt, maar het zag er niet goed uit. Verder zakten meerdere spelers op momenten zwaar door de ondergrens en stortten we ineen onder persoonlijke fouten en slordigheden. Na de 0-1 was de wedstrijd eigenlijk wel gelopen.

 

Inzet: Prut. Het leek wel of de spelers verlamd waren door publiek op de tribune. Wat was het intens slecht.

Oudgediende Barreto was een van de weinige spelers die zich aan de algehele malaise kon onttrekken en laat zien dat leeftijd op zichzelf geen graadmeter is. NEC, wees nou gewoon eens een keertje snugger en geef deze man nog een jaar verlenging. Op en top professional. Foto: Rob Koppers

 

Conclusie: Afgelopen met de beker dus. En wellicht ook meteen afgelopen met Bony, want als het een spierscheuring is dan zien we hem niet snel meer terug. Je verzint het niet. Of nou ja, eigenlijk verzin je het wel, want vooraf riepen er genoeg mensen al dat het onverantwoord was om een ‘gepensioeneerde’ speler als Bony die al anderhalf jaar niet op enig niveau gevoetbald heeft in zijn nadagen nog eens terug te halen. Of je nou fan van Bony bent of niet, voor de club moeten we toch met zijn allen maar hopen dat de schade meevalt, want anders is dit een financiële en PR flater van jewelste die we wellicht niet snel te boven komen. En dan mag Ted van Leeuwen toch eens goed bij zichzelf te rade gaan.

Akman lijkt zich voorlopig in elk geval geen zorgen hoeven te maken over zijn positie. We hebben immers verder geen spitsen meer.Foto: Rob Koppers

 

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.