De week van…de competitiestart

Ja, het is de week van de competitiestart, wat saai is dat ineens. We beginnen zondag aan het altijd lastige tweede seizoen na promotie, we missen nog een paar essentiële versterkingen en waar het op dit moment even niet over gaat is…de competitiestart.

Althans, zo krijg ik het mee op de camping in Frankrijk, en het is allemaal heel begrijpelijk. Als je op het punt staat de doelman van het Nederlands elftal binnen te hengelen, dan is dat wel even een dingetje natuurlijk: omdat hij de doelman van het Nederlands elftal is, en ook nog onze eigen Jasper Cillessen, en omdat het een vreemde actie is die doet denken aan nog niet zo lang vervlogen tijden.

Ik heb het hier over de tijden, dat een rijkaard, vooral hij, ervoor zorgde dat NEC soms de beschikking kreeg over trainers en spelers die, zeg maar, niet helemaal matchten met het niveau van NEC. Dit heeft mannen opgeleverd als Neeskens, Been, Niedzielan, Boutahar (verdiende geloof ik bijna een half miljoen), Babos, Holman, Lens. Nou ja, en een heleboel meer, waarvan ook een heleboel er niks van bakten maar wel heel veel verdienden (de Jantscher’s, de Rieks’).

Al het geld dat zo in de selectie werd gepompt, leidde soms tot successen maar ook tot onze teloorgang en lange donkere jaren in de Eerste Divisie. Het probleem was niet de beschikbaarheid van het geld, maar de hapsnap manier waarop het werd ingezet, met veel te weinig investeringen in de club zelf.

Nou ja, ik hoef dat verder niet uit te leggen, we waren er allemaal bij. Het halen van Cillessen doet weer denken aan die ‘verkeerde’ tijd. De rijkaard, voor wie letterlijk bijna alles te koop is, ziet een leuke kans (opportunity), tenminste hij is er zelf helemaal vol van, en gaat aan de slag. En zo hebben we binnenkort een topkeeper tussen de palen staan met een megasalaris dat de rijkaard zonder problemen zal aftikken.

Het is een transfer met flinke risico’s. Omdat je niet weet of Cillessen fit blijft (Ruiz, Bony, …). Je een goed presterende eerste keeper aan de kant schuift, waarbij je niet weet wat dit doet met de groep (ook als ik goed presteer, halen ze zo een ander). Omdat dit heel veel blijvende media aandacht zal geven. Het presteren van Cillessen zal scherp worden gevolgd, wat als er signalen komen dat hij zijn plek in het Nederlands elftal kwijtraakt? Het beeld van NEC als speeltje van Boekhoorn in plaats van een professioneel geleide club, wordt ook weer bevestigd. En wat vinden Van Schaik en Van Leeuwen er eigenlijk van?

Er zit ook veel positiefs aan. Zo’n topspeler bij je eigen club is gewoon heel leuk, nog meer omdat het Cillessen is. Ontzettend gaaf voor de jonge fans ook. De uitstraling is gigantisch, dit is landelijk voorpaginanieuws. Met Schöne, Tannane en Cillessen heb je bovendien nu wel een paar spelers in de selectie die de ondergrens behoorlijk hoog gaan leggen, qua kwaliteit, professionaliteit en wedstrijdmentaliteit.

En er is gelukkig wel degelijk een groot verschil met de verkeerde tijd van toen. Want onder de leiding van Van Schaik is veel meer aandacht komen te liggen op het ontwikkelen van de club als geheel. Topspelers droppen in een veredelde dorpsclub, heeft geen zin. De organisatie en de faciliteiten moeten in orde zijn, dan kun je presteren. Van Schaik heeft de rijkaard, die ik nu gewoon Boekhoorn ga noemen, want dat verdient hij, zover gekregen echte investeringen in de club te willen doen.

Dat Jasper Cillessen, op dit punt in zijn carrière, weer bij ons komt spelen is niettemin een Boekhoorn-stunt in de beste NEC-traditie.

Laten we hopen dat deze goed uitpakt. Want dat kan hè, dit kan ook iets heel moois worden!

Wichard

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.